Annons

Annons

Fläskfilépaj med grillad paprika och pesto

Bjud på en läcker och lite lyxig paj med fläskfilé, rostad paprika och spenat. Toppas gärna med pinjenötter vid servering!

Paj med fläskfilé och västerbottensost recept

Mycket smak blir det med västerbottenost i äggstanningen. 

Fläskfilépaj med grillad paprika och pesto

4 personer

1 fläskfilé à 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 msk smör till stekning
1 rödlök
200 g spenat
2 rostade paprikor på burk

Annons

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Äggstanning:
3 ägg
2 dl kesella
2 dl grädde
1 dl röd pesto
1 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
rostade pinjenötter
basilikablad

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Pajdeg: Blanda samman mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Svep in degen i plastolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.
3. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
4. Putsa köttet. Salta och peppra och bryn köttet runt om i ca 2 msk smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnsform och stek mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt köttet vila en stund och skiva sedan upp i ca 1 cm tjocka skivor.
5. Skala och finhacka rödlöken. Fräs spenaten blank och smidig tillsammans med löken i ca 2 msk smör i en stekpanna utan att det tar färg. Strimla den rostade paprikan. Fördela spenat, lök och paprika i pajskalet.
6. Blanda alla ingredienserna till äggstanningen. Häll halva mängden i pajen och fördela sedan filéskivorna runt om pajformens kant. Häll resten av äggstanningen över pajen och peta med en gaffel så att det rinner ner genom fyllningen.
7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Täck med folie om det behövs. Garnera med pinjenötter och basilikablad vid servering.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Fläskfilépaj med ädelost och broccoli

Fredagsmys med tacopaj

Västerbottenpaj med skaldjur


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…