Annons

Annons

Steffo Törnquist: Jag lovade pappa att ta hand om mamma

 

 

Steffo

Innan Steffos far gick bort hann Steffo lova honom att han skulle ta hand om sin mor, när hon blev ensam. Det löftet håller Steffo. Och när han tävlade i ”Let’s dance” förra året satt mamma Nancy, 81, i publiken.

Annons

Våren 2014 tvingades Steffo Törnquist, 59, ställa in såväl en golfresa till Skottland, som en tur till familjens lägenhet på franska Rivieran.
Anledningen var hans medverkan i TV4-programmet ”Let’s dance”, som blev mycket längre än vad han hade räknat med.
Att Steffo – som egentligen heter Bo-Stefan – tog sig ända till final var en rejäl överraskning, både för honom själv och för hans omgivning.
Så här i efterhand är Steffo tacksam över att han, efter att sju gånger ha tackat nej till medverkan, beslutade att ta på sig danstrikåerna och ställa upp i programmet.
– Det var jättekul att se att det fortfarande går att lära sig något nytt, när man är nästan 60 år fyllda. Dessutom tyckte jag faktiskt att det var lustfyllt, konstaterar han.

VIKTEN SJÖNK OCH MUSKLERNA VÄXTE
Men den allra största vinsten med dansandet ligger på det hälsomässiga planet. Efter fem misslyckade knäoperationer, till följd av reumatism och idrottsskador, var inte Steffos kondition den bästa.
– Trots att jag är gymnastikläkare i botten var jag i hemskt dåligt skick. Jag hade inte motionerat på flera år, på grund av mina onda knän, vilket hade fått kroppen att förfalla.
– Dessutom vägde jag alldeles för mycket, 112 kilo, och jag hade dåliga njurvärden. Mina värden var faktiskt så usla att det först var tveksamt om jag över huvud taget skulle få starta i tävlingen.
Men när Steffo började träna med sin danspartner, Cecilia Ehrling, hände något.
– Vikten sjönk och musklerna växte till sig. Snart märkte jag att jag inte hade lika ont längre, och det triggade mig att fortsätta.
Även om Steffo i finalen fick se sig besegrad av 41 år yngre Benjamin Wahlgren, gav turerna på dansgolvet mersmak.
– Jag och min danspartner Cissi ses någon gång i månaden, för att hålla liv i koreografierna till våra slowfox- och jivedanser.
– Och ibland när jag är ute och föreläser hänger Cissi med och då river vi av ett dansnummer mellan mina inlägg.
Av de 20 kilo som Steffo gick ner under tiden i ”Let’s dance” har han ännu så länge bara gått upp ett par.
Samma dag som vi ses i hans hem har han varit på gymmet och tränat tillsammans med sin programledarkollega Jenny Strömstedt. Duon firar i år tioårsjubileum som radarpar i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
– När min dåvarande programledarkollega Anna Lindmarker slutade på ”Nyhetsmorgon” föreslogs en massa rutinerade och kända namn som hennes efterträdare.
– Men jag tipsade om Jenny, som då inte var så erfaren inom TV-världen. Jag tyckte att hon verkade rolig och skarp i huvudet, säger Steffo.

VI HAR EN UNIK KEMI MELLAN OSS
Numera står Steffo och Jenny nära varandra och umgås flitigt även privat.
– Jenny och jag har en unik kemi mellan oss. Vi hyser fullständig tillit till varandra, både mänskligt och journalistiskt. Den enda nackdelen är att vi båda två har en olycklig förmåga att drabbas av fnitteranfall i TV-rutan.
– Under den tid som vi har arbetat tillsammans har det hänt mycket i våra liv, anhöriga har dött och vi har båda bytt livspartner.
– Jennys man, artisten Niklas Strömstedt, är en av mina bästa vänner. Jag är gudfar till hans son Simon, och det var Niklas pappa Bo som en gång i tiden anställde mig på Expressen och fyra gånger övertalade mig att dra tillbaka mina avskedsansökningar.
– Jag hävdar att det var jag som tussade ihop Jenny och Niklas, men de bluffar och säger att de träffades helt utan min inblandning, säger Steffo med en skämtsam fnysning.
Den trötthet som åtföljer de tidiga morgnarna, med uppstigning halv fyra, har lett till många dråpliga händelser i Steffos liv.
I stället för byxor drog Steffo en gång på sig en tröja på benen, varpå han snavade och slog sig. En annan gång backade han in sin Mercedes fyra decimeter i parkeringsgaragets vägg. Dessutom lyckades han glömma bort missödet, tills han efter morgonsändningen skulle hämta bilen…
– För en allmänintresserad journalist som mig finns det inget roligare program att leda än ”Nyhetsmorgon”, men det är ett högt pris man får betala.
– Jag har skrivit kontrakt för att fortsätta med programmet hela 2015, fast snart är jag nog för gammal för att orka med den här dygnsrytmen.
Tankarna på åldrandet har blivit mer påtagliga sedan Steffos pappa Bosse gick bort förra hösten, i sviterna av sin cancerbehandling.
– Jag saknar att inte längre kunna ringa honom och fråga om råd, även om jag inte brydde mig så värst mycket om råden jag fick…

PAPPA OCH JAG HANN PRATA UT OM LIVET
– Med pappa försvann en dimension av trygghet som är svårförklarlig. För att göra saknaden mer uthärdlig har jag några saker som påminner mig om honom här hemma.
– På vår balkong har jag exempelvis planterat ett likadant träd som står på hans grav.
För att komma närmare Steffo och hans syster flyttade föräldrarna några månader innan pappans bortgång till ett äldreboende i Stockholm.
– Eftersom pappa visste att han snart skulle dö hann vi prata mycket om livet och om hur han önskade att saker och ting skulle bli efter hans död.
– Framförallt bad han mig att ta hand om mamma ordentligt, vilket jag givetvis hade gjort även om han inte hade bett mig om det.

VI VAR MEDLEMMAR I SAMMA GOLFKLUBB
För Steffos 81-åriga mamma Nancy, som hade varit tillsammans med sin man sedan tonåren, var det en svår tanke att leva vidare utan sin äkta hälft.
– Mamma och jag hade ett jättebra samtal efter pappas död, säger Steffo.
– Jag förklarade hur jag tänkte. Om mamma trodde att hon kunde finna livsglädje i den familj som fanns kvar, var jag beredd att bidra med det jag kunde, mot löfte om att hon bjöd till själv och inte bara satt inne och deppade.
– Mamma tog mig på orden. Sedan dess har vi gått mycket på opera och restauranger tillsammans.
– Mamma satt också med i publiken när jag medverkade i ”Let’s dance”. Jag är imponerad av hennes förmåga att kämpa vidare utan pappa.
Sin egen ålderdom hoppas Steffo få tillbringa med hustrun Caroline (kallad Carro), som han gifte sig med sommaren 2008.
Parets bröllopsinbjudan pryddes av ett bearbetat foto som visar hur de förväntas se ut som hundraåringar.
Steffo och Carro träffades första gången på en golfklubb, där båda var medlemmar.
– På den tiden var vi gifta på var sitt håll. Carro var med i en klubbkommitté, som jag var ordförande för.
– Jag tyckte redan då att hon var jäkligt rolig och tjusig, men det var först när vi blev singlar som vi fann varandra på riktigt.
– Vi började prata om djupare saker och hjälpte varandra igenom våra respektive skilsmässokriser.
Tack vare Carro, som är chefsjurist på banken Nordea, har Steffo lärt sig ”allt” om familjerättsjuridik.
– I början av vårt förhållande sa Carro en dag: ”Innan vi skaffar oss ett gemensamt liv sätter vi oss ner och pratar om hur vi vill ha det om vi skiljer oss, eller om någon av oss dör.”

JAG DRÖMMER OM ATT FÅ BARNBARN
– Jag, som alltid har levt efter principen ”allt mitt är ditt”, förstod först inte vad hon menade. Men när Carro visade hur orättvist det kan bli om man inte skriver äktenskapsförord, kändes det som en stor trygghet att göra det. Nu uppmanar jag alla mina polare att göra samma sak.
Steffo har levt i många olika kärleksrelationer.
– Med åren har insikten om hur en relation ska skötas mognat fram hos mig. Jag har beslutat mig för att alltid vara totalt öppen gentemot min livspartner.
– Jag har bestämt mig för att aldrig ljuga, bluffa eller vara otrogen. Det var inte en självklarhet när jag var yngre.
Steffos enda barn, Max, jobbar på ett valutaföretag i London och verkar ännu inte ha några planer på att uppfylla sin pappas största dröm.
– Jag vill ha barnbarn! För mig som är så barnslig vore det jäkligt kul.
– Fördelen med barnbarn, jämfört med att ha egna småbarn, är att man kan lämna tillbaka dem när de blir för jobbiga.

DET HÄR ÄR STEFFO
Namn: Steffo Törnquist
Yrke: Journalist, programledare och föreläsare
Ålder: 59 år
Familj: Hustrun Carro, 54, sonen ax, 27, bonusbarnen Amelie, 25, och Robert, 23, samt hunden Sally, som är av rasen spansk vattenhund
Bor: I lägenhet på Östermalm, Stockholm

Av Linda Andersson Foto: Ulf Berglund

LÄS OCKSÅ: Jenny Strömstedt: Skilsmässan var en livskris


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…