Annons

Annons

Professorns 10 bästa tips för att sola säkert!

Vill du sola säkert i sommar? Här svarar experten Ann-Marie Wennberg, professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset på 10 frågor om sol och hud.


1. Ska vi försöka undvika sommarsolen helt om vi har känslig hud?

Sol i måttliga doser är nyttigt! Solljuset gör att kroppens produktion av D-vitamin ökar, och det ger bland annat ett starkt skelett.
En del studier har visat att de kvinnor som solat mycket drabbas mer sällan av diabetes och blodpropp och även att solljuset kan minska risken något för bröst- och prostatacancer.
Mitt budskap är: Sola sakta och sola lagom! Det räcker att vara i solen max 15-30 minuter per dag.

2. När jag har fått lite brun färg – ger den då ett naturligt skydd mot solstrålning?

En gyllenbrun färg i huden kan betraktas som ett naturligt solskydd. Skyddet består av att överhuden blivit litet tjockare, vilket gör att det bruna pigmentet melanin absorberar de flesta av de skadliga UV-strålarna så att de inte kan ge skador djupare ner i huden.
Men trots detta skydd uppstår hela tiden småskador på arvsmassan, DNA, som finns i hudcellernas kärna. Därför är det klokt att varva försiktig solning med andra aktiviteter så att huden får vila från solen något dygn.

3. Ger den bruna färg man får i solarium, eller från brun-utan-sol-krämer ett skydd mot ”riktig” sol?

Vi avråder bestämt från att använda solarier. Solariesolning ökar risken, och störst risk har en kvinna under 35 år som solar i solarium överdrivet mycket under vintern.
Den bruna färg du får från brun-utan-sol preparat ger inte något extra skydd i sig.

4. Vad händer i huden om vi solar för mycket utan skydd?

När vi har fått för mycket sol blir huden efter ett tag röd och irriterad, vanligen 8-24 timmar efteråt. UVB-ljuset har orsakat en inflammation i huden. Melaninet, pigmentet som utgör vårt naturliga solskydd, har inte klarat av att utföra sin skyddsuppgift.
På sikt påskyndas hudens åldrande och risken för hudtumörer ökar.

5. Tål jag solen bättre om jag inte är blond?

Det är ett gammalt missförstånd att bara de bleka och rödlätta är riskpersoner. Även den som har en mörkare hudton kan få skador av solen och drabbas av hudcancer. Det kan handla om ärftliga faktorer.

6. Måste små barn alltid ha kläder på sig när de är i solen?

Om små barn blir brända av solen ökar risken för att de senare i livet kan utveckla allvarliga hudförändringar.
Barn under ett år ska helst inte utsättas för direkt solstrålning alls. Äldre barn ska helst inte vara avklädda i solen mer än högst en halvtimme. Men om det är oundvikligt bör deras hud skyddas med ett medel som har hög solskyddsfaktor. För svenska förhållanden rekommenderar vi idag minst skyddsfaktor 15.

7. Vilken typ av solskyddsmedel är mest effektiv?

Det finns idag många olika former, lotion, kräm, stift, spray. Det mest effektiva solskyddet är det som du tycker om att använda! Inte det som blir stående i badrumsskåpet.

8. Kan man skydda sig ”inifrån” mot skadlig sol – med till exempel vitaminer?

En amerikansk studie visar att de som dricker många koppar kaffe om dagen har lägre risk att drabbas av malignt melanom. Men vi behöver mer bevis för att kunna gå ut med rekommendationer !
Det är känt sedan länge att så kallade fria radikaler kan orsaka cancer och därför har forskare antagit att antioxidanter, som ”äter upp” fria radikaler, skyddar mot cancer. Nu visar studier att man i vissa fall kan påskynda utvecklingen av hudcancer – om man ovetande har ett förstadium till cancer och äter kosttillskott med antioxidanter.
Så det bästa sättet att skydda sig mot hudcancer är fortfarande att umgås med solen på ett klokt sätt och använda kläder och solskyddsmedel.

9. Finns det mediciner som gör att man inte ska sola?

Vissa mediciner kan bidra till solskador, till exempel antibiotika av typ Vibramycin och Doxycyklin, och smärtgel som smörjs på huden mot muskelvärk (de som innehåller ketoprofen), och som kan ge besvärliga brännskador

10. Är den svenska solen ”snällare” än i sydligare länder?

Den svenska solen inte är inte lika stark, men du behöver ändå hög solskyddsfaktor eller täckande kläder mitt på dagen när solen står som högst.

Annons

Av Susanna Hauffman Foto IBL-AOL, Panthermedia

Läs mer
Så håller du koll på hudfläckarna

Läkarna missade min hudcancer!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…