Annons

Annons

Pensépelargon – vårens sötaste bekantskap

Innan andra familjemedlemmar i familjen Pelargon kommit i högform står pensépelargonen översållad med violformade små blommor. Passa på att bekanta dig med en blommande raring!

Pensepelargon

Jämn bevattning och näring trivs pensépelargonerna bra med. Främst i bild syns ’Randy’, bakom skymtar ’Tip Top’.

Visste du att…
Pensépelargoner är den pelargonsort som man kanske mest förknippar med tidig vår. Blomningen brukar hålla i sig ända till och med juni, eller längre om växten får näring och trivs där den står.
Blommorna har två eller flera färger, och skiftar vackert mellan ljusare och mörkare nyanser i själva blombladen. Hos många pensépelargoner har bladverket en frisk doft av citrus när man vidrör dem! Så glöm inte att nosa på bladen! En påminnelse om att sorten är en korsning av citronpelargon och engelsk pelargon.
Den söta pensépelargon också kallas för änglapelargon. Namnet änglapelargon kommer från engelskans Angel Pelargoniums som myntades av en odlare på 50-talet.

Annons
Pensepelargon rosa

Pensépelargonerna har ofta frodigt gröna och täta bladverk som dessutom doftar friskt av citron. Här syns sorten ’Light’.

Fixa skötseln!
Jord: Näringsrik och bra dränerad.
Placering: Allra bäst trivs den i skyddat läge utomhus på sommaren, i ett uterum eller växthus. Inomhus vill den ha en solig och varm växtplats, men klarar även halvskugga.
Vattning: Gillar varken att torka ut eller stå blött. Låt jorden torka upp mellan vattningarna, och se till att vattnet kan rinna av väl, speciellt om plantan står ute.
Näring: Kan ges under hela tillväxtperioden, krukväxtnäring eller särskild pelargonnäring.
Pyssel: Stimulera ytterligare blomning genom att plocka bort vissna blommor och blad. Knipsa bort ända in vid stammen!
Övervintring: Betraktas ofta som ettårig, men kan övervintra, helst svalt och ljust, men klarar ibland också att övervintra i rumstemperatur.

Tänk på: Skydda din pensépelargon från ruskväder. Den gillar inte att bli utsatta för kyla och vind!

Av Emma Olevik Foto Annika Christensen

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…