Annons

Annons

Psykologens bästa råd: Så tar du dig genom sorgen

Alla helgons dag närmar sig och vi är många som sörjer våra anhöriga. Att hantera sorg är svårt, men det går att ta sig vidare om vi ger det tid. Här är psykologens bästa råd.

I helgen lyser tusentals kyrkogårdar upp i samband med Alla helgons dag. Många av oss har som tradition att åka ut till kyrkogården och tända ljus för våra nära och kära som ett sätt att minnas de som inte längre finns med oss.

Annons

Ljus på kyrkogården i Västervik. Bild: Anders Steiner / IBL

Men besöket på kyrkogården kan också göra att sorgen gör sig mer påmind än vanligt. Påminnelsen kan göra att sorgen känns extra påtaglig, men det finns hjälp att hantera sin sorg.

Caroline Hyddén Linnander, legitimerad psykolog, menar att tid och utrymme är det viktigaste när du har förlorat någon. Det första året kan kännas tungt, och känslorna går ofta upp och ned. Men det riktigt tuffa börjar ofta åren efter – då sorgen ofta gör sig påmind på riktigt.

– Jag brukar säga att år nummer två, då inträffar den stora saknadens år. Det blir så brutalt påtagligt att den där personen inte står utanför dörren, inte ringer på telefonen, inte kommer in och kramar en. Det bildas en längtan efter den som inte längre är med oss, och den längtan finns ofta med i hela livet. Den avklingar så att den inte är lika smärtsam som saknad, men det är ändå en längtan, säger Caroline Hyddén Linnander.

Finns inte ett sätt att sörja

Förr ansågs sorg kunna delas upp i olika faser, men det synsättet har ändrats, enligt Caroline Hyddén Linnander.

Numera ses sorgeprocessen som något som går fram och tillbaka, vi pendlar ofta mellan att vara i förlustprocessen och återuppbyggnadsprocessen. Ena stunden varken kan eller vill vi acceptera vår förlust, för att senare acceptera förlusten och ta itu med det praktiska som behöver göras i vardagen.

– Många tror att det finns ett rätt sätt att sörja och att om man inte gör det på rätt sätt så flyr vi, och sorgen kommer då att komma tillbaka förr eller senare. Men så ser vi det inte längre, och det gör det mer begripligt hur du plötsligt kan falla i gråt för att sedan torka tårarna och börja prata om att du ska köpa en ny cykel nästa sommar, säger Caroline Hyddén Linnander.

Bild: Anders Good / IBL bildbyrå

För att komma vidare är det därför viktigt att få sörja. Att tillåta sig själv att vara ledsen och arg, men också att minnas tillbaka och att få prata om personen som är borta. Det är också viktigt att komma ihåg att det är okej att vara glad.

– Många känner skam och skuld över att kunna skratta och glädjas åt saker, för personen du har förlorat inte är med dig längre. Men för att komma vidare blir det viktigt, och det tar inte ifrån något av den kärlek du känner inför den du har förlorat, säger Caroline Hyddén Linnander.

Här är 3 råd för att hantera din sorg:

1. Acceptera att det tar tid

Att hantera sorg tar lång tid, ofta mycket längre tid än du tror. Och det är okej, säger Caroline Hyddén Linnander.

– Det första året är ofta ett upp-och-ned år, du tar dig ofta igenom det utan att riktigt ha fått grepp om det där med ”aldrig mer”. År två är inte bättre, det är annorlunda då det inbegriper saknad och längtan efter den som inte längre är med oss.

2. Ge dig själv utrymme

Ge dig själv utrymme att omgestalta ditt liv, att vara arg, att vara ledsen och få prata om personen som har gått bort.

– Det är viktigt att ge dig själv tid och att minnas och normalisera pratet om den som är borta.

3. Det är okej att känna glädje

Att känna skuld över att du kan skratta och glädjas åt saker när du är drabbad av sorg är vanligt, men viktigt för att kunna se framåt, enligt Caroline Hyddén Linnander.

Text: Malin Ny, MåBra

Läs också:

5 sätt att stötta en vän i sorg


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…