Annons

Annons

Pernilla Wahlgren: ”Det vore härligt att bli kär igen”

Hon har haft en popstjärnekarriär, fött fyra barn, 
lanserat eget vin, startat företag 
och fått en egen tv-show. I år fyller Pernilla Wahlgren 50 år. Men inte 
ens nya tatueringar är bevis för en begynnande 
ålderskris.

Det är över 30 år, närmare bestämt 32, sedan Pernilla Wahlgren tävlade i Melodifestivalen första gången med Piccadilly circus.
Sedan dess har hon inte bara deltagit i tävlingen fyra gånger till och gett ut ett tiotal skivor – utan dessutom gjort succé som musikalartist, varit programledare i tv, skrivit fyra kok- och bakböcker, designat egna kläder och ugnsfasta formar, startat egna butiken MiNilla, lanserat ett eget vinmärke samt drivit den egna bloggen och en podcast tillsammans med Sofia Wistam.
Åren har sprungit i väg för
 fyrabarnsmamman Pernilla, som i december fyller 50.
Men någon ålderskris är det inte tal om och har heller aldrig varit.
– Nej, jag har ärligt talat aldrig känt panik över att bli äldre och åldras. Siffran 50 är inte heller något som avskräcker det minsta faktiskt. Jag kommer att fira 
födelsedagen med en stor fest. Men den blir inte på julafton, då jag ju fyller, utan en annan dag, ler Pernilla.
Är inte din nygjorda tatuering på armen tecken på åldersnoja?
– Man skulle ju kunna tro att det är en riktig klimakterietatuering, men det är ju bara mina barns namn. Jag har inte gjort den för att vara cool, utan för att jag älskar mina barn så mycket.

Annons

Pernilla med sina barn Benjamin, Bianca, Oliver och Theo.

Redan som fyraåring stod Pernilla på scenen med mamma Christina Schollin första gången, och hon hade titelrollen i musikalen Annie som elvaåring. Men trots den långa karriären har hon aldrig tröttnat på sitt yrke.
– Nej, jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt. Jag är väldigt glad och tacksam för att kunna hålla på med det roligaste jag vet. Visst har jag blivit både förbannad och ledsen över rubriker och felaktiga citat i tidningar. Men det är värst när andra oskyldiga drabbas. Så fort jag umgås med en man börjar spekulationerna om ifall det är min nya pojkvän. En gång blev en manlig kollega på ett produktionsbolag utpekad. Hans flickvän blev jätteledsen och då mådde jag också dåligt.
Vad tror du att du skulle ha sysslat med i dag om du inte vore känd?
– Jag är ju inte bara artist och skådespelare, utan även entreprenör. Jag skulle säkert ha hållit på med kläder eller att ge ut kok- och bakböcker ändå.
Både farfar Ivar Wahlgren och farmor Nina Scenna – liksom mamma Christina Schollin och pappa Hans Wahlgren – var skå-despelare.
Och bland syskonen är både Niclas och Linus också inom
 nöjesbranschen – bara Peter har ett jobb som inte är offentligt.
Nu fortsätter arvet till nästa
 generation – Pernillas son Oliver är DJ, dottern Bianca bloggare och sonen Benjamin artist.
Kanske blir det yngste sonen Theo som bryter showbiz-trenden?
– Han är i och för sig rolig och framåt, och det är klart att man lätt blir inspirerad av föräldrar och syskon. Men jag tror faktiskt att Theo kommer att göra något annat. Det viktigaste är att han själv trivs.
Vilka erfarenheter överför du till dina barn som du själv fått lära dig genom åren?
– Att alltid vara tacksamma och ödmjuka, att inte skryta om vare sig sitt jobb eller sina pengar. Att göra sitt allra bästa och att ha humor. Det kommer man ganska långt med. Alla i familjen är ju uppvuxna med det här livet och för egen del har jag aldrig imponerats av kändisar eller kändisskapet. För mig har det alltid varit viktigt att hela tiden stå med båda fötterna på jorden och det försöker jag givetvis föra över på mina barn också.


De tre äldsta barnen har Pernilla med exmaken Emilio Ingrosso och yngste sonen har hon med exsambon Joachim Lennholm. Att ha en bra relation med sina ex är inte alltid lätt, men på senare år har det blivit bättre.
– Jocke och jag har haft en problemfri och skön dialog där vi hjälps åt hela tiden. Båda vill vara så mycket som möjligt med Theo. Däremot har jag och Emilio verkligen inte haft någon bra relation genom åren. Men nu kan jag till och med åka till Palma på Mallorca och äta på hans restaurang. Det är fantastiskt roligt för barnen, knappt de trodde att det var sant först.
Stämmer det att du inte varit kär sedan förhållandet med Joachim tog slut 2009?
– Ja, och det var väldigt länge sedan jag gick på en dejt. Brukar få lite pikar då och då av bland andra dottern Bianca och Sofia Wistam. Sofia säger att jag inte kommer träffa någon spontant så länge jag bara är ute med tjejkompisar och gayvänner, haha.
Och om jag förstått det rätt är nätdejting inget för dig?
– Nej, hur ska jag kunna veta om killarna tycker att jag är en härlig tjej eller bara tycker att det är roligt för att jag är känd? En gång var jag på väg att lägga upp en profil, men ångrade mig i sista stund. Jag har vänner som har träffat sin partner på det sättet, men det blir ju lite annat när man är en känd person. Samtidigt är jag väldigt traditionell av mig och vill helst träffas personligen. Det ska vara öga mot öga, och egenskaper jag söker hos honom är snäll, rolig, företagsam,
romantisk och påhittig.
Hur ofta händer det att du saknar någon att vara nära?
– Klart att det vore härligt att få vara kär igen. Att ha någon att gosa med och hålla i handen. Sedan är jag extremt social och tycker inte att det är så roligt att vara ensam. Fast det behöver jag å andra sidan inte vara med tre av mina barn hemma. Det är ju bara Oliver som har flyttat hemifrån.
I höstas sändes elva program av Wahlgrens värld, där man fick följa framför allt Pernilla och dottern Bianca nära. Tv-serien lockade hundratusentals tittare varje vecka.
– Vi hade inte något filter, utan var oss själva. Om vi hade en dålig dag eller tjafsade om något klipptes det inte bort. Jag tror att tittarna tyckte att det kändes ärligt och äkta. Samtidigt var det mycket fart och roligt. Det var ju inte som i vissa realityshower där man kan få se en hel scen när någon står och steker falukorv.
– De som läser min blogg eller lyssnar på min podd blev kanske inte så överraskade. Fast de som inte känner till oss på det sättet lär ju ha märkt att vi är en ganska frispråkig familj. Vi kan ryka ihop, men blir snabbt vänner igen. Vi skrattar mycket tillsammans och vår humor är hård, men skön.


”En man trodde 
att vi var gifta”

Pernilla bjuder på sig själv både på bloggen och i podden. Och det har hänt att vissa personer tror att de känner Pernilla – en del väldigt bra.
– Det var en man som trodde att vi var gifta. Han eftersände till och med sin post till mig. Han ringde också och ändrade elbolag och jag fick bröllopsfoldrar hemskickade. Men efter att jag polisanmält honom slutade han.
I övrigt menar hon att de så kallade nättrollen tystnat mer och mer.
– Efter tv-programmet Trolljägarna har nättrollen försvunnit en hel del. Tidigare hade jag några stycken som hatade mig och skrev att jag var ful, äcklig, gammal och en dålig mamma. Men de har slutat nu.
Pernillas blogg är en av landets mest följda, i fjol vann Pernilla och Sofia podcastpriset i kategorin komedi och underhållning, de egendesignade kläderna går att köpa i egna butiken MiNilla i Stockholm eller ytterligare andra 150 butiker runtom i Sverige – liksom det egna vinet Pazzione som finns hos över 150 systembolag. Dessutom har hon hittills släppt fyra framgångsrika kok- och bakböcker.
– Jag är väldigt involverad både när det gäller kläderna och vinet. Kläderna ritar jag själv, vilket är jättekul. Utmärkande för mina plagg är att de är utformade efter kvinnokroppen, men ändå snälla mot figuren – man måste inte vara trådsmal. Sedan har nästan alla mina plagg fickor med plats för till exempel kontokort och bilnycklar, vilket ofta saknas annars.
– Vinet har jag provat mig fram till genom många vinprovningar för att hitta rätt smak, det är ett ekologiskt, rött sällskapsvin. För mig är design viktigt, och därför har vi satsat på en extra fin flaska. Jag har också designat de ugnsfasta formarna Piccadilly, och även där är utformningen viktig.

Pernilla har belönats med teaterpriset Guldmasken två gånger: År 1999 för Charleys tant på Intiman i Stockholm och 2002 för Kärlek & lavemang på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.
Hon har haft huvudrollen i många olika musikaler och det lär säkert blir fler sådana , liksom fler plattor. Fansen från 80-talet har efterfrågat ett nytt album.
Din karriär innehåller ju extremt mycket – finns det något som du missat egentligen?
– Skulle väl vara en stor krogshow i så fall. Det kunde vara
 roligt. Och om jag gärna vill
något brukar jag se till att genomföra det, avslutar Pernilla Wahlgren med ett leende.

Av Joakim Löwing
Foto: IBL, Magnus Ragnvid, 
Maria Östlin/Kanal 5

Läs mer: Pernilla Wahlgren portas från Melodifestivalen – av sonen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…