Annons

Annons

Owe Thörnqvist: Debuterar som artist i melodifestivalen

Det är första gången Owe Thörnkvist, 87 år, står på melodifestivalens scen 2017 trots sina 63 år som artist. När han träffade Berit Gullberg, sin livskamrat sedan 30 år skedde det också i direktsändning inför svenska folket.

Helt ny är dock inte Owe i Melodifestivalsammanhang. Under 1960-talet knep han andraplatsen två gånger, då som låtskrivare. År 1962 framförde Monica Zetterlund och Carli Tornehave låten ”När min vän” och 1965 framförde Ingvar Wixell, ”Stilla och tyst”.

Annons

Mest känd är han kanske för sina klassiker ”Dagny” och ”Varm korv boogie” .

Owe Thörnkvist

Owe är fortfarande aktiv vid pianot. Nya melodier dyker ständigt upp i hans huvud.

Att få ynnesten att tillbringa några timmar tillsammans med en av sina allra största musikaliska idoler är … stort!
Owe Thörnqvist. Den uppkäftige gamängen. Ordkonstnären. Språkgeniet. Varmkorvens, cykelramens, brustna hjärtans och kaféservitrisernas beskyddare. Musiksvängets mästare. Uppsalakillen som tog både rock’n’roll och stand up comedy till Sverige.  Owe är som vanligt full av energi och redo med ständigt nya melodier. Och då ska vi veta att denne man faktiskt har hunnit fylla 87 år!

Vill lägga låtskatten i goda händer

– Jag inser att nedräkningen går allt snabbare och jag känner en viss stress över att på bästa sätt försöka se till så att mitt musikaliska arv får leva vidare i en kreativ form, säger han.
– Det har hunnit bli hundratals låtar genom åren och min förhoppning är att den låtskatten ska tas om hand och förvaltas på ett kärleksfullt och modernt sätt av ett entertainmentband med musikaliska toppkvaliteter.
– Jag funderar faktiskt på att anordna en audition, på ungefär samma sätt som Magnus Uggla gjorde för några år sedan, då han sökte ett band till sin nya show.
– Och det skulle förstås vara kul om någon TV-kanal nappar på den idén!

Har skrivit mängder av odödliga örhängen

Om idén blir verklighet, är Owes tanke att han ska fungera som mentor för bandet. Och han är inte främmande för att också kliva upp på scenen och riva av en och annan låt. Om andan faller på. Dessutom finns planer på en årlig Owe Thörnqvist-festival, troligen då i hans barndomsstad Uppsala.
Om det blir så kan publiken förvänta sig att få njuta av odödliga örhängen som ”Albin och Pia”, ”Varm korv boogie”, ”Dagny”, ”Ett litet rött paket”, ”Rumba i Engelska parken”, ”Alptoppens ros”, ”Anders och Brita” och ”Svartbäckens ros”. För att bara nämna några…
– Jag glömmer aldrig lyckokänslan när jag hörde mig själv i radio första gången, säger Owe.
– Det var i december 1955. Jag och några kompisar satt andäktiga på Gunnars Konditori och hörde ”Diverse julboogie” svänga fram i etern.
– Det är för övrigt den låten som anses vara den allra första rock’n’roll-låten på svenska. Den följdes året efter av ”Rotmos rock”, som var den första svenska låten med ordet rock i titeln.

Fick tanterna att slänga ner pengar

Att Owe skulle bli artist av något slag kom inte som en överraskning för omgivningen.
Grannarna på Sysslomansgatan gav honom namnet Prosten i Palthammar, eftersom han var en snacksalig liten palt som pratade som en präst. Alltså oupphörligen.
– Jag minns att jag gick omkring på gårdarna och sjöng och spelade på mitt lilla pappdragspel.
– Jag hade ju sett hur skärsliparna och gårdfarihandlarna gjorde och att husmödrarna förtjust slängde ner mynt inlindade i pappersknyten.
– Jag var visserligen bara fem år, men jag såg det som en utmärkt inkomstkälla och det visade sig att jag hade rätt.
– Det singlade ner en hel del kopparmynt från förtjusta tanter, som väl tyckte att jag såg näpen ut med mitt dragspel…
Owe var, och är fortfarande, en riktig jazzdiggare. Redan på läroverket började han lira vibrafon och jazzdragspel i olika band.

Tränade boxning och uppträdde på Bluffen

Samtidigt tränade han boxning och han hann bli distriktsmästare för juniorer, innan ett par år till sjöss och därpå universitetsstudier tog över.
– På den tiden fanns det ett ställe i Uppsala som kallades Bluffen. Under veckorna var det träningslokal för boxning och brottning. Men på lördagskvällarna förvandlades lokalen till danshak, berättar Owe.
– Bluffen var ett slags mini-Nalen och där brukade jag, tillsammans med ett band, uppträda med min gitarr och mitt munspel.
– Under mina resor till sjöss hade jag snappat upp och influerats av bland annat country och gospel. Och tydligen gillade folk det de hörde, för de brukade sluta dansa för att i stället komma fram till scenen och digga.
– Efter en av dess kvällar sa min boxningstränare Nalle Andersson: ”Owe, du ska inte stå här på Bluffen och gneta. Du ska ut till folket och uppträda. Det här kan du!”

Omgivningen såg hans talang

De orden blev en riktig aha-upplevelse som gav Owe bekräftelse och självförtroende.
Självförtroendet ökade ytterligare när det visade sig att Rune Ek, stadens revypappa, fick höra talas om Owes studentspex och ville inleda ett samarbete.
– Det var en jättekick att få höra, från flera håll, att jag hade en talang och att jag borde göra något kreativt av den.
När väl skivdebuten var avverkad (”Rumba i Engelska parken”, 1953) kom det till låtar i en till synes aldrig sinande ström.
En känd musikskribent skrev: ”Owe Thörnqvist är ett självlysande undantag från det mediokra och mesiga. När han gick på absolut högvarv på femtio- och sextiotalet måste karln ha haft en veritabel elektrisk storm i huvudet. Så mycket dåraktig talang, så många infall och så mycket utflippad, sinnesutvidgande och tungvrickande rock’n’roll-poesi har vi svenskar aldrig upplevt, varken förr eller senare”.
– Under alla år har det ständigt dykt upp nya melodier och nya textidéer i mitt huvud. Och det gör det fortfarande, säger Owe.
– Ofta vaknar jag vid fyratiden på morgonen, med ett melodiskt rim ringande i huvudet. Och då måste jag, fortfarande halvt sovande, famla efter penna och notpapper.

Lyckliga gatan

Det svänger, när Owe och Keya sjunger tillsammans. Från hans medverkan i programmet Lyckliga gatan i Tv4 förra året.

Har inte koll på dagens musik

Owe medger att det är en gåva att orden fortfarande flödar. Men det kan också vara något av en förbannelse att aldrig kunna koppla av.
Det blir aldrig helt tyst där uppe i hjärnkontoret, kreativiteten tycks alltid vara i on-läge.
I TV-programmet ”Lyckliga gatan” fick Owe en ny utmaning, då han och den unge rapartisten Keya Turan tolkade varandras låtar.
Owe erkänner villigt att han inte har så bra koll på dagens musik.
– Det blev något av en chock när jag insåg att skulle tolka Keyas låt ”Leyla” på mitt sätt.
– Jag fick börja med att be att få texten nedskriven, eftersom jag inte hörde vad han sjöng.
– Men så kom idén att kalla låten ”Leyla Lou”, vilket är en ordlek med syftning på min gamla ”Lula Lej” från 1963. Nu är det upp till tittarna att avgöra om jag lyckades eller ej.
– Det var under alla omständigheter ett annorlunda och spännande musikaliskt äventyr. Keya är en sympatisk och begåvad ung man, som det var ett nöje att lära känna.
– Och hans tolkning av min ”Dagny” blev helt klart … annorlunda!

Ändrade sig och tog en taxi tillbaka

Sedan 1984 delar Owe sitt liv med teaterförläggaren Berit Gullberg. Deras allra första möte kunde hundratusentals svenskar följa i direktsändning i SVT.
Berit var det året programledare för ”Gomorron Sverige”, som på den tiden var ett helgprogram.
En lördag i oktober hade redaktionen bjudit in dåvarande skolministern Anna-Greta Leijon, skådespelerskan Bibi Andersson, författaren P. O. Enquist – och artisten Owe Thörnqvist.
– Berit och jag hade aldrig träffats innan dess, men något hände den där dagen i TV-studion, säger Owe.
– Och tydligen var det fler som märkte att något speciellt hade hänt. Efter programmet skulle det bli en liten fest för alla medverkande, men jag tackade nej och bestämde mig för att i stället dela taxi med Anna-Greta ut till flygplatsen.
– Men väl i taxin talade Anna-Greta förstånd med mig. Hon mer eller mindre tvingade mig att vända tillbaka.
– ”Owe, jag märkte ju vad som hände mellan dig och Berit i dag. Nu tycker jag att du ska ta den här taxin tillbaka och gå på den där festen”, sa hon vänligt, men mycket bestämt.
Och Owe lydde!

Lever sunt och tränar regelbundet

I dag har Owe och Berit kamperat ihop i mer än 30 år och Owe säger att han inte hade kunnat finna en bättre livskamrat.
Där han har en tendens att bli filosofisk och tungsint, är hon alltid glad. Hon har förmågan att ta det mesta från den ljusa sidan.
– Vi har ett bra liv ihop och vi försöker leva så sunt vi kan. Vi gillar att laga mat tillsammans och vi försöker tänka på vad vi stoppar i oss, vilket innebär att det blir mycket fisk och grönt.
– Dessutom tränar jag på gym tre gånger i veckan. Där klarar jag av tio maskiner under trettio intensiva minuter, så dagsformen är riktigt god hos herr Thörnqvist!

Av Johnny Alrup
Foto: Thomas Carlgren, Linus Hallsénius/TV4


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…