Annons

Annons

På vårdcentralen ändrades Sofias liv på en sekund

För Sofia Werlin vändes livet upp-och-ner vid ett besök på vårdcentralen. Hon åkte in för misstänkt njurbäcksinflammation men urinprovet visade något helt annat.

sofia-werlin

Värken i mamma Sofia Werlins mage var Tuva-Li.

Sofia Werlin sitter vid köksbordet hemma hos sin mamma Jeanette i Åstorp utanför Ängelholm. Hennes dotter Tuva-Li har ett fint pannband och grå stickad klänning dagen till ära och tittar misstänksamt på mig och fotografen.
Under förra året har de som läst Sofias blogg kunnat följa hennes viktminskning med hjälp av LCHF-metoden, från 125 till 80 kilo.

Annons

Parallellt med viktminskningen skedde en annan omvälvande händelse i Sofias liv. Fast just då visste varken hon eller hennes nära och kära om det. Det är svårt att inte häpna över Sofias berättelse.
Allt började med att hon samma år som hon gjorde viktresan slutade med sina p-piller då hon mådde dåligt av dem. Eftersom menstruationen inte kom tillbaka gjorde hon flera graviditetstester men alla visade negativt. Å andra sidan fick hon veta att det inte var ovanligt att menstruationen kunde dröja något efter att man ätit p-piller under så många år. Under den perioden träffade Sofia också en kille men de var aldrig ett par och i dag är de bara vänner.

Gilla Året Runt på Facebook

I början av oktober åkte hon till Rhodos på en semesterresa med sin mamma Jeanette, hennes man Ronny och lillasyster Lovisa.
– Jag hade lite krångel med magen från och till den hösten. Men eftersom jag lagt om hela min kost och ibland fuskade lite, trodde jag att problemen berodde på dieten. På Rhodos kände jag en hård knöl under brösten och lät mamma känna.

Mamma Jeanette ler. Historien har förstås berättats många gånger.
Fyra dagar efter att de kommit hem från Rhodos var Sofia som vanligt på sitt arbete som personlig assistent. Men eftersom magbesvären höll i sig och hon var tvungen att springa och kissa stup i kvarten kunde hon inte arbeta längre utan meddelade sin arbetsgivare att hon inte mådde bra och skulle nog vara borta en dag eller två.

Sofia misstänkte att hon fått urinvägsinfektion och kontaktade vårdcentralen. De hade ingen tid. Istället ringde hon 1177 och de tyckte hon skulle åka till akuten för att kolla att hon inte hade fått njurbäcksinflammation.
På akuten mätte de blocktryck och syreupptagningsförmåga, men Sofia blev hemskickad med uppmaningen att kontakta den kvällsöppna vårdcentralen på Helsingborgs sjukhus. Hon fick tid samma kväll.

Knölen var en rumpa

När Sofias mamma körde in henne till läkaren fick hon hålla sig hårt i handtaget för att försöka parera smärtorna när bilen skakade på grund av ojämnheter i vägen.
På vårdcentralen lämnade hon ett urinprov och blev inkallad till läkaren som genast kände att det låg en rumpa under bröstet på Sofia.
– Mamma var med i undersökningsrummet och fick känna också. ”Nej”, det kan inte vara möjligt”, sa vi. ”Jo”, sa läkaren. Jag minns att jag utbrast ”Men jag har ju ingen vagn!”
Jag var uppenbarligen helt chockad, säger Sofia.
Jeanette gick ut till sin man i väntrummet och berättade att Sofia skulle till förlossningen. Sedan ringde hon Sofias pappa och berättade att han skulle bli morfar. ”Skojar du? ” frågade han. Även Sofias arbetsgivare kontaktades. Sjukfrånvaron skulle sannolikt bli lite längre än planerad. Ett år eller så.
Upp i rullstol och full fart till förlossningen med Sofia hojtandes att ”Det måste vara ett misstag! Jag ska inte ha något barn”.
– Vi kom in på förlossningen och de gjorde ett snabbt ultraljud. Jag var redan 10 centimeter öppen. Jag hann inte få någon bedövning mer än lustgas.
Sofia kom in till förlossningen klockan 18.20. Klockan 19.46 låg Tuva-Li på hennes bröst, 3 945 gram och 52 cm lång, född i vecka 39 + 6.
– Det kom in en mängd läkare under förlossningen. Tuva-Li fick dras ut med sugklocka och jag kördes till operation eftersom jag förlorat för mycket blod.

sofia werlin

På en dag förändrades hela Sofias liv, från partande singeltjej till mamma.

På någon timme fick Sofia ställa in sig på ett helt nytt liv. Från sena utekvällar som singel med kompisar till ett familjeliv som ensamstående mamma. Turligt nog får hon god hjälp av Jeanette, som jobbar som förskolelärare och Sofias egen mormor som bor några hus bort.
Väl hemma spred sig nyheten på nätet och hennes före detta pojkvän som förstod att han blivit pappan ringde också. Sofia berättar att pojkvännen blev chockad men att hon hade ett bra snack med honom och de kom överens om att hon skulle ha ensam vårdnad.

Än i dag har hon svårt att smälta vad hon varit med om.
– Jag kan inte förstå att jag inte kände något av graviditeten. Jag mådde aldrig illa, var aldrig yr, hade inga andra känningar. Visst hade jag lite halsbränna, men det kunde ju ha med viktminskningen att göra.
– Å andra sidan slapp jag att oroa mig under graviditeten. Fast det blev lite stressigt att fixa ihop alla saker jag behövde.
Hon skrev på Facebook om sin dotter och kompisar hörde av sig och erbjöd både det ena och det andra.
– Jag fixade allt jag behövde på en dag, det som många har 8 månader på sig att förbereda.

Elaka på nätet

Det tråkiga i historien är alla negativa kommentarer som Sofia fått på nätet.
– Många har skrivit elaka saker som att de hoppas sociala myndigheterna tar barnet, att jag inte kan bli en bra mamma eftersom jag inte visste att jag var gravid.
– Jag kan förstå att folk undrar, men jag visste faktiskt inte att jag var gravid. Jag är inte en sådan som är ute och festar och inte sköter mig. Jag blev gravid med en man som jag hade en relation med. Och jag är en bra mamma!
Av Sofias närmaste vänner har bara en barn sedan tidigare. Men nu har hon lärt känna många nya vänner genom mammagruppen, BVC och via Facebook.
– Vi är ute och promenerar, gör BVC-besök, fikar med kompisar, är hemma och myser, går på babysim. Jag undrar lite vad jag gjorde innan jag fick barn. Då var det bara jobb, träning, mat och sömn. Livet har fått en helt ny mening.
Och Tuva-Li ska förstås få syskon, men med det är det ingen brådska. Och nästa graviditet tänker hon njuta av.

Av Maria Eriksson Foto Christel Lind


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…