Annons

Annons

Pia Johansen: Nu kan jag sova om nätterna

En brandolycka och ett våldtäktsförsök är bara några av de händelser som har traumatiserat Pia Johansen. Men när hon började gå i EMDR-terapi förändrades allt.  

Som om det inte räckte med att bli påkörd av en bil som treåring och vårdas på intensiven utan sina föräldrar. Pia Johansen, 47, har varit med om så många trauman, att de knappt går att räkna. Som nioåring blev hon överfallen av en taxichaufför hemma i trapphuset. Han försökte dra ned henne i källaren, men Pia lyckades mirakulöst ta sig därifrån.

Annons

– I många år efteråt tordes jag inte gå ned i en källare. Jag såg bilder framför mig av en stor man som ville hugga ned mig.

Som sjuttonåring räddade Pia sitt eget skinn när hon hoppade från andra våningen från en stor villa som stod i brand mitt i natten. En händelse som kom att prägla henne starkt.

– Så fort jag hörde en ambulans eller brandbil trodde jag att någon i min familj hade dött, och blev helt hysterisk.

KONTROLLERADE SPISEN

Hemma kontrollerade hon ständigt att spisen var avstängd. Och hon hade alla tänkbara larm för att kunna upptäcka eldsvådor. Inte blev det bättre när hon i vuxen ålder blev brutalt rånad.

– Efter det har jag haft så svårt lita på människor, under många år vågade jag knappt gå ut ur min lägenhet.

Genom åren har Pia prövat otaliga terapimetoder, men ingenting har hjälpt mot rädslorna och ångesten. Inte en enda tår har fällts under terapisessionerna, hon har haft så svårt att komma i kontakt med sina känslor.

Men så introducerades hon för EMDR för ett halvår sedan. Det står för eye movement desensitization and reprocessing och är en särskild metod att bearbeta trauman med. Terapeuten flyttar fingrarna fram och tillbaka framför patienten ögon samtidigt som han eller hon berättar om den traumatiska händelsen. Tanken är att aktivera båda hjärnhalvorna, vilket ska underlätta bearbetningen.

– Det låter som hokus pokus, men det hjälpte verkligen. För första gången var det kroppen som styrde mig och inte jag som styrde kroppen. Jag kunde nu plötsligt gråta floder.

ALLT KÄNNS BÄTTRE

Hur jobbigt det än var att komma i kontakt med känslorna och återuppleva det hemska, känns allt bättre i dag.

– Efter ett tag, när jag hade bearbetat upplevelserna, blev det hela mindre smärtsamt. Och i dag behöver jag inte längre kontrollera mina känslor. Det gör att jag har blivit mindre kontrollerad även på andra plan, säger Pia.

Nu blir hon till exempel inte längre panikslagen så fort hon hör ett utryckningsfordon. Hon reagerar visserligen, men behöver inte ringa runt till sina nära för att försäkra sig om att de lever. Hon är mindre svartsjuk på sin man och inte lika paniskt rädd för att bli överfallen.

– Det bästa är att jag faktiskt sover på nätterna, tidigare så var jag beroende av insomningstabletter, säger Pia.

Text: Minna Tunberger Foto Birgitta Rydbeck

 

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…