Annons

Annons

Ört hjälper kroppen att klara stress

Ashwagandha är en av de mest kraftfulla örterna inom den indiska läkekonsten ayurveda. Örten ska minska skadliga effekter av stress och nu finns den i Sverige!

I gamla skrifter betyder ordet ashwagandha ”lukten av en häst”. Det låter kanske inte så lockande, men det som avses är att man får styrka och kraft som från en välmående häst. I Indien har man använt örten i flera tusen år, främst för  att återställa kroppens immunförsvar och styrka efter en sjukdom. Många är de indiska familjer som startar varje dag med en dryck gjord på örten och avslutar dagen på samma sätt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Chris Kilham beskriver ashwagandha som kungen av örter.

Chris Kilham är författare och kallas medicine hunter. Det innebär att han arbetar med att leta upp och hjälpa företag att hitta nya naturliga hjälpmedel till människors kost. Han har rest världen runt i många år och kan det mesta om det som växer vilt på vår jord. Han tycker att ashwagandha är fantastisk och den ligger på hans topp 10-lista över de mest användbara örterna i världen.
– Ashwagandha är Indiens mest potenta planta. Den används lika mycket av män som kvinnor och är allmänt föreskriven av ayurvediska läkare till vuxna med låg libido och för att förbättra sexuell funktion. Inom ayurvedisk medicin är ashwagandha kung av alla örter som används, säger han.

Stress påverkar hela kroppen

Ashwagandha är alltså en adaptogen, ett naturligt växtmedel, som kan förbättra sömnen, öka testosteronproduktionen och sänka kortisolet. Den kan också hjälpa kroppen att anpassa sig till stress.
– Stress påverkar alla system i kroppen, som i sin tur minskar organens och körtlarnas förmåga. Det blir en dominoeffekt av all stress och människor blir trötta, får sämre immunförsvar och sämre sexuell förmåga. Livets överväldigande påfrestningar gör att människor känner sig uttröttade. När du tar ashwagandha börjar kroppen vända tillbaka till sitt normala tillstånd igen. Som en adaptogen hjälper roten kroppen att återgå till normalläget, säger Chris Kilham.

Tre olika tillskott med ashwagandha

1. KSM-66 är ett vatten- och mjölkbaserat extrakt av ashwagandha-
roten. I kapselform.

 

2. Pukka Wholistic Ashwagandha 
ska stärka sinnet, hjälpa nervsystemet och kroppen att slappna av. I kapselform.

 

3. Holistic StressBalans är ett örtextrakt med ashwagandha, rysk 
rot, schisandra och rosenrot.I flytande form.

 

Text: Jessika Devert

Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

5 sätt du kan ta kontroll över din stress

Nu slipper jag värken tack vare gurkmeja!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…