Annons

Annons

Plockmat till skumpan!

Snittar till drinken eller något lyxigt till tolvslaget? Här bjuder vi på tre recept.

�R 14 Ny�rsbuffe
Toast med dillpestoräkor

12 stycken
12 skivor ljus formfranska
smör
valfri sallad, ex machesallad
1 kg oskalade räkor

Dillpesto:
1 knippe dill
1 kruka färsk basilika
1/2 dl riven Västerbottensost
3 vitlöksklyftor
3 msk rostade pinjenötter
3/4 -1 dl olivolja

Annons

Garnering:
12 räkor med oskalad stjärt
dillvippor
citron- eller limerasp

Stansa ut rundlar ur brödskivorna med ett glas eller ett kakmått. Stek brödskivorna i smöret tills de är gyllenbruna på båda sidor. Låt rinna av.
Skala räkorna, men spara 12 stycken till garnering.
Skär dillen grovt och finhacka basilikan. Riv osten och finhacka vitlöksklyftorna.
Stöt ost, vitlök, pinjenötter och örter i en mortel till en grynig massa. Du kan också använda en stavmixer. Vänd ner oljan och smaka av peston.
Blanda peston med de skalade räkorna. Lägg salladsblad på brödskivorna och toppa med dillpestoräkor.
Garnera med de sparade räkorna, dillvippor och ev. lite citrusraps.

Gilla Året Runt på Facebook

Använd helst oskalade räkor, det är både bättre smak och storlek på de räkor som du skalar själv.

artpesto

Crostini med ärtpesto
Här kan du förbereda allt, förvara ärtpeston i kylen och strax innan serveringen toppar du brödskivorna och serverar
Ca 25-30 stycken
1/2-1 baguette
olivolja
2 dl frysta gröna ärter
1 msk riven parmesanost
1 msk grovhackade hasselnötter eller pistaschnötter
1 msk olivolja
2-3 msk slätbladig persilja
salt, peppar

Garnering:
parmesanost
persilja

Sätt ugnen på 225 grader. Dela baguetten i skivor, ca 1 cm tjocka.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och pensla eller ringla över olivolja. Rosta brödet i ugnens mitt tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Låt ärterna tina något och se till att vätskan rinner av ordentligt.
Blanda ärter, ost, nötter, olja och persilja i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
Klicka ut ärtröran på brödskivorna och garnera med persilja och grovt riven parmesanost.

kringlor
Smördegskringlor med skinka och örter
Läckra kringlor som är försvinnande goda. Kan förberedas helt.
20 stycken
100-150 g  skinka, fint strimlad
2 msk smör
1/2 gul lök
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad basilika
1 rulle kyld smördeg á 250 g
1 dl riven lagrad ost

Pensling:
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla skinkan och finhacka löken.
Fräs skinkan i smöret utan att den tar färg. Blanda ner löken och låt den steka med ett par minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Finhacka persilja och basilika. Rulla ut smördegen och pensla plattan med ett uppvispat ägg.
Bred skinkröran på smördegen, strö över örter och riven ost. Rulla ihop från båda långsidorna så att rullarna möts på mitten. Skär i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.

TIPS! Det går bra att byta skinka mot bacon eller salami. Vill du ha ett vegetariskt alternativ passar det bra att fylla rullen med grön eller röd pesto och kanske lite solroskärnor samt parmesanost.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…