Annons

Annons

Rätt jeans för kurviga kroppar

Att hitta jeans är inte alltid så lätt. Särskilt inte om du har feminina kurviga former. Här kommer mina tips du kan ta med dig till butiken för att hitta rätt modell. (Jeansen ovan hittar du på La Redoute).

Annons

 • Be om hjälp. Sikta in dig på en udda tid då det är lite kunder i butiken då du kan få mycket hjälp och slipper bli stressad av kö till provrummen. Det är knepigt att hitta rätt bland modeller och storlekar.
  Gilla Året Runt på Facebook

  Personalen är till för dig. Utnyttja det!

 • Ge inte upp! De perfekta jeansen finns där ute även om man ibland måste prova igenom mängder av modeller och storlekar.
 • Storlekar. Många stirrar sig blinda på storlekar och blir nedstämda om de måste gå upp i storlek i vissa plagg. Försök att bortse helt från storlekar och tänk på vilka jeans som gör max av din kropp oavsett storlek. Tycker man att provprocessen är hemsk så psykologiskt brukar det vara bra att börja prova de större storlekarna först och gå nedåt än tvärtom.
 • Stretch. Stretch är nyckelordet för att hitta ett par snygga jeans för feminina former. Många gånger finns det jeans med något som heter ”dubbelstretch” vilket du kan testa genom att dra jeansen åt olika riktningar då stretchtrådarna sträcker sig åt flera håll vilket ger bästa effekt. De flesta jeans som innehåller stretch innehåller 2 % men sök gärna jeans med 4 % eller mer för bästa passform.
 • Fickorna tätt ihop. Titta hur fickorna baktill är placerade. Ju mer tätt ihop de sitter desto mindre ser din rumpa ut. En synvilla som är smart att använda sig av. Vill du ha motsatt effekt och en mer fyllig effekt välj fickor som sitter glesare. Undvik ficklock, detaljer, broderier eller ljusa stickningar på bakfickorna – det förstorar din rumpa.
 • Benslut. För att balansera upp kurviga höfter och rumpa välj benslut med raka ben eller lätt utställda ben nedtill även kallade ”bootcut”. För tighta benslut gör att  dina höfter accentueras och hamnar i fokus.
 • Färger och ”tvättar”. På jeansspråk pratar man ofta om ”tvättar” för att beskriva färger och nyanser. Mörkare och jämna färger (jeans utan slitningar) ger ett smalare intryck generellt. Mörka jeans utan slitningar kallas på jeansspråk för ”otvättade” nyanser.
 • Magiska midjeformeln. Man brukar säga att den ultimata formeln för en välsittande jeansmidja är när den slutar 2 cm nedanför naveln. Det är oftast där som de flesta jeans sitter bäst på de flesta kroppar generellt. Personligen tycker jag att jeans med hög midja paketerar en rundare mage på ett fint sätt och gör att den inte ”väller över” .
 • Krymper och töjer sig. Tänk på att ”gå in jeansen” och använd dem ett tag innan du tvättar dem så sätter sig passformen efter din kropp på bästa sätt. De flesta jeans krymper något på längden så om du behöver lägga upp jeansen så vänta tills du har tvättat jeansen. Jeans töjer sig så välj en storlek som sitter ganska tight och välsittande.
 • Tvättråd. Om jeansen innehåller mycket stretch så undvik att torka i torktumlare eller i varmt torkskåp då stretcheffekten kan försämras av hög värme. Vänd alltid jeansen ut-och-in för att så länge som möjligt behålla färgen.
 • Ultimat basplagg. Ett par snygga jeans är ett ultimat basplagg i en välfungerande vardagsgarderob och går att kombinera i oändlighet så lägg tid på att hitta de som passar dig bäst.
 • Hittar du rätt – köp flera färger.  Om du efter några veckor (och omgångar i tvättmaskinen) känner att jeansen är så bra som du hoppats på – köp flera i olika färger och nyanser eller skriv upp namnet på jeansmodellen, tumstorlek/storlek så har du lätt att hitta rätt nästa gång du behöver jeans. (Jeansen till höger finns på Kappahl).
  Lycka till!
  Hulda

1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…