Annons

Annons

Populäre folkbildaren Hans Rosling berättar i Vinter i P1

Folkbildaren Hans Rosling vet hur man hanterar statistik och fick hela Globen att koka med sitt brandtal om flyktingkrisen i höstas. Som vintervärd i Vinter i P1 den 29 december berättar han om Sverige sett ur ett världsperspektiv - och varför han är så svag för julen.

Vintervärdar i P1: Sanna Lundell (håller i Kjell Enhager), Johan Rockström, Lars Lerin (i grönt), Olof Wretling, Alice Teodorescu (håller i Terese Cristiansson) och Hans Rosling.

Mellandagarnas fjärde vintervärd är populäre folkbildaren och professorn Hans Rosling. Han är en av världens mest erkända folkbildare som gör statistiken begriplig och tillgänglig. På så sätt fick han hela Globen att koka för sitt brandtal om flyktingkrisen vid Sverige skramlar-galan i höstas.

Annons

– Ja, det där talet har ju egentligen producerats av min son Ola – så vi delar upp det så att han skrev talet och jag får berömmet.

Hans Rosling
Vi letar ju upp områden där det finns dokumenterade fakta som aldrig har visats vilket gör att jag absolut inte är den smartaste professorn, men kanske den listigaste, säger Hans och ler.

– Det finns förvånande mycket okunskap och liksom många strävar efter mindfulness gör jag det efter factfulness – åsikter grundade på fakta.

Hans har arbetat med global utveckling i hela sitt liv, som lärare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet. Han forskar om hälsa och extrem fattigdom i Afrika, Asien och Latinamerka, har varit rådgivare åt Sida, WHO och en av initiativtagarna till Läkare utan gränser i Sverige. Har arbetat som distriktsläkare i Mocambique och var vise statsepidemiolog i Liberia under Ebola-utbrottet. Enligt Time Magazine 2012 en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Hur väljer du ut vad du ska prata om som vintervärd?
– Jag går på idel spontanitet! Nej då, man måste veta vad man vill berätta och hitta ett sätt att förmedla det på, en historia kring. Så gör man ett första utkast. Och förkastar det. Skriver om. Förkastar det. Skriver nytt. Och så håller man på så där till man hittar något som kanske håller.

Finns det något som din familj inte vill att du ska prata om?
– Nej, säger han och ser förvånad ut. Jag är aldrig personlig.

Vad skulle du vilja att vi prata mer om i samhället?
– Hur vi ska kunna bli klokare i världen.

Är du nervös för något som kan hända i studion?
– Ja det skulle väl vara att det blir en terrorattack på SR.

Vad hoppas du på inför nästa år?
– Att FN står för sina nya utlovade mål; hur man gör slut på extrem fattigdom på 15 år. Det går. Alla ska åtminstone kunna ha mat för dagen. Det kan man lyckas med. Just nu är krig världens största hot.

Hur firar du julen bäst?
– Jag är barnsligt förtjust i julen – den förra spenderade i Liberia, så det är att fira med barn och barnbarn i år. Jag vill ju att Sverige ska vara ett bra land även om Sverige bara är en liten futtig del av världen. Men om världen mår bra så mår Sverige bra. Mår världen dåligt så mår Sverige dåligt.

– Jag delar den allmänna oron för miljön, men jag tycker att det finns annat som är minst lika oroväckande – det är krig och extrem fattigdom.

Vinter_i_p1
Missa inte vintervärdarna 25/12-1/1, kl 13-14.30 i P1 i Sveriges Radio:

25/12 Lars Lerin, konstnär, författare, 61 år
26/12 Terese Cristiansson, journalist, utrikeskorrespondent, författare, 41 år
27/12 Kjell Enhager, föreläsare, ledarskapskonsult, golfinstruktör, 57 år
28/12 Johan Rockström, professor i miljövetenskap, agronom, 49 år
29/12 Hans Rosling, folkbildare, föreläsare, professor, 67 år
30/12 Alice Teodorescu, politisk redaktör, debattör, jurist, 31 år
31/12 Olof Wretling, skådespelare, 40 år
1/1 Sanna Lundell, journalist, programledare, driver ridstall, 37 år

Nyfiken på de tidigare vintervärdarna?

LÄS MER OM: Lars Lerin.
LÄS MER OM: Kjell Enhager.

Av Erika Svernström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…