Annons

Annons

Perfekt pepparkaksprydnad

omslag50070

Idag, den 9 december, är det pepparkakans dag! Och idag är det exakt 40 år sedan som vårt stora julnummer med det här omslaget kom ut. Visst är det fint! Här får du också ett fantastiskt tips på ett alternativ till dörrkrans eller en dekoration att sätta på en vägg. Det är klart att du ska göra bildens fina pepparkakspar!

Annons

Du behöver:
• Pepparkaksdeg
• Pepparkaksformar• Röda, breda band
• Strössel
• Kristyr att dekorera med

Gör så här:
Pepparkaksdeg
4 1/2 dl brun farin eller strösocker
3 dl sirap
150 g smör
1 1/2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk bikarbonat
ca 2 1/2 liter vetemjöl

Dag 1: Blanda socker, sirap och smör i en kastrull på svag värme. Rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna i en bunke. Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i bunken till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.
Dag 2: Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tjock och lägg den på ett bakplåtspapper. Stansa ut stora rundlar med hjälp av exempelvis en rund sockerkaksform. I varje rundel, degen räcker till cirka tre stycken. Trycker du ut en pepparkaksgubbe och en pepparkaksgumma. (du kan också välja andra motiv). Tryck också ut ett litet hål i övre delen av cirkel där du sedan kan fästa bandet. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

Koka ihop:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glykos
i en kastrull och doppa kanterna av cirkeln. Eller pensla på. Strö på strösslet och dekorera med kristyr. När allt svalnat, fäst ett band och häng upp!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…