Annons

Annons

Ny forskning: Korsord håller hjärnan ung

Att korsord hjälper till att hålla hjärnan fräsch är välkänt. I en ny undersökning menar forskare att hjärnorna hos krysslösare är på samma nivå som hos de som är tio år yngre.

Det är naturligtvis ingen kioskvältande nyhet att korsordslösande har många goda effekter utöver nöje och avkoppling.

Men resultaten från en omfattande studie som University of Exeter och Kings College London ger ändå nya tecken på att de som regelbundet löser korsord har ett minne jämförbart personer som är tio år yngre än dem.

Annons

I studien testades fler än 17 000 personer över 50 år i nio kognitiva tester via en forskningsplattform på nätet. De som ofta löser korsord och andra ordpussel presterade högre i slutledningsförmåga, uppmärksamheten och minnet än de som inte gjorde det.

Kommer att följas upp

Nu ska försöken följas upp av en klinisk studie för att säkerställa hur korsord och ordpussel kan användas för att motverka demens.

Gilla Året Runt på Facebook

– Vi vet att många faktorer kopplade till demens går att förebygga. Det är väsentligt att vi listar ut vilka livsstilsfaktorer som håller människors hjärnor friska och hindrar sjukdomen från att utvecklas, säger Clive Ballard, professor på University of Exeter, i ett pressmeddelande.

Text: Dennis Ernst

Läs också:

Kyrkoherden hittade andlig gemenskap i Melodikrysset

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…