Annons

Annons

Överläkaren: Så föryngrar du huden med tio år

Det går att föryngra huden med tio år. Och hemligheten ligger varken i dyra hudkrämer eller laserbehandling, utan ett knep som är betydligt snällare mot plånboken.

Det är överläkaren Anders Hansen som i ett inlägg i Svd Perfect Guide, skriver om rönen. Han hänvisar till en forskningsundersökning, där ett 20-tal individer i 60-årsåldern under tre månader genomgick en behandling.

Annons

Anders Hansen. Bild: Patrik Österberg/IBL Bildbyrå

Efter testperiodens slut togs prover från ”icke solbelyst hud”, det vill säga skinkan, som analyserades av forskare. Resultaten jämfördes med liknande hudprover som tagits innan behandlingen drog i gång.

”Forskarna tittade på hur tjocka olika hudlager var, hur mycket kollagen (ett protein som ger stadga i olika typer av vävnad) och hur mycket mitokondrier, ett slags ‘kraftstationer’ i kroppens celler, som hudcellerna innehöll. Allt detta är sådant som påverkas i huden när vi åldras”, skriver Anders Hansen.

Forskarna upptäckte att testpersonernas hud hade blivit hela tio år yngre under behandlingsperioden.

Inga krämer kommer i närheten

Vad var det då för magisk behandling som testpersonerna fick genomgå?

Jo, det var något så enkelt som fysisk aktivitet. Anders Hansen skriver i Svd Perfect Guide att de personer som genomgått behandlingen hade ägnat sig åt en fysisk aktivitet två gånger i veckan. Det handlade inte om speciellt hård träning, utan snarare 30 minuters cykling eller löpning som gjorde testpersonerna svettiga och andfådda – men inte helt slutkörda.

Bild: IBL Bildbyrå

Enligt Anders Hansen finns det inga kosmetiska preparat som kan uppnå samma resultat:

”Effekten på huden var på en nivå som inga krämer någonsin kommer i närheten av, oavsett hur avancerade de kan verka i kvasivetenskapliga reklaminslag. Om en kräm kunnat förändra till denna grad hade du för övrigt känt till det, den hade nämligen varit oerhört hårt marknadsförd.”

”Spring mer – föryngra din hud”

Han poängterar hur viktigt det är med fysisk aktivitet för hela vår kropp, framför allt när vi blir äldre. Att röra på sig regelbundet påverkar såväl åldrande som koncentration, stresstålighet och kreativitet.

Att fysisk aktivitet påverkar hjärta och andra inre organ vet vi sedan tidigare. Men även huden, som ju också räknas som ett organ, stärks av träning.

”Det som mer än något annat motiverar människor att röra på sig är inte några extra levnadsår eller ens att man mår bättre. Det är effekterna i spegeln. Så för dig som vill ha en ny kosmetisk morot till joggingspåret: Spring mer – och föryngra din hud”, skriver Anders Hansen.

Text: Minna Wallén-Widung

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs också:

De 10 vanligaste misstagen vi gör när vi tvättar ansiktet

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…