Annons

Annons

Programledaren Linda Lindorff: Jag var olycklig och destruktiv innan barnen kom

Programledaren Linda Lindorff älskar djur och spänning i tillvaron. Men att lämna barnen på långa resor, för att spela in ”Linda och djurens hjältar”, blir ofta för mycket för henne. – Jag lider inte bara av separationsångest, utan snarare separationsfobi, säger hon.

Linda Lindorff

Programledaren Linda Lindorff älskar djur och spänning i tillvaron.

Tillsammans med maken Jacob är Linda Lindorff förälder till de tre döttrarna Lykke, 8, Wilhelmina, 6, och Benedicte, snart 3 år.
I dag skulle hon inte kunna tänka sig ett liv utan familj och barn. Annat var det så sent som för bara tiotalet år sedan.
– I många år var jag faktiskt väldigt nöjd med ett liv utan barn. Det låter ju helt sjukt i dag, men så var det förut, då jag inte visste bättre.
– Efter att vår första dotter föddes insåg jag ju storheten med det och att bli mamma är utan tvekan det största jag har fått vara med om i livet. Tyvärr förstod jag det lite sent, säger Linda.
När Lykke kom till världen var Linda 37 år, 38 med Wilhelmina och 41 med Benedicte.
– Jag älskar barn och hade jag fått mitt första tidigare, är chansen ganska stor att vi hade haft fler nu.
– Så i viss mån kan man väl säga att jag ångrar att det dröjde så länge. Å andra sidan kände jag inget behov alls innan.
– Det var först när jag träffade Jacob som jag fick en längtan efter att föröka mig. Han var verkligen pusselbiten som saknades. Vi möttes för övrigt genom gemensamma vänner.
Under hela uppväxten i Vilhelmina i Lappland levde Linda ett aktivt liv. Hon åkte skoter, körde båt, fjällvandrade, spelade fotboll och tävlade i längdskidåkning.
Det äventyrliga tog över allt mer då hon hade blivit en bit över 20 år. Då hade hon hunnit utses till Fröken Sverige och hade jobbat som väderpresentatör på TV3.

”Att bli mamma är utan tvekan det största i livet – tyvärr förstod jag det lite sent”

Det startade med att hon blev programledare för ”När och fjärran” på TV4, vilket följdes av ”Djur i fara” och ”Farliga djur”.
– De riskerna jag utsatte mig för under dessa inspelningar var inte att leka med, säger Linda.
– Flera moment var rentav korkade och något jag aldrig skulle gett mig in på i dag. Nu har jag ju tre barn att tänka på.
– Även om de har en helt underbar pappa, skulle jag aldrig utsätta dem för risken att inte ha någon mamma längre.

Annons

När var det som allra värst?
– Runt 2004 hade jag en destruktiv period i mitt liv. Jag var ganska olycklig och hade ingen kärlek i livet. Jag var oerhört rastlös och ivrig.
– Någonstans kände jag att jag passade på i tillståndet av att vara själv, att inte behöva någon. Jag kunde köra mitt eget race.
Hon fortsätter:
– Jag ville att det skulle kännas att jag levde. Vi bodde ute i bushen i tältsängar. Jag hade ungefär 250 resdagar på ett år och levde varje dag som om den vore den sista.

Var du aldrig rädd bland alla farliga djur?
– Jo, många gånger. Men det blev väldigt bra TV.
– Jag förstod inte riktigt vitsen med att hissas ner i en bur och möta hajarna i Shark Alley utanför Sydafrikas kust. Det gör ju alla andra.
– Därför dök jag i, utan vare sig dykcertifikat eller bur, mellan två sälkolonier där vithajen jagar.
– Min fotograf vägrade att följa med, så vi fick hyra in en lokal fotograf som följde med mig och den inhyrda attackdykaren Akim från Sydafrikas försvar i djupet.
– Det var fruktansvärt läskigt. När han bara försvann simmade jag upp igen.

Linda och djurens hjältar.

Linda och djurens hjältar.

Linda var även med och jagade giftormar i Indien, jagade och åt världens största fågelspindel i Venezuela och stod 15 meter från sju lejon i Sydafrika.
– Jag gick med en lokalguide, som bara hade en bössa att försvara oss med, om något av lejonen skulle anfalla.
– Ett av lejonen gjorde utfall mot oss och då slog pulsen rätt högt, kan jag lova. Det är bland det otäckaste jag har varit med om. Samtidigt gav det en otrolig kick och ett skönt adrenalinpåslag.
– Nu när jag har blivit äldre och klokare reser jag kontrollerat när vi spelar in ”Linda och djurens hjältar”.
– Även nu jagar vi giftormar, men nu håller jag i bakdelen och låter någon annan hålla i huvudet!

Linda Lindorff

Linda i programmet djurens hjältar.

Du brinner för hotade djur och blir ganska känslosam under programmet?
– Ja, fokus ligger på människor som viger sina liv åt att rädda djur som håller på att försvinna från vår jord.
– I den nya serien visar vi bland annat elefanter och lejon – två djur som är starkt utrotningshotade på grund av människan och vårt sätt att leva.
– Det är hemskt jobbigt när man får uppleva det på nära håll och inser allvaret på ett helt annat sätt. Därför gråter jag och blir arg, samtidigt som jag kan glädjas åt vissa saker, om vartannat.
– Det är fantastiskt då veterinärerna, som jag går med, kan rädda ett skadat djur på savannen eller i djungeln.
– I den nya omgången får tittarna bland annat se veterinärerna söva en elefant, för att kunna göra rent ett sår som den fått efter tjuvskjutning. Det inslaget filmade vi i Sydafrika.

Linda Lindorff

Linda Lindorff under inspelningen av djurens hjältar.

Förut längtade du alltid till nästa resa – är det så nu också?
– Nej. Även om jag älskar mitt jobb och känner mig väldigt privilegierad, så är resorna förknippade med viss ångest sedan barnen föddes.
– Ofta är jag borta elva-tolv dagar och spelar in, vilket är jättejobbigt. Jag vill inte bara kalla det separationsångest, utan till och med separationsfobi.
– Men det verkar bara vara jag som känner så. Barnen kanske inte tycker att det är roligt när mamma åker bort, men för dem är det inte alls lika illa som för mig.

Din största succé är annars ”Bonde söker fru”. Vad gör att det programmet håller år efter år?
– Att det blir kärlek varje gång! Genom åren har det fötts elva små bebisar, efter att deras föräldrar har träffat varandra i vårt program!
– Den gångna säsongen var fantastisk på alla vis, med extremt mycket känslor. På både gott och ont förstås.
– Det var mycket skratt, stor attraktion, tårar i massor, svartsjuka, flört och längtan. Dessutom hade vi supersköna , attraktiva bönder.
– Pontus, som var med i höstas, fick rekordmånga brev – över 1 000 stycken. Det har aldrig hänt förut i ”Bonde söker frus” historia.

”Jag blir extra mycket kär i min man tack vare mitt jobb”

Gör all kärlek i programmet att du blir extra kär i din man Jacob?
– Ja, jag blir extra mycket kär i min man, tack vare mitt jobb som programledare för detta underbara program.
– Jag blir hela tiden påmind om att ta vara på kärleken, att ta vara på de fina stunderna. Jag inser hur lyckligt lottad jag är. Jag har ju själv mött den stora kärleken och har någon att dela mitt liv med.
– Det är ingen självklarhet och jag är oerhört tacksam för det.

När är du som allra lyckligast?
– När jag är hemma med Jacob och barnen. Numera reser jag ju betydligt mindre själv och jag tänker ibland på hur jobbigt det måste ha varit förr, då jag var så rotlös.
– Det var ju så mycket flackande, allt handlade om jakten efter lyckan och tillfredställelsen. I dag har jag ett helt annat lugn.

Hur är du som mamma?
– Väldigt kärleksfull och jag älskar att hitta på roliga saker med barnen. Både jag och min man tycker om att vara aktiva. Vi gör utflykter, åker skidor, tillbringar mycket tid utomhus.
– Samtidigt är det skönt att vara hemma, att baka tillsammans eller att bara ta de lugnt och läsa.
– Jag är nog också lite överbeskyddande och rädd för att det ska hända barnen något. Det blir ofta mycket blandade känslor när de ska klättra i träd eller åka skridskor på blankis. Men jag kämpar med mig själv.

Nyligen var ni på en drömresa till Maldiverna. Hur var det?
– Helt fantastiskt! Jag har ju rest i mitt jobb, men att kunna göra det med familjen är förstås något annat.
– Inget slår förmånen att få vara nära tillsammans, utan tider att passa, på en lugn och skön plats. Att verkligen rå om varandra, säger Linda.

Det här är Linda Lindorff

Yrke: Programledare i TV
Ålder: 44 år
Familj: Maken och fotografen Jacob, 42, barnen Lykke, 8, Wilhelmina, 6, och Benedicte, snart 3 år
Bor: Hus på Lidingö
Karriär: Reporter och väderpresentatör på TV3, Fröken Sverige 1990, programledare för ”När & Fjärran”, ”Djur i fara”, ”Robinson”, ”Farmen” och ”Bonde söker fru”, sedan tio år
Aktuell med: ”Linda och djurens hjältar” på TV4,

Av Joakim Löwing Foto Peter Ericsson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…