Annons

Potatistårta med ostkräm

Har du överbliven färskpotatis över är denna maträtt perfekt! Tillaga potatistårtan i ugnen och servera med en kall örtsås.

Potatistårta
4 personer

2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör till stekning
800 g potatis

Ostkräm:
3 dl grädde, valfri fetthalt
300 g fetaost
½ dl hackad salvia
½ dl hackad gräslök
1 msk olivolja
salt och peppar

Annons

Garnering:
salviablad
olivolja till stekning
svarta oliver
jordgubbar (kan uteslutas)

Servering:
örtsås, se recept

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och strimla löken, hacka vitlöken. Fräs det glansigt i en stekpanna med smör. Ställ åt sidan.
3. Skala och skiva potatisen
tunt och koka i lättsaltat vatten, 5 minuter.
4. Ostkräm: Blanda grädde, fetaost (spara lite till garnering), salvia, gräslök och olja. Salta och peppra.
5. Varva potatis, stekt lök och 
ostkräm i smord form med löstagbar kant. Avsluta med potatis. Tillaga 
i ugnen, ca 30 minuter. Kontrollera att potatisen är klar.
6. Stek några salviablad i en 
stekpanna med olja. Låt rinna av 
på hushållspapper.
7. Vid servering: Smula stekt 
salvia över kakan och toppa med svarta oliver, smulad fetaost och ev jordgubbar. Servera örtsåsen till.

Örtsås

Blanda 2 dl crème fraiche, 1 dl hackade örter (t ex dill och 
gräslök), rivet skal och pressad
saft från 1 citron, salt och peppar. 
Servera till potatistårtan.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…