Annons

Annons

Portergryta med timjan

Ett smakrikt långkok! Ett recept som passar bra som bjudmat.

ý

4 personer:

500 g fläskfilé
salt och peppar
1 purjolök
8 röda eller gula steklökar
200 g små skogschampinjoner
140 g tärnat bacon
2 tsk finhackad timjan
1 msk vetemjöl
1/2 flaska porter á 33 cl
1 1/2 tsk kinesisk soja
6 krossade enbär
2 msk kalvfond
2 1/2 dl grädde
1/2 dl svartvinbärsgelé
smör till stekning

Annons

garnering:
timjan

serveras med:
kokt potatis, gelé och ev. saltgurka

Putsa och skiva köttet. Salta och peppra runt om. Strimla purjolöken. Skala lökarna och halvera dem om de är stora. Halvera svampen. Hetta upp smör i en gryta eller traktörpanna och bryn köttet, ta åt sidan.

Hetta upp ytterligare lite smör och fräs lök, purjolök, svamp och bacon smidigt. Rör ner mjölet och späd med porter. Tillsätt soja, kryddor, fond, grädde samt gelé. Lägg ner köttet och låt allt koka samman på svag värme i ca 60 minuter.

Garnera med timjankvistar och servera med kokt potatis, gelé och saltgurka.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…