Annons

Annons

Överlevnaden för malignt melanom har ökat

Patienter med spridd cancer överlever längre än tidigare – ibland i flera år. Även prognosen för malignt melanom blir allt bättre. "Det är en fantastisk utveckling", säger Johanna Svensson vid onkologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Kvinna ligger i säng med cellgiftsbehandling.

Bild: Shutterstock/IBL

Varje år får drygt 61 000 personer i Sverige en cancerdiagnos. Mer än hälften, 65 procent, blir botade. Men många cancerpatienter kan också leva med cancer som en ”kronisk” sjukdom, skriver Cancerfonden.

Annons

I Västra Götalandsregionen har överlevnaden för patienter med spridd cancer ökat tydligt de senaste åren. Patienter som insjuknar i någon av de fem största tumörsjukdomarna prostatacancer, bröstcancer, lungcancer, tjocktarmscancer eller malignt melanom har en allt större chans att leva längre med sin sjukdom.

Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökar mest och är i dag den vanligaste tumörsjukdomen i Sverige.

–De flesta patienter botas genom kirurgi men om sjukdomen har hunnit sprida sig har prognosen tidigare varit mycket dålig. Nu ser vi dock att överlevnaden ökar tydligt, säger Lars Ny, docent och överläkare på onkologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Tidigare var medianöverlevnaden för patienter som får cellgiftsbehandling ungefär nio månader – i dag är siffran 28 månader, enligt statistik från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Cancersjuk kvinna får dropp i armen.

Bild: Shutterstock/IBL

Bättre överlevnad för prostatacancer och bröstcancer

Även när det gäller prostatacancer och bröstcancer lever allt fler patienter längre. De främsta orsakerna tros vara tillgång till nya läkemedel och ett bättre omhändertagande

– Idag lever många patienter med sin spridda cancer som en kronisk sjukdom under flera år, säger Johanna Svensson, verksamhetschef på onkologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Bild: Pressbild

Den ökade överlevnaden ställer också högre krav på vården, konstaterar Johanna Svensson. Fler patienter behöver tillgång till mer avancerad vård.

– Det är en fantastisk utveckling att patienter kan leva allt längre med en mycket svår sjukdom. Men det kräver hög tillgänglighet i form av möjlighet att få kontakt dygnet runt, komma till mottagningen med kort varsel och tillgång till en vårdplats för att patienten ska känna sig trygg och vården ska vara säker, säger hon.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

7 saker som kan öka risken för hudcancer – som inte beror på solbränna

Här är hudcancersorterna du inte visste fanns – se bilderna

Varning: Denna del av kroppen är farligast att bränna i solen!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…