Annons

Annons

Psykologen Eva Rusz blev uppsagd – då lämnade hon Sverige

När psykologen Eva Rusz blev av med jobbet såg hon det som ett tecken. Det var dags att göra något helt nytt. Så hon flyttade till Aruba och startade sin egen praktik. ”Det har varit tufft. Men jag ångrar ingenting” säger Eva.

Eva Rusz njuter av klimatet på Aruba.

Ibland börjar Eva Rusz sin dag med att ta några simtag i den egna poolen, ibland med att gå en lång promenad längs med stranden. Den välkända psykologen och författaren har nämligen flyttat från Stockholm och bosatt sig på den västindiska ön Aruba.

Annons

– För tre år sedan blev jag uppsagd från mina två jobb. Jag hamnade i en kris, kan man säga. Jag kände mig inte behövd längre. Men här på Aruba finns bara 14 psykologer, och ingen av dem sitter på den kunskap som jag gör. Så här kan jag verkligen tillföra något, säger Eva, som nu har startat upp sin praktik på den lilla paradisön.
För tolv år sedan besökte Eva ön Aruba för första gången. Som författare har hon haft som vana att åka iväg och skriva sina böcker, ofta till Grekland och Kanarieöarna, men den här gången kände hon för att åka ännu längre bort.

– Jag tittade på min sons jordglob och av en ren slump hamnade mitt finger på Aruba. Så jag bestämde mig för att 
åka dig, berättar Eva, som direkt förälskade sig i klimatet, människorna och den karibiska atmosfären. Hon fortsatte därför att återkomma till Aruba varje gång en ny bok skulle skrivas – sammanlagt är fem av Evas böcker ”Made in Aruba”. Av en svensk bekant på ön, som var tillsammans med en snickare från Aruba, fick Eva höra talas om att ett nytt villaområde skulle byggas. Och eftersom Eva ändå besökte Aruba så ofta tänkte hon att det kanske inte vore en så dum idé att äga ett eget boende. Men att hon skulle bosätta sig permanent på Aruba var aldrig en del av planen.

– Nej, nej, jag tänkte att jag skulle vara här några månader om året, och ändå ha min bas i Stockholm. Men det blev tvärtom, säger Eva och skrattar.

”Det var en kris”

Livet blir som bekant sällan som man tänkt sig. Eva trodde att hon visste hur hennes sista 
år i arbetslivet före pensionen skulle se ut. Hon trivdes i Stockholm, och hon jobbade med sina drömjobb som programledare i radio och som kolumnist för Aftonbladet, varvat med skrivarresor till Aruba. Men plötsligt hände det: radiostationen hon jobbade för la hastigt och oväntat ner, och i samma veva fick Eva veta att hon inte skulle få förnyat kontrakt på Aftonbladet. Det var som att någon ryckte undan mattan under hennes fötter.
– Det var helt klart en kris för mig. Inte en livskris, men en arbetskris skulle man kunna säga. Jag var 60 år och kände mig inte redo att gå i pension. Men jag visste inte vad jag skulle jobba med i Sverige som kändes roligare än det jag precis blivit uppsagd från, säger hon.

Eva hade nyligen skilt sig och hennes barn var utflugna, så hon hade inte någon annan att ta hänsyn till än sig själv. Och så hade hon ju ändå det där huset på Aruba. Varför inte flytta?

– Jag tänkte att det var meningen. Att det bara var för mig att ”go with the flow” och inte tänka så mycket på vad som kan gå fel. För vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända? Att jag får flytta hem igen. Ja, men det överlever jag.

Eva fick alltså tänka om och tänka nytt. Den nya planen blev i stället att tillbringa de sista yrkesverksamma åren på Aruba – och som tur är skulle det visa sig att hon behövdes där.

Eva flyttade till sitt hus på Aruba när hon blev av med sina två jobb i Sverige. Foto: Privat

Har fått kämpa

På Aruba bor cirka 110 000 personer, men det finns bara 14 psykologer. Och ingen av dem har utbildat sig så länge och inom så många olika områden inom psykologi som Eva. Hon är exempelvis den enda psykoterapeuten på ön, och den enda att använda KBT som behandlingsmetod.

– Hälften av människorna här på Aruba är holländare. Det finns också finnar, norrmän och amerikaner. De känner mycket väl till KBT, men har hittills inte haft tillgång till det. Så jag känner att jag verkligen kan tillföra något, och det känns bra, säger Eva. Men att öppna egen praktik är sällan helt enkelt, särskilt inte om det ska göras i ett främmande land.
– Jag har fått kämpa! Det har varit slitsamt att få arbetstillstånd så det har kostat mig åtskilliga tusen i advokatkostnader. Det har också varit svårt att nå ut till potentiella kunder. Jag har åkt runt till 32 av öns 40 husläkare för att ge dem broschyrer om vad KBT är och varför de borde remittera sina patienter till mig. Jag har också börjat annonsera, jag har köpt en dekal som jag satt på bilen, och jag ska även hänga upp en skylt på mitt hus. I helgen ska jag gå runt i villaområden och dela ut över
 1 000 broschyrer, säger hon.

Evas hårda arbete har börjat ge resultat. Praktiken, som hon har i det lilla gästhuset på tomten, tar nu emot klienter från världens alla hörn.

– Här på Aruba bor över 96 nationaliteter. Det är som att jobba inom FN! Det är så häftigt att möta alla dessa kulturer och religioner. Jag känner att min hjärna expanderar jättemycket och det känns väldigt nyttigt för mig, säger Eva.

Svårt att få vänner

En annan utmaning för Eva är den sociala biten, alltså att träffa nya vänner på ön.

– Jag bor i ett område där de flesta är i 30-årsåldern och har småbarn. Så jag försöker träffa nya vänner exempelvis på gymmet, men det är inte helt enkelt. Jag har bjudit hem folk på poolparty och grillning, men har inte blivit bjuden tillbaka. Det känns tråkigt. Jag hoppas att mitt arbete som terapeut kommer att leda till fler sociala kontakter, säger Eva, som i stället får glädjas åt besöken hon får från Sverige.

– Min dotter och hennes familj var här över jul och nyår. Och min son har också hälsat på.

På frågan om hon får hemlängtan svarar hon ja med ett utropstecken.

– Jag saknar årstiderna! Den tiden på året när snön smälter och våren kommer fram. Och midsommar …

Men trots hemlängtan och 
utmaningar både i privatlivet och yrkeslivet ångrar inte Eva sitt beslut att starta ett nytt liv på Aruba.

– Det här har varit mitt livs största äventyr!

Färgglada hus i Oranjestad, Aruba. Foto: IBL

Nederländsk ö 
i Västindien

Var: Aruba är en liten
 ö som ligger i Karibiska havet 25 kilometer norr om Venezuela. Ön tillhör Nederländerna.
Språk: De officiella språken är papiamentu (en blandning av portugisiska, spanska, nederländska och engelska) samt nederländska.
Befolkningsmängd: Cirka 109 000 invånare, varav cirka 33 000 i huvudorten Oranjestad.

Evas 3 bästa Aruba-tips!

  1. Utforska hela ön –
även på den karga
 och blåsiga östsidan är
 det makalöst vackert!
  2. Åk runt i de icke-
turistiga områdena
 och se hur fint arubaner
 bor och vårdar sina prunkande trädgårdar.
  3. Ett besök i Arubas största trädgårdsshop är ett måste. Fantastic Gardens har allt i blom-
 och palmväg att se.

Av Leone Milton 

Foto: Privat, IBL

Läs också:

Våga semestra solo – hitta nya vänner på en singelresa!

Flytta utomlands på äldre dar – tänk på detta!

Svenskarnas 5 bästa tips på resan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…