Annons

Annons

Kajsa 54 år: ”Smärtan i ryggen är borta och jag kan måla igen”

Konstnären Kajsa 
Svensson, 54, fick diskbråck och ischias när hon föll omkull i den förrädiska vinterhalkan. Med enkla övningar blev hon fri från ryggsmärtan.

Konstnären Kajsa Svensson och hennes man Lasse bor i Stockholms skärgård, på ön Svartsö. Här i den storslagna naturen hämtar hon inspiration till sina konstverk. I sin ateljé formar hon naturtrogna rödhakar, skrattmåsar, björkar, mossor och lavar, ja till och med regnstövlar i tovad ull, och målar porträtt i akvarell. För tre år sedan, vintern 2014, hängde hennes konstnärliga skapande på en skör tråd.

Annons

Kajsa, som även arbetar som ledsagare och hjälper personer med funktionsnedsättning, föll omkull i den första vinterhalkan och slog sig illa.
– Jag kom från pendeln och mitt på övergångsstället var det plötsligt glashalt. Jag halkade och slog i ländryggen så hårt att jag tappade andan, trots att ryggsäcken räddade mig lite. Jag kände direkt att det var illa, säger Kajsa Svensson.
På darriga ben tog hon sig fram till kvinnan hon skulle hjälpa. Kvinnan var synskadad och Kajsa kunde inte låta henne stå och undra varför ingen kom.
– Aldrig någonsin i hela mitt liv har jag haft så ont i ryggen tidigare. Men jag var tvungen att klara mina uppdrag och båten till ön gick inte tillbaka förrän till kvällen, säger Kajsa.
Morgonen därpå vaknade hon ute på Svartsö med svåra ryggsmärtor.
– Jag kunde knappt gå, så det var ju dumt av mig att åka ut till ön. För att få vård på helgen behövdes en helikopter. I stället ringde jag sjukvårdsupplysningen och fick rådet att vila och åka in till vårdcentralen på måndagen.

Fick ta smärtstillande

Helgen klarade hon med värktabletter och vila. På måndagen undersöktes hon av två läkare på vårdcentralen i Gustavsberg. De tittade noga på ryggen och hittade inga 
skador.
– Jag var tacksam över att det inte var allvarligt och fick rådet att vara så rörlig jag kunde och ta värktabletter mot smärtan.
Den första tiden efter fallet kunde Kajsa varken arbeta med sina konstverk eller som ledsagare.
– Jag kunde inte stå framåtlutad över ett bord en längre stund utan fick arbeta en timme åt gången. Tack vare smärtstillande fungerade det hyggligt om jag vilade emellan.
Efter några månader hade den mest akuta ryggsmärtan gett med sig. Kvar var en svagt molande värk som kom och gick. I stället började hon känna av en brännande smärta som drog neråt vänstra benet.
– Jag blev också tvungen att springa på toa stup i kvarten. Det var verkligen problematiskt i mitt jobb som ledsagare. Den där ilande smärtan som drog ner mot skinkan och låret kände jag igen som ischias, från min första graviditet.

Skillnad efter 
första behandlingen

En klok svägerska tipsade om en sjukgymnast som var duktig på ryggar. Vid ett återbesök på vårdcentralen instämde läkaren och tyckte att det lät som en god idé. Kajsa kontaktade sjukgymnasten Lisen Tell på Sollevi Sjukgymnastik i Stockholm och fick komma omgående. Efter en grundlig undersökning fick Kajsa beskedet att smärtan i samband med fallet orsakades av en utbuktning mellan två kotor.
– Utan behandling skulle det så småningom ha utvecklats till ett diskbråck som jag fått leva med och med tiden tvingats operera. Dessutom hade jag ischias i vänstra benet. Men hon gav mig hopp, säger Kajsa.
Det visade sig 
att Lisen Tell är 
utbildad i McKenziemetoden, som är en metod där patienten själv är aktiv och behandlar sin rygg, och som ger ett snabbt och effektivt resultat på många typer av ryggbesvär, bland annat diskutbuktning och ischias.
– Hon hittade direkt stället i ryggen där det gjorde ont, på ett helt annat sätt än vad läkarna hade gjort. Sedan visade hon mig hur jag skulle behandla min rygg med enkla bakåtböjningar. Redan efter första behandlingen märkte jag skillnad. Varför hade jag inte gått hit tidigare, tänkte jag för mig själv.
Tio gånger varannan timme skulle hon upprepa stående och liggande bakåtböjningar med ryggen. På det viset skulle den utbuktande disken återgå till sitt normalläge. Övningarna skulle också hjälpa mot utstrålande smärta, som ischias. Under hela våren gick Kajsa på kontroller hos Lisen Tell. Men redan efter en månad var värken borta.
– Det kändes ofattbart att slippa smärtorna. Varför sökte jag inte hjälp tidigare hos en sjukgymnast? Lisen lärde mig ett helt nytt sätt att bete mig och så snart jag känner den minsta smärta i ryggen vet jag vad som hjälper.
Efter ett par månader kände Kajsa sig helt återställd. Sedan sommaren 2015 har hon varit helt smärtfri.
– Jag är så tacksam att jag fick tillbaka en rörlig rygg och slapp smärtor. Nu kan jag måla och skapa. Men jag slarvade inte en enda gång med ryggövningarna. Det hände till och med att jag stod i portuppgångar när jag var ute på jobb och gjorde mina övningar. Och de gjorde susen!

Läs mer här: Slipp ryggont med enkla övningar

Av Margaretha Eldh 

Foto: Thomas Carlgren

Läs också:

Ryggskott, ischias, benskörhet och kalkaxel – så behandlas det

Jag blev fri från diskbråck med pilates

Experten: Så får du en starkare rygg


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…