Annons

Annons

PG Gyllenhammar, 81, om karriären och livet som småbarnspappa

Under nio år på raken blev Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar korad till "Sveriges mest beundrade man". Sedan försvann han ur rampljuset i många år. I en SVT-dokumentär berättar Gyllenhammar nu om framgångar, motgångar och det nya livet som gift småbarnspappa.

Under en period på sent 80- och tidigt 90-tal var Volvos starke man Pehr G Gyllenhammar en allmänt beundrad man. En chef som stod lika högt i kurs på golvet som bland andra näringslivstoppar och politiker.

Annons

PG Gyllenhammar berättar i SVT:s ”Sveriges mest beundrade man”
Bild: SVT

I SVT-dokumentären ”Sveriges mest beundrade man” fördjupas bilden av Volvos förre vd och styrelseordförande. Här får både kritiker och, så klart, Gyllenhammar själv komma till tals och kommentera hans person och insatser. Den stora skiljelinjen i uppfattningarna handlar om vem som ska bära hundhuvudet för den misslyckade sammanslagningen mellan Renault och Volvo på 90-talet.

Dalade på listan efter Renault

Ett misslyckande som slutade med att Gyllenhammar lämnade Volvo och försvann ur offentlighetens ljus under flera år. När PG klippte banden med Volvo dalade också positionen i det allmänna medvetandet. Efter att ha varit framröstad som ”Sveriges mest beundrade man” under nio år på raken i ICA-kuriren dalade han nu även på den listan.

I programmet talar Gyllenhammar bland annat om hur tidigare medarbetare, till exempel dåvarande Volvo-vd:n Sören Gyll, svikit honom och varit illojala. Han är också frän i kritiken mot sina efterträdare på chefsposten.

Familjeliv i Stockholm med hustru och dotter
Bild: SVT

Har kallats ”golddigger”

Gyllenhammar gjorde dock så småningom comeback i svenskt näringsliv med en topp-post i Kinnevik. Som 81-åring är han fortfarande verksam. Tittarna får dessutom stifta bekantskap med hans nya familj. Han träffade nya frun, psykologen Lee Welton Croll, 43, på ett plan och inledde en, enligt egen utsago, ”klyschig” konversation.

Trots den klyschiga inledningen har paret nu gift sig och fått en dotter. Gyllenhammar, som har fyra vuxna barn sedan tidigare, menar dock att han har mer tid med dottern Barret än vad han hade som ung pappa i karriären.

Lee Welton Roll är psykolog med inriktning på ledarskapsfrågor. Hon träffade PG Gyllenhammar under en flygning. Bild: SVT

Så långt som till blöjbyte sträcker sig dock inte barnafadern.

– Men vi delar ansvaret för hennes intellektuella utveckling, säger Gyllenhammar i dokumentären.

Att hustrun är 38 år yngre än sin man har inte gått omgivningen obemärkt förbi.

– Jag har kallats ”gold digger” och alla möjliga saker. Det är det uppenbara antagandet, säger Lee Welton Croll.

Hon konstaterar att hennes man inte är den allra lättaste att leva med men konstaterar samtidigt att det är hans glöd som gör honom speciell.

– Det vill jag inte vara utan.

Den första delen av dokumentären sändes den 9 april, den andra på skärtorsdagen klockan 20. Avsnittet går att hitta på SVT-play.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Här är höjdpunkterna i tv-tablån i påsk

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…