Annons

Annons

Prisregn över årets deckare

Svenska deckarakademin har valt ut årets bästa thrillers. Vinnare blev ”Galveston” av Nic Pizzolatto och Anders de la Mottes ”UltiMatum”. Bland de nominerade och bland hederspriserna finns flera böcker som Året Runt har tipsat om eller recenserat under året.

Galveston av Nic Pizzolatto

Galveston av Nic Pizzolatto

”Galveston” av Nic Pizzolatto, som även skrivit manus till den hyllade tv-serien True detective, är årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2015, enligt Svenska deckarakademin. Motiveringen: ”En mörk roadmovie där medmänsklighet bryter fram som blixtar på en brutal sydstatshimmel”. Boken är utgiven på Kalla Kulor Förlag

Annons

Bland övriga nominerade till priset fanns Sharon Bolton med ”Små svarta lögner”, Modernista förlag, Monica Kristensens ”Kolbarnet”, Leopard förlag samt dessa två böcker som Året runt tipsade om i somras:

Nominerad till Deckarakademins pris 2015, Kvinnan på tåget

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins, Massolit förlag
Debutanten Paula Hawkins, uppvuxen i Zimbabwe och Storbritannien, har skrivit en märkvärdig thriller om kvinnan som inte har någonting att förlora. Rachel är arbetslös och ingen frågar efter henne. För att upprätthålla en vardag tar hon ändå tåget vid samma tid varje dag och genom tågfönstret lever hon sig in i ett ungt pars liv, vars hus hon passerar varje dag. När kvinnan i paret plötsligt försvinner inser Rachel att hon vet saker om paret som kan vara viktiga. Plötsligt har Rachel chans att bli något mer än bara kvinnan på tåget.

De vackraste av Karin Slaughter

De vackraste av Karin Slaughter

”De vackraste”, av Karin Slaughter, HarperCollins Nordic
När Claire börjar nysta i det förflutna förstår hon att livet hon levt aldrig varit på riktigt, och att hennes man inte var den hon trodde. Snart inser hon att sanningen är grymmare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

ultimatum av Anders de la Motte

Ultimatum av Anders de la Motte

Till 2015 års bästa svenska kriminalroman utsågs Anders de la Mottes ”Ultimatum”, Forum förlag, med motiveringen: ”En spännande och intrikat konstruerad modern rövarhistoria”.

Övriga nominerade var ”Måltavla” av Ingrid Hedström, utgiven på Alfabeta, Jens Lapidus ”STHLM Delete” och Joakim Zanders ”Orten”, båda på Wahlström & Widstrand, samt ”Skymningsflickan” av Katarina Wennstam, Albert Bonniers förlag.

Sara Lövestam är en väl etablerad författare på Piratförlaget sedan några år, med böcker som ”Hjärta av jazz” och ”Grejen med verb” bakom sig. Men i år debuterade hon som deckarförfattare med ”Sanning med modifikation”. Boken, som lottades ut bland Året runts läsare i juni, gav henne igår Deckarakademins debutantpris för 2015.

Liza Marklund prisades slutligen för sin banbrytande insats för den moderna kvinnliga deckarvågen i Sverige. Den 11:e och sista delen om Marklunds deckarstjärna Annika Bengtzon, ”Järnblod” släpptes inför midsommarhelgen och recenserades samma dag i Året runt.

Av Nina van den Brink

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…