Annons

Annons

Parterapeuten: Så hittar du kärleken på äldre dar

Vår längtan efter tvåsamhet är stark men ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Faktum är att hälften av alla svenskar mellan 50 och 79 år är singlar. Relationsexperten Daniella Gordon ser dock en trend där många hittar den rätte på äldre dar!

Många hittar en ny kärlekspartner sent i livet.

Kärlek är ingen lätt väg att vandra. Man kan bli ofrivilligt singel efter en lång relation, eller så hittar man aldrig rätt och har en mängd kraschade förhållanden i bagaget – och söker fortfarande efter kärleken med stort K.

Annons

Hälften av alla svenskar mellan 50 och 79 år är singlar, visar en färsk undersökning från Kantar Sifo. Samma undersökning visar att de äldre är betydligt mindre konservativa än de yngre när det kommer till relationer. De flesta (54 %) föredrar att vara särbo och så många som 15 procent av dem över 65 vill ha ett öppet förhållande, jämfört med 1 procent i åldern 18–25.

Höga krav på relationen

Relationsexperten Daniella Gordon, som vi sett guida kärlekspar i tv-serien Gift vid första ögonkastet, tror att det finns många faktorer till att så många är singlar i dag.

– Vi har helt andra krav på en relation i dag plus att kvinnor är ekonomiskt oberoende och har råd att skilja sig. Nu vill man att en partner ska göra en lycklig och uppfylla ens fulla potential. Vi vill bli tillfredsställda såväl sexuellt som att ha stimulerande samtal och uppleva spännande saker tillsammans. Den här synen på kärleksrelationer har ju inte funnits mer än 50 år tillbaka. Jag tror många tänker att man lever bara en gång och vill ge sig själv en andra chans.

Hon är dock lite skeptisk till att ha ett öppet förhållande.

– De kanske har haft dåliga erfarenheter av en kärleksrelation och haft ett tråkigt sexliv. Då är det kul att leka av sig, ha sex med olika och inte binda sig. Men i längden är det inte hållbart.

Relationsexperten Daniella Gordon, som vi sett guida kärlekspar i tv-serien Gift vid första ögonkastet.

Är det här allt?

I sitt jobb som parterapeut möter Daniella många par som valt att leva ihop, men som upplever att relationen gått i stå och inte längre utvecklas.

– När barnen är utflugna börjar man titta på varandra på ett nytt sätt. Frågor som ”Är det här allt?” kan dyka upp.

Vad är det vanligaste felet vi gör i kärleksrelationer?

– Det finns ett fundamentalt fel, och det är att vi försvarar vår sårbarhet i stället för att uttrycka den. Man går i maktkamp i stället för att vara en kärleksfull bästa vän. Vi attackerar varandra, generaliserar, stoppar in varandra i boxar och vi är inte tillräckligt kärleksfulla.

Några ord vi ska lära oss att undvika är: alltid, aldrig, borde och måste. I stället för att anklaga varandra kan vi pröva att hjälpa varandra att läka våra barndomssår.

I boken Kärlek på allvar som hon skrivit tillsammans med sin gamla klient Sofie Zettergren ger hon exempel på övningar som inbjuder till att möta sitt inre barn.

Varför är det viktigt att möta sitt inre barn innan man går i en relation?

– Där finns din sårbarhet. Kärleken är skoningslös och vi är rädda för nakenhet och sårbarhet. Men kärleken behöver att vi blottar skam och rädslor, att vi kan stå för det och stå ut med att se det hos vår partner. Där kan vi agera som ett slags vårdhavare mot vår partner i stället för att ge den andra ännu mer skuld och skam.

Hur kan man bli bättre på att ha en relation?

– Genom att uttrycka sina behov och ta emot den kärlek man får. Och genom att uttrycka uppskattning, att säga att vi älskar varandra och ta på varandra. Kärleken är ett verb, utan kärleksfulla handlingar så krymper kärleken. Vi behöver visa omtanke, engagemang och intresse i vår partners liv. Det är också viktigt att vi lär oss att lyssna utan att gå i försvar.

”Kärlek är ett verb”

Daniella Gordon lever själv i en lycklig relation men menar att hon arbetat med sig själv hela livet.

– Jag jobbar konstant med mig själv, det tar aldrig slut. Och det är det jag menar, relation och sexliv ska bara hända av sig själv, men så är det inte. När vi är förälskade är det lätt, när det går in i vanor och stagnation måste vi arbeta för att hålla det levande, kärlek är ett verb.

Tror du det är svårare att träffas på äldre dar?

– Jag skulle säga både ja och nej. Det är fantastiskt att så många gör det. En del som varit ungdomsförälskade träffas när de är 60 år igen och blir ihop och är jättekära. I dag tar folk kontakt med varandra på Facebook, man kanske är frånskild eller änka kanske är det någon man har gått och tänkt på i hemlighet, det är så vackert! Vi lever som om 60 är det nya 40, vi vill och orkar skaffa oss en ny relation. Men vi har med oss ett bagage, vi har barn, kanske är vi bittra. Gör vi inte det inre arbetet först så kan det bli svårt. Man kan inte kräva något nytt i ett förhållande, om man själv inte vill förändras.

Läs också: 9 kärlekstips från äldre som får din relation att hålla resten av livet

Läs också: Boktips: Kärlek på äldre dar

Av Malin Forsberg, Mia Coull
Foto: Lina Eidenberg Adamo, IBL/Shutterstock


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…