Annons

Annons

Pumpaguide: Så hittar du den bästa pumpan

Pumpa som dekoration eller som ingrediens i en maträtt? Här är den ultimata pumpaguiden med Sveriges 8 vanligaste pumpasorter.

Den klassiska Halloweenpumpan är orange och vackert rund.

Den klassiska Halloweenpumpan är orange och vackert rund.

Halloweenpumpa

Halloweenpumpa är en klassisk djuporange pumpa. Passar bra till pajer, soppor, kakor eller som rostad i ugn. En del sorter kan bli väldigt stora, andra blir inte större än en handboll. Det här är rätt pumpa att göra ljuslyktor av.

Annons

Inspireras av 10 charmiga pumpor.

A-Corn

En liten grön pumpa med orange fläckar. Sorten har ett toppigt utseende och fruktköttet är fast och sött. God i pajer, passar också att sylta.

Butternutpumpan passar extra bra i matlagning tack vare att den har få kärnor.

Butternutpumpan passar extra bra i matlagning tack vare att den har få kärnor.

Butternut

Den pumpa som säljs allra mest till restauranger eftersom den är så användbar. Den innehåller inte mycket kärnor, är därför tacksam att arbeta med. Ser ut som en jättestor jordnöt. Fruktköttet är hårt och orange. Butternut har en krämig, mycket god smak som passar bra till grytor, soppor och bakning.

Recept: Fylld butternutpumpa

Muscatpumpa

Nära släkting till butternutpumpan och en lika god matpumpa. Den är stor och platt. Fruktköttet är relativt mjukt och vackert oreangerött. Kan ätas rå i tunna bitar, eller som rostad, i soppor och bakning.

Hokkaido

Hokkaidopumpan är droppformad och har en svag nötig smak.

Hokkaidopumpa

Pumpan är fikonformad och skalets färg kan skifta mellan grönt och orange. Den vanligaste sorten är droppformad med orange skal. Smaken är söt och lite nötaktig.

Spaghettipumpa

Utseendet påminner om en honungsmelon, oval/rund och med blankt gult skal. Fruktköttet delar sig vid kokning och ser då ut som spaghetti. Smaken är inte alls så söt som andra pumpor utan mer neutral. Kan ersätta nudlar som tillbehör till maten.

Turbanåumpa

Har ett dekorativt och spektakulärt utseende med sin lilla hattliknande form. Skalet kan skifta i färg och är lite skrovligt. Fruktköttet är guldgult med söt och nötaktig smak. God matpumpa.

Dekorationspumpa

Finns i en mängd olika färger, former och storlekar. Kan pryda en skål i evigheter utan att bli dåliga. Perfekt dekoration!

källa: Mitt Kök

Av Katarina Markiewicz
Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…