Annons

Annons

Ostbröd med vitlökssmör

Härligt krämigt innanmäte av mozzarellaost och penslad med vitlöksdoftande smör. Servera till fisksoppan – en given succé.

 

ca 16 bröd

25 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 msk olivolja
2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special
125 g mozzarellaost

Vitlökssmör:
75 g smör
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 msk hackad persilja
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt. Rör ner mjöl och bearbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Plasta in bunken och låt degen jäsa 1 timme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den sedan i 16 bitar. Skär mozzarellan i 16 bitar.
Ta en degbit och rulla till en boll. Tryck in en mozzarellabit i mitten av bollen och vik sedan över kanterna. Rulla bollen igen. Lägg bollarna i en långpanna med bakplåtspapper med någon centimeters mellanrum. Täck över och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret på låg värme. Skala och krossa vitlöksklyftorna och tillsätt dem och oreganon till smöret. Låt småkoka i ett par minuter och ta sedan av värmen. Fiska upp vitlöken och rör ner persiljan.
Pensla bröden med 2/3 av smöret och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 minuter. Ta ut bröden och pensla med resten av smöret. Låt svalna något innan servering.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Recept:  Ylva Porsklev
Foto: Emma Eriksson

Bjud brytbrödet till:

Läcker fisksoppa toppad med räkor

fisksoppa med räkor

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…