Annons

Annons

Pluras hemliga dröm innan han dör

Ju äldre Plura Jonsson, 66, blir, desto mer upplever han livet som en vandring mellan likkistor. Och även om döden inte skrämmer honom, finns det saker han gärna vill uppleva innan det är dags att ta ner skylten. "Jag kanske får skärpa mig lite", säger Plura Jonsson i "Renées brygga".

I veckans avsnitt av ”Renées brygga” i TV4 får programledaren Renée Nyberg besök av kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, hiphopmusikern Petter Askergren och låtskrivaren och författaren Plura Jonsson.

Annons

Plura Jonsson, Renée Nyberg, Petter och Alice Bah Kuhnke. Bild: TV4

Under tiden Alice Bah Kuhnke och Petter Askergren förbereder lunch passar Renée Nyberg och Plura Jonsson på att meta.

Plura Jonsson berättar om barndomen i Norrköping som han beskriver som lycklig – även om han tror att hans bror har en helt annan bild. Han kommer bäst ihåg de goda stunderna, som morsans matsäck till segelbåtsturen och hur fantastiskt gott mackorna smakade.

Gilla Året Runt på Facebook

Som 14-åring förlorade artisten sin syster Eva i en trafikolycka. Minnena av Eva är helt borta, enligt Plura Jonsson.

– Jag har helt förträngt henne. Jag skulle säkert kunna gå till en psykiatriker eller lägga mig på soffan för att minnas, men jag orkar inte just nu. Det bekom mig nog väldigt illa och tog mig väldigt hårt eftersom jag förträngt det. Jag är väldigt bra på att förtränga saker, säger han i programmet.

Plura Jonsson och Maria Sjöstedt

Plura Jonsson, i dag 66 år gammal, håller också fast vid att hans bästa tid i livet var mellan 50 och 60 år. Då var han klar med sina stormiga förhållanden och försökte inte länge döva sin olycka med olika ”grejer”.

Att träffa kärleken Maria Sjöstedt var en annan viktig milstolpe.

– Jag kände direkt när vi träffades att nu är det vi. Jag hade kommit hem, säger han i ”Renées brygga”.

Renée och Plura. Bild: TV4

Nackdelen med att bli äldre, enligt Plura Jonsson, är att tiden allt tydligare är utmätt. Han nämner Stig Vig, Bodil Malmsten och Michael Nyqvist bara som några av de personer som försvunnit ur hans liv de senaste åren.

– Livet börjar bli en vandring mellan likkistor. Det är jävligt tråkigt och sorgligt.

Så här är tanken att Förbifart Stockholm ska se ut vid Kungens kurva i Stockholm. Bild: Trafikverket

Plura Jonsson har själv planer på att bli kvar ett tag till.

– Man vet att det snart är dags, och jag har egentligen inget problem med döden, men jag vill väldigt gärna se Förbifart Stockholm bli klart. Jag tycker sådana byggprojekt är jättekul. Jag vill se det innan jag dör och jag vill åka på Förbifart Stockholm. Så till dess ska jag väl klara mig, hoppas jag. Jag kanske får skärpa mig lite.

”Renées brygga” sänds på onsdagar klockan 21.00 i TV4!

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Plura tolkar Cornelis Vreeswijk i Allsång på Skansen

Sångerskan Kajsa Grytt, 53: Jag är en ensamvarg!

Systrarna hyr ut ”seniorvänner” till sjuka


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…