Annons

Annons

Fyllda bröd som smakar underbart!

Fyll bröden med ost, tomat, nötter och örter. Servera till buffén.

P�skens festbr�d 1415

Ost- tomatbröd

1 bröd, ca 12 bitar
25 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
1 tsk strösocker
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
1/2 dl tomatpuré
10 soltorkade tomater
1 dl hackad basilika
2 dl riven västerbottensost
1 ägg till pensling
lite flingsalt

Annons

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt degspadet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 35 minuter under bakduk.
Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 25×50 cm. Bred på tomatpuré, strö över soltorkad tomat och hackad basilika. Avsluta med riven ost och rulla ihop som en rulltårta.
Dela rullen i fyra lika stora delar. Skär en av rullarna i 4 bitar och ställ på högkant mitt i formen. Skär de övriga i trekantiga bitar och ställ runt kanten, varannan gång med spetsen inåt, och varannan gång med spetsen utåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla brödet med ägg och strö över lite flingsalt. Sätt in i nedre delen av ugnen och sänk värmen direkt till 200 grader. Grädda ca 30 minuter tills brödkakan fått fin färg.

 

P�skens festbr�d 1415

Ört- och ostfylld brödkrans

1 bröd
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk flingsalt
ca 7 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g chèvre
2 msk hackad rosmarin
1 dl hackad basilika
10 valnötter, hackade
2 msk flytande honung

Sätt ugnen på 200 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olivolja, honung, flingsalt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter
Ta upp på mjölat bakbord och tryck ut till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Smula chèvreosten och strö den över degen tillsammans med rosmarin, basilika och valnötter. Ringla över honung. Rulla ihop degen som en rulltårta och forma till en rund krans. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler.

Tips!
Om du inte är förtjust i chèvre går det bra att byta ut den mot fetaost i fyllningen.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…