Annons

Annons

Jenny Strömstedt: Skilsmässan var en livskris!

Jenny Strömstedt gör precis som sin programledarkollega Steffo Törnquist – svävar ut på dansgolvet i "Let's dance". Privat lever Jenny i storfamilj med maken Niklas Strömstedt. Honom träffade hon under en istapp...

Jenny Stromstedt

Vi är sedan länge vana att se Jenny Strömstedt, 42, som morgonpigg programledare i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Men nu i vinter kan vi också se Jenny på dansgolvet i TV4 populära fredagsunderhållning ”Let’s dance”.
– Jag är i vanliga fall en tävlingsmänniska, men det är viktigt att komma ihåg att ”Let’s dance” i första hand är ett underhållningsprogram, säger Jenny.
– Min medverkan grundas i glädje och en genuin lust att lära mig dansa. Tävlingen som sådan har jag faktiskt inte brytt mig så mycket om.
– Min målsättning har hela tiden varit att hinna få lära mig så många nya danser som möjligt!

Annons

STEFFO OCH JAG TÄVLAR OM ALLT

Att vi i år får se Jenny i ”Let’s dance” beror på att hon antog utmaningen från sin ”Nyhetsmorgon”-kollega och förra årets succédansare Steffo Törnquist.

LÄS OCKSÅ: Steffo Törnqvist jag lovade pappa att ta hand om mamma

– Steffo var verkligen briljant och tog sig ända till final. Jag insåg ju att enda chansen att bräcka honom var att vinna hela tävlingen. Vilket jag också insåg är en omöjlighet.
– Samtidigt älskar Steffo och jag att utmana varandra. Vi tävlar i precis allting, inte minst i udda grenar som Bästa kladdkaka och Hästskokastning.
Om Steffo var positiv till Jennys försök att dansa fram i hans fotspår, så var Jennys make Niklas Strömstedt betydligt mer tveksam. Till en början.
– Det kanske berodde på att Niklas faktiskt har sett mig dansa, säger Jenny och skrattar.
– Mina döttrar var också ytterst tveksamma. De tyckte nog att det var pinsamt över alla gränser.
– Men när jag sa att även mammor måste få ha lite roligt ibland, så valde även de att stötta mig till hundra procent!

LÄS OCKSÅ: Niklas Strömstedt: Kärleken är svår –  jag är rädd att bli lämnad

QUICKSTEP KAN NOG BLI MIN PARADDANS

Jenny berättar att de senaste månaderna i träningslokalen har varit som en fritidsgård för vuxna. Alla medverkande har blivit nära vänner.
– Tidigare år har jag flinat åt TV4-kollegor som har varit med i programmet och som sedan har pratat om dans med något nyfrälst i blicken. Men nu förstår jag dem!
– Jag som är van vid att huka framför en dator dagarna i ända, har fått lära mig att använda hela kroppen på ett nytt sätt. Det har känts som en slags frigörelse.
– Men visst har det varit lite pinsamt många gånger, när min danspartner Stefano har tjatat om att jag måste spela ut mer. Jag har svårt att låtsas vara så där sexig som många dansare är.
– Just de danser som kräver att man lär sig spela lite teater, som tango med drama och passion, har varit svårast för mig.
– Jag tror att quickstep kan vara min paraddans. Där jag får galoppera över dansgolvet som när man var liten och lekte häst. Fast jag tvivlar förstås på att Stefano gillar att jag kallar det för att galoppera…
Jenny avslöjar också att hennes baskunskaper inför ”Let’s dance” inskränker sig till en termins jazzdans i femte klass och fem lektioner foxtrot på högstadiet.
– De lektionerna innebar mest att man fick släpa runt på en generad klasskompis, som envisades med att trampa en på tårna hela tiden.
– Och vad det gäller jazzdansen, så var alla andra i klassen så duktiga att de fick åka in till stan för att få extra lektioner av läraren. Alla utom jag.
Jenny växte upp i Sollentuna utanför Stockholm. Radhus, medelklass, föräldrarna akademiker, en sex år äldre syster, alltid duktig i skolan.
– Jag var varken särskilt söt eller mest poppis av alla, så jag tog i stället rollen som den roliga och showiga.
– Och mina fina betyg berodde nog mest på att jag var nyfiken och hela tiden ville lära mig nya saker.
– Jag läste tidigt allt jag kom över och skolbiblioteket på vinden i Norrvikens gamla skola blev som mitt andra hem under åren i mellanstadiet.
– Bibliotekarien Ebba var min vägvisare in i bokens värld. Jag var bara tio år när jag, säkert utan att fatta så mycket av innehållet, läste Vilhelm Mobergs ”Raskens”.
– Jag älskade allt från Kitty-böckerna till Per Anders Fogelströms Stockholmskildringar och jag drömde tidigt om att bli folklivsforskare.
I stället blev Jenny journalist och TV-personlighet.
– Medan jag pluggade på gymnasiet jobbade jag extra i receptionen på TV4. Jag svarade i telefon, beställde pizza till Bengt Magnusson och hann också bli imponerad av alla tuffa kvinnliga redaktörer och producenter, som forsade fram i korridorerna och pekade med hela handen.
– Jag blev fascinerad av nyhetsmiljön och det var nog där och då jag bestämde mig för att bli journalist.
Jenny har varit TV4 trogen i mer än 20 år och hon har hunnit göra det mesta på kanalen. Hon har varit researcher, redaktör, reporter, producent och så småningom programledare.

Jenny Str?mstedt

MIN EGEN SHOW BLEV UPPSKJUTEN

I ”Nyhetsmorgon” arbetar hon tillsammans med Steffo, sedan midsommarafton för snart tio år sedan.
Sedan ett par år tillbaka har Jenny också den egna pratshowen ”Jenny Strömstedt”, som kommer tillbaka i höst.
– Min show blev uppskjuten ett halvår på grund av det planerade nyvalet. Det var tänkt att jag skulle leda partiledarutfrågningarna.
– När det sedan inte blev något nyval, uppstod en lucka i min arbetsplanering och jag kunde tacka ja till ”Let’s dance”.
Privat är Jenny sedan snart fyra år gift med sångaren och artisten Niklas Strömstedt.
Jenny har tre döttrar sedan ett tidigare äktenskap och tillsammans med Niklas tre barn så kan de, åtminstone vissa veckor, kalla sig för en riktig storfamilj.
– Varken jag eller Niklas skulle välja en galapremiär framför familjen. Vi föredrar att umgås med våra nära och kära, säger Jenny.
Att livet fick en ny och betydligt ljusare mening, efter en tung skilsmässa för åtta år sedan, kan Jenny tacka den svenska vintern för.
Risken för fallande istappar förde henne mer eller mindre bokstavligen i famnen på Niklas.
– Jag och flickorna hade precis flyttat till en ny lägenhet på Mariaberget på Söder. Jag var på väg hem från jobbet på ”Nyhetsmorgon”. Jag var trött och missade en skylt med texten ”Varning för ras”.
– Plötsligt var det någon som tog tag i mig, drog mig därifrån och sa: ”Här kan du inte gå, det kan vara farligt”. Räddaren var Niklas!
– Vi pratade en stund och det visade sig att han hade flyttat till samma kvarter, bara 50 meter från mig, samma dag som jag hade flyttat in.
– Sedan dröjde det en tid innan vi sågs igen. Vi tog en fika ihop, upptäckte att vi tyckte och tänkte lika om många saker och det har hunnit bli många påtårar sedan dess!
Jenny beskriver Niklas som en otroligt varm, klok och humoristisk person.
– Det är verkligen en stor, stor lycka att få dela livet med Niklas!
Jenny berättar också att hon och Niklas har samma positiva grundsyn på livet. Vilket gör att de båda, för det mesta, vaknar med ett förväntansfullt leende på läpparna.
– Vi är två jordnära personer. Vi skrattar mycket tillsammans och vi tycker att det enkla livet är det bästa, så länge jag också får champagne ibland…

INGEN SKILJER SIG FÖR LÄTTVINDLIGT

Och det där med att bli äldre ser Jenny som något positivt. Hon skulle för allt i världen inte vilja vara 25 år igen. Med allt vad det innebar av måsten och diverse neuroser.
– Jag uppmanar i stället alla 40-plussare att ta chansen och ha så kul som möjligt. Det är ju för sjutton det man har ålderdomen till och det gäller att passa på medan man kan och orkar.
– Jag håller med Pernilla Wahlgren när hon säger att hon har gått från varför då-åldern till varför inte-åldern. Oerhört klokt och tänkvärt sagt!
– Titta bara på mig. Nog tycker jag att det är lite härligt att få dansa med en 30-årig italienare på bästa sändningstid i TV!
Jenny skrattar så att kaffekopparna på bordet dansar en orytmisk rumba. Men så blir hon snabbt allvarlig, när jag frågar om inte hon som alla andra har råkat ut för tuffa perioder i livet.
– Min enda riktiga kris, hittills, var tiden runt skilsmässan. Vi hade varit ett par i tretton år och vi hade tre små barn. De som påstår att vissa skiljer sig för lättvindigt vet inte vad de pratar om.
– Jag tror inte att någon skiljer sig lättvindigt, framför allt inte med barn inblandade. För mig var det i alla fall ett oerhört stort och läskigt beslut. Men efteråt visade det sig vara helt rätt, för alla inblandade.
– Men det var en tuff tid, som jag absolut inte vill ha tillbaka. Om jag inte hade haft min fantastiska mamma, som hjälp med barnen, vet jag inte hur jag skulle ha klarat det.

Jenny Str?mstedt

DET HÄR ÄR JENNY

Namn: Jenny Strömstedt
Yrke: Journalist, författare och programledare
Ålder: 42 år
Familj: Maken Niklas, 56, tvillingdöttrarna Mika och Kitty, 14, Vanna, 11, samt bonusbarnen Adam, 27, Simon, 23, och Maja, 16 år
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm
Aktuell: Är programledare i TV4:s ”Nyhetsmorgon”, två gånger i veckan, och visar just nu också sina dansanta sidor i ”Let’s dance” på fredagskvällarna i samma kanal

DET VISSTE DU INTE OM JENNY

• När Jenny var liten var utrikesterminalen, Terminal 5, på Arlanda flygplats hennes favoritplats. Där kunde hon drömma sig bort till den stora världen runt hörnet.

• Efter gymnasiet fick Jenny ett USA-stipendium och hon bodde i det stora landet i väster i ett år.
– Det var som att ramla rakt in i en amerikansk collegefilm, med alla dess klichéer. Jag hade verkligen roligt.

• Jenny drömmer om att ta med sig sin syster Ulrika och gå i köksskola i Paris.

• Enligt Jenny är hennes man Niklas inte någon mästare vid spisen.
– Hans fisksoppa och hans köttbullar är i alla fall värda ett hedersomnämnande.

• Jenny har både ett gammalt torp i Södermanland, som hon äger ihop med sin syster, och ett fritidshus på Dalarö, ihop med Niklas. Jenny har med tiden blivit mer och mer förtjust i trädgårdsarbete. Även om hennes projekt inte alltid blir som hon har tänkt sig…

• Jenny har, tillsammans med TV4-kollegan Kristina Thulin, skrivit och gett ut fem böcker.

Av Johnny Alrup Foto: Ulf Berglund

LÄS OCKSÅ:
Steffo Törnqvist jag lovade pappa att ta hand om mamma
Niklas Strömstedt: Kärleken är svår –  jag är rädd att bli lämnad


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…