Annons

Annons

Överfallet höll på att kosta Erik livet: Huvudet spräcktes

Med armarna utsträckta höll han ifrån sig två av bråkmakarna när ett knytnävsslag träffade honom på vänster kind. Smällen kom hårt och plötsligt. Erik föll handlöst mot asfalten och slog i bakhuvudet.

Erik är evigt tacksam för det stöd han fick från flickvännen Amanda.

Erik Matiasson, 34, slogs till marken av okända män. Kind- och okben krossades, skallbenet spräcktes och hjärnan fick en mängd massiva blödningar. Skadorna var så omfattande att läkarna inte gav Erik många procents chans att överleva, om ens någon.

Annons

I tre veckor låg han i medicinsk koma eftersom hjärnan var så illa åtgången. Hans närmaste förberedde sig på hans bortgång.

– Jag är evigt tacksam för det fantastiska jobb som gjordes på Karolinska sjukhuset. Jag är också lycklig över den kärlek jag fick från mina nära och kära. När jag var medvetslös var det folk hos mig hela tiden som pratade med mig och tog på mig. Jag fick styrka av det, säger Erik.

Kände inte igen personalen

Nu för tiden kan man inte tro att han under lång tid var en hårsmån från döden. Alert, humoristisk, tillbaka på jobbet.

– Några månader efter att jag hade kommit hem ville jag visa min uppskattning och klädde mig fint i skjorta och rock och besökte neurologiska intensivvårdsavdelningen.

Jag visste inte vad som skulle hända, för jag kände ju inte igen någon eftersom jag hade varit så borta när jag var där, berättar Erik när Året Runt träffar honom.

– En kvinna kom fram till mig: ”Heter du Erik? Åh, herregud, låt mig hämta de andra!”

Även avdelningschefen dök upp fast han var upptagen med annat.

– Till slut stod sju, åtta personer kring mig och grät och tittade på mig som om jag vore Jesus.

Svävade mellan liv och död

Natten mot söndagen den 29 maj 2016 råkade Erik och tre av hans vänner ut för det oprovocerade våldet. På väg hem efter en svensexa stötte de vid Hötorget i centrala Stockholm på ett stökigt gäng i 20-årsåldern som var ute efter bråk.

Eriks sällskap ville undvika tjafs och handgemäng.

– Jag minns ingenting, men har fått berättat för mig att några av de som ville mucka gräl tog en av mina kompisars glasögon och började kasta dem mellan sig. När vi sa till om det, blev en annan av oss puttad framför en taxibil som fick tvärnita så att han inte blev överkörd.

Sedan var det hela igång. En av Eriks vänner bröt näsbenet, en annan spräckte ett revben. Själv råkade han mest illa ut. Länge svävade han mellan liv och död.

– Efter att jag gått i backen av det hårda knytnävsslaget började två i gänget som ville bråka direkt att hjälpa mig tillsammans med mina vänner och ringde ambulans och polisen.

Men den som attackerade Erik stack direkt.

– I efterhand är jag glad över att jag själv faktiskt inte slog någon, jag försökte bara lugna ner allt. För ett slag, bara ett slag, kan förändra så mycket. Jag hoppas att folk verkligen inser det.

Erik låg i koma i tre veckor efter misshandeln.

Djupt medvetslös

Eriks flickvän Amanda Göransson, 28, var hemma i deras bostad och fick besked om vad som hade hänt klockan 04.30 och tog en taxi till sjukhuset. När hon fick veta att de hade sövt Erik för att han hade fått omfattande hjärnskador skrek hon rakt ut.

– Sex akutläkare stod kring Eriks säng och det tjöt från olika maskiner. Då fick jag ännu mer panik. Jag var helt övertygad om att Erik var död när jag såg honom ligga där med slangar överallt. Det hjälpte inte att en läkare sa: ”Nej, han är inte död”, berättar Amanda.

Läget var väldigt kritiskt. Trycket av vätska i huvudet efter smällen och att hjärnan svällde gjorde att det hela tiden fanns risk för ett livsfarligt övertryck. Erik var djupt medvetslös.

Mot alla odds vaknade han till liv efter tre veckors koma. Än i dag kan läkarna inte fullt ut förklara varför han klarade sig så bra. Statistiskt var risken för att han skulle få dras med förlamningar och andra svåra problem väldigt stor.

Det tog en vecka innan han sa något och började prata, och ytterligare några veckor innan han kunde memorera.

– Innan dess var mina ögon kanske med, men på insidan var jag absolut inte det. Jag var otroligt skakad och förvirrad när medvetandet och minnet kom tillbaka.

Först när han efter att tag läste vad folk hade skrivit och tittade på bilder i sin patientbok började han inse vad som hänt.

Kris igen

I augusti 2016 kom Erik hem från sjukhuset och påbörjade kognitiv rehabilitering. Talet och minnet blev allt bättre, hjärnan piggare. Men i november blev det kris igen.

Läkarna hade upptäckt en cysta mitt i hjärnan. Sannolikt hade huvudsmällen i asfalten gjort att den flyttat sig från ett ofarligt läge till en mindre bra placering.
Operationen var riskfylld, nya blödningar i hjärnan kunde uppstå.

– Att behöva operera hjärnan igen var fruktansvärt. Men läkarna lyckades ta sig genom hjärnmassan där det inte finns några funktionscentrum och suga bort cystan.

Han hade brutalt ont i huvudet efteråt, eftersom det kommit in luft i hjärnan vid ingreppet. Som tur var försvann luften av sig själv efter några dagar.

Men minnet fick en smäll till:

– Jag glömde mina koder till bankkort och allt, till och med portkoden till vårt hus.

Samtidigt blev han tröttare än tidigare, och behövde ofta vila direkt efter ansträngningar.

– Det var väldigt frustrerande att vara så hjärntrött. Men min kapacitet hade gått ner så mycket att jag behövde rehabilitera mig på olika sätt.

Dramatiken var inte över

Julhelgen 2016 fick Erik ett krampanfall mitt i natten, vilket är vanligt en tid efter händelser som den han har varit med om. Återigen var Amanda helt säker på att Erik skulle dö.

– Jag fick gräva blod ur hans mun, för det kom så mycket. Jag trodde att någonting hade gått sönder i honom.

Plötsligt slutade han krampa och låg helt tyst utan att andas.

– Jag har aldrig haft sådan panik, inte ens på sjukhuset då han hade fått smällen i huvudet.

Amanda tvingades länge vara stark utan att egentligen ha nog ork. Ett tag förberedde hon för handikappanpassning av lägenheten, och fick träffa präster och tända ljus för Erik. När hans hälsa stabiliserade sig kom alla känslor på en gång.

– Jag blev deprimerad under en period när allting släppte.

Förlorade pengar

I rättegången i maj förra året dömdes en 20-åring till 180 timmars samhällstjänst och två års villkorligt straff för våldet mot Erik. Förutom den film som taxichauffören som nästan råkade köra över en av Eriks kompisar hade tagit, vittnade också en av gärningsmannens gängkamrater mot honom.

– Han grät när han pekade ut sin kompis. Men han kunde inte ljuga. Straffet som utdömdes är nästan som ett hån. Jag var ju mindre än en millimeter från att dö, säger Erik.

– Dessutom var det oerhört jobbigt psykiskt att förlora väldigt mycket pengar på att vara sjukskriven i 14 månader. Alla mina besparingar gick åt och skadeståndet jag fick täckte inte mycket mer än inkomstförlusten.

Än i dag kan läkarna inte fullt ut förklara varför Erik klarade sig så bra.

Fokuserar framåt

Senvintern 2017 började Erik arbetsträna steg för steg och i augusti förra året var han tillbaka i rollen som digital marknadsförare. Vid senaste årsskiftet bytte han jobb och blev seniorsäljare på ett större multinationellt bolag.

I dag mår Erik förhållandevis bra. Efter övergreppet har han fått vissa men för livet, men vill inte gå in på detaljer. I stället fokuserar han framåt.

Små saker som han tog för givet innan uppskattar han mycket mer i dag.

– Till exempel som nu när jag sitter här med Amanda, som är världens bästa flickvän, och hör vår hund Frank nafsa på en leksak bakom mig. Tidigare hade jag inte reflekterat särskilt över det, säger han.

–  Och ibland kan jag pausa och stanna till mitt i något och tänka: Åh, ta verkligen vara på det här, Erik. För det var nära att du inte fick uppleva det.

Han är evigt tacksam för det hjärtliga stöd han fick på vägen tillbaka, inte minst det från Amanda och nära vännen Fredrik Nyberg, och för den medicinska tur han haft.

Samtidigt är Erik övertygad om att även hans positiva natur, det goda grundhumöret, har sitt värde:

– I samma sekund som du ger upp eller tvivlar på att något någonsin ska bli bättre, då tror jag att du har förlorat.

Läs också: Skräckupplevelsen fick Eric att bestämma sig: ”Efter misshandeln förverkligade jag min dröm”

Text: Hasse Gänger
Foto: Hasse Gänger och privat


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…