Annons

Annons

Prinsens viktiga ord om dyslexi: ”Har brottats med min ”

Prins Carl Philip har brottats med sin dyslexi. I ett uppriktigt tal berättadr han om svårigheterna under skolgången. "Jag vet av egen erfarenhet vilken skillnad det gör att få känna att man lyckas", säger prinsen.

Under måndagen invigde prins Carl Philip Skolforum på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Prinsen välkomnades av Patric Sjöberg, Magnus Eriksson, Robert Fahlgren, Sara Svanlund and Rickard Vinde.

I samband med invigningen höll prinsen ett rörande tal om sin dyslexi.

– Genom hela min skolgång har jag brottats med min dyslexi. På samma sätt som många av era elever kämpar med olika utmaningar, och jag vet av egen erfarenhet vilken skillnad det gör att få känna att man lyckas. Att bli sedd för sin förmåga, och inte för sina begränsningar, säger prinsen.

Både prins Carl Philip och prinsessan Sofia arbetar med att öka självförtroendet bland barn och unga som kämpar med läs- och skrivsvårigheter.

– Ni vet när man känner den där känslan av: ” Ja. Jag KAN det här!” Då växer man. Då får man orken att kämpa lite till. Då vågar man ta sig över nästa hinder, säger prins Carl Philip.

Annons

Bild: IBL

”Tog många år för mig”

Redan för ett par år sedan valde prins Carl Philip att öppet berätta om sina egna läs- och skrivsvårigheter. Han poängterade hur viktigt det är att våga prata öppet om dyslexi, men också att det tog tid för honom att själv våga öppna upp sig.

– Inget gör mig mer sorgsen än när någon pekas ut som korkad på grund av sin dyslexi. Jag vet hur det känns. Kränkningar gör att man blir mer osäker, de förvärrar dyslexin och det hela blir en negativ spiral. Därför vill jag sätta ner foten. Jag gör det för egen del men främst för alla hundratusentals andra som har dyslexi. Tillsammans kan vi bryta den negativa spiralen, sa han 2015 enligt Svensk Damtidning.

Läs hela prinsens tal från Stockholmsmässan här!

Foto: IBL
Text: Annie-Li Eriksson, Svensk Damtidning

Sorry, there are no polls available at the moment.

Läs också:

Så heter prinsessan Sofias och prins Carl Philips andre son!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…