Annons

Annons

Pia Johansen: Så blev jag medberoende

Det var när Pia Johansens före detta man, sångaren Jan Johansen sökte hjälp för sitt alkoholmissbruk som hon insåg att hon var medberoende. - Det var en riktig aha-upplevelse. Idag är jag tacksam för det, säger Pia.

Pia Johansen om medberoende.

När sångaren Jan Johansen gick ut och berättade om sitt alkoholmissbruk så slog det ner som en bomb i de svenska hemmen. För Pia som levt med honom i flera år var det ingen nyhet. Och när han väl sökte hjälp så hade det gått för långt för att förhållandet skulle klara det. Det blev skilsmässa.

Annons

-Det fanns många saker hos Janne som jag redan från början reagerade på, varningsklockor, men jag sköt undan det. En del var alkoholen, att det var för mycket, säger hon.

Istället gick hon in i förhållandet och blev på väldigt kort tid hans medberoende, men det var inget hon själv insåg. Hon anpassade sig efter honom och hans liv.
– Jag sa upp mig från mitt jobb och började jobba som koordinator för honom. Jag skötte allt från scenkläder och middagar till avtalsförhandlingar och resor. Allt kretsade kring honom och jag hade ingen plats alls, säger Pia

Försummade sig själv

Till slut gick hon in i väggen av alla stress, men förstod inte då heller att det berodde på sitt medberoendeskap, att hon totalt försummade sig själv och vad hon ville.
– Det var inte hans fel utan det är sådan jag är, har jag lärt mig. Det är ett inlärt beteende som jag utvecklade redan som barn. Jag var medberoende till mamma, trots att hon inte hade ett missbruk, berättar Pia.
Pia var ett krävande barn som liten. Hon var högljudd, utåtagerande och ganska stökig och det klarade inte hennes mamma av. Idag vet Pia att hon har någon form av ADHD men då fanns inte det och det enda hon upplevde var att hon var en jobbig unge.
– Jag dög aldrig i mammas ögon och jag gjorde allt för att hon skulle se mig och bekräfta mig. Jag försökte verkligen att vara en duktig flicka men de gångerna som min mamma berömt mig kan jag räkna på ena handens fingrar, säger hon.

Det här beteendet tog hon med sig in i relationen med Jan och slet ut sig på kuppen. Vägen tillbaka har varit svår men mödan värd. Hon har gått i terapi för att förstå sina egna mekanismer och varför hon hamnar i de här medberoendesituationerna och idag är hon vaksam på sina egna signaler.
– När man går in i ett nytt förhållande så vill man så gärna vara till lags och hjälpa till, men jag bromsar mig själv där så jag inte går för långt. Jag har också lärt mig att man inte måste vara omtyckt av alla, det är okej att inte alla älskar mig. Idag kan jag säga nej till folk och jag sover ändå gott om nätterna, säger hon och ler.

Av Jessika Devert Foto Birgitta Rydbeck

Läs mer:
Camilla, 48 :Jag hällde alkohol över alla svåra känslor

Jag tänkte på alkohol 24 timmar om dygnet

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…