Annons

Annons

Pernillas järnbrist försvann – med magvänligt kosttillskott!

När Pernilla Wulff fick järnbrist uppstod problem – hennes känsliga mage klarade inte av de järntabletter läkaren ordinerade. Räddningen blev ett kosttillskott.

Pernilla Wulff var ständigt trött och yr. Magen krånglade och hon tappade även hår. Vardagen var stressig, hon jobbade mycket och slarvade med måltiderna.

– Jag har alltid varit en aktiv person. Tidigare, innan jag bildade familj, hade jag dubbla jobb. Det betydde att jag gick direkt från mitt arbete som personlig assistent på dagarna till mitt kvällsjobb som bartender. Det var inga problem i början, jag tyckte att livet var toppen, säger Pernilla.

Annons

Det var inte så att hon bantade medvetet. Hon hade bara ingen matlust och kände sig sällan hungrig.

– Mat var mindre viktigt för mig, därför blev det sällan några regelbundna måltider, jag prioriterade det inte.

Hon kände sig ofta trött och yr i huvudet, ibland snurrade det ordentligt. Magen krånglade och hon växlade mellan förstoppning och diarré. Hon frös ofta, hade ingen ork och till slut kände hon att hon hamnat på en väldigt låg energinivå.

Magen protesterade

När Pernilla blev gravid för fyra år sedan blev hon förstås ännu tröttare. Blodtrycket var lågt och blodvärdena låga. Läkaren ordinerade järntabletter eftersom blodvärdet var nere på 110. Men det var en ständig kamp att få i sig tabletterna. Pernilla som redan hade en orolig mage på grund av oregelbundna mattider och bristfällig kost fick ännu mer problem och var stenhård i magen.

Dessutom blev hon gravid igen, bara två månader efter att första barnet fötts.

– Det var verkligen ingen lätt tid. Jag har aldrig mått så dåligt.

Pernilla insåg att hon, med sin känsliga mage, behövde en annan sorts kosttillskott för att få upp sina järndepåer.

– Med Femineral märkte jag omedelbar effekt. Jag blev piggare och yrseln försvann. Även magen lugnade sig.

Håret är tjockt och friskt

Nu är Pernillas barn 2,5 och 3,5 år och hon är ensamstående mamma och arbetar heltid på en revisionsbyrå.

– Jag vaknar några gånger per natt, oftast på grund av barnen. När jag hjälpt dem går jag och lägger mig och somnar om med en gång, och jag sover dessutom gott. Det här är första gången i hela mitt liv som jag känner mig utvilad, och det är jätteskönt.

Pernilla upplever själv att hon har kraft och energi. Till och med på morgonen när hon går upp och på kvällen när hon kommer hem.

Hon orkar mer, är mer harmonisk och mår bättre.

– Och nu tappar jag inte längre hår, min frisör har reagerat på att mitt hår blivit tjockare och friskare.

Symtom på järnbrist:

✔ Trötthet.
✔ Yrsel.
✔ Huvudvärk.
✔ Irritation.
✔ Blekhet.
✔ Nedstämdhet.
✔ Koncentrationssvårigheter.
✔ Hjärtklappning.
✔ Andfåddhet.
✔ Försämrat minne.

3 tillskott att testa vid järnbrist:

■ Femineral är ett flytande järn- och mineraltillskott som bidrar till att höja blodvärdet och minska tröttheten. Femineral har en unik balans mellan mineraler, spårämnen, vitaminer, 14 svenska hälsoörter och de adaptogenrika växterna rosenrot och rysk rot. Pris ca 269 kr/ 500 ml.
■ Blutsaft är ett flytande vegetabiliskt kosttillskott som innehåller järn och vitaminer. Blutsaft är skonsam mot magen och tas lätt upp i tarmen. Pris ca 145 kr/250 ml.
■ Iron Vital tuggtabletter är ett kosttillskott med folsyra, vitamin C och järn. Har en smak av hallon och svarta vinbär, sötad med stevia. Pris ca 169 kr/ 30 tugg-tabletter.

Av Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

Hur får jag upp mitt järnvärde?

Fysisk träning kan ge järnbrist


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…