Annons

Annons

Pynta antikt i köket

Alla älskar att samlas i köket när det är fest – så även på julen. Gör fint med antika saker för den rätta, härliga stämningen!

LÄS OCKSÅ: Duka som en engelsk drottning

Antikt i köket
På julen är traditioner extra viktiga. Man minns tidigare jular och tar gärna fram pynt som varit med under många år.
Och som så ofta när det är fest eller middag är det i köket man samlas. Därför är det lite extra roligt att skapa stämning med antika husgeråd.
Gamla burkar blir praktisk och fin förvaring eller fungerar bra som blomkrukor, kaffekannor kan användas på nytt sätt, som att servera glöggen i. Mandelkvarnar kan ligga framme som prydnader.
Så ta fram det du har i skåpen och se på det med nya ögon. Eller ta en runda på loppis och fynda saker att pynta med till jul.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Antikt i köket
Tallrikshylla med servisen ”Elg”, Göteborgs porslinsfabrik, fat i Vinranka, Gefle porslinsfabrik, uppläggningsfatet ”Rococo” från Gustavsberg, ca 100 kr och såssnipa Dahlia, Gustavsberg, ca 150 kr. Glas från Ronnebybrunns glanstid för att ”dricka brunn”, ca 125 kr/st – passar utmärkt för glögg. I bakgrunden burkar markerade CAP, Claes August Pettersson choklad och konfektfabrik, som startade 1895. Mandelkvarnar, röd PIA och blå LP, ca 75 kr/st.

Antikt i koket
Porslin ämnat för speciella maträtter var populära på 1940-talet som dessa två vackert dekorerade sillburkar. Den lilla grisen med lock är en speciell förvaring för prinskorven på julbordet. Pris ca 150-300 kr. Halmarbetet i bakgrunden ger fin stämning, men bör inte lämnas utan uppsikt med ett tänt ljus!

Antikt i koket
Duka med målade glas i härliga julfärger, ca 75 kr/st. Karaffer ca 200-300 kr/st. Tips! Rulla ihop gamla fina linnehanddukar som servetter. Knyt om ett fint julbanden och sätt fast en kvist amerikansk ek.

Antikt i koketKaffekvarnar har blivit populära inredningsdetaljer. Kaffekvarn i blå metall, Ramstedt & Co, Eskilstuna, brun i ek från R L Zetterlund, Eskilstuna och svart C. Alb. Nilsson, även denna från Eskilstuna. Pris ca 250 kr/st. Kaffekoppar, Vinranka, Gefle porslinsfabrik, ca 100 kr/st. Tips! En kaffepanna passar utmärkt till glöggen om den är i gott skick invändigt och inte har ärgat. OBS! Ärg är giftigt!

Antik jul i köket
Fina virkade grytlappar hittar du för ca 25 kr/paret. Tips! Ta fram de gamla textilierna och använd dem! De skapar den ombonade känslan som man önskar sig till jul.

Antikt i koket
Stora burkar i porslin passar fint i köket även om du inte förvarar socker eller potatismjöl i dem, ca 200 kr st. Skäppan i fönstret, ca 100 kr. Tips! Sätt enris och en domherre i en gammal skäppa och häng den på väggen.

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ: Duka som en engelsk drottning

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…