Annons

Annons

Russinlimpor

Baka matbröd med porter! Ett spännande recept!

Skärmavbild 2013-11-22 kl. 10.17.14

2 bröd
1 flaska porter, 50 cl
3 dl fint rågmjöl
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl mörk sirap
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 msk malda pomeransskal
12-14 dl vetemjöl

Skållning: Hetta upp portern i en kastrull tills dess att den är riktigt varm. Häll rågmjölet i en bunke och häll portern över. Rör samman till en gröt. Låt blandningen svalna helt.

Annons

Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resterande mängd vatten, det skållade mjölet, salt, sirap, solroskärnor, russin, mald pomerans och det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Knåda degen mycket väl, för hand i ca 10 minuter, i maskin ca 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen väl och dela i 2 lika stora delar och forma till limpor. Placera i två stycken smorda 1 1/2-litersformar. Skåra bröden lätt med en vass kniv. Låt bröden jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i en plåt in under bröden. Sänk värmen till 175 grader. Grädda bröden i ca 50-60 minuter, det skall låta ihåligt när du knackar på brödets undersida. Tycker du att brödet får för mycket färg, täck ovansidan med folie.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…