Annons

Annons

Rawfood räddade Lars Frölanders simkarriär

Förkylningarna avlöste varandra och höll på att sätta stopp för Lars Frölanders simframgångar. Men så ändrade han sin kosthållning radikalt och började äta veganmat och rawfood – och förkylningarna försvann och simkarriären blomstrade.

Rawfood

15 veckor per år. Så länge brukade Lars Frölander bara förkyld, många gånger med svåra bihåleinflammationer som följd. 1999 var han redo att lägga av med simningen eftersom han var sjuk så mycket.

Annons

Vändningen kom när han träffade en hälsoexpert som analyserade Lars kostintag och rådde Lars att satsa på en vegetarisk kosthållning.
– Jag hade ätit mycket pasta och kött i alla dess former och mjölkprodukter, precis som många idrottare gör. Men nu började jag utesluta allt rött kött, mjölk, ägg, vete och åt istället mer vegetariskt, med mycket grönsaker, säger Lars Frölander.
Han åt fortfarande kyckling och fisk ett par gånger i veckan, men annars blev det mest mat från växtriket. Det gav resultat, för året efter att han hade lagt om sina matvanor var han bara sjuk i tre veckor. Året därpå, när han hade slutat med all form av animaliska produkter, hade han bara två sjukveckor. Och de senaste tio åren kan han räkna sina sjukdagar på en hand.
– När jag höll mig friskare kunde jag träna mer och gjorde således bättre ifrån mig på tävlingarna. 2001 kände jag mig i toppform, säger han.

Har blivit en livstil

Några år senare hade Lars dock svårt att hitta motivation till att träna 30 timmar i veckan, och simningen gick sådär. Men när han började trappa ner på träningsmängden fann han åter glädje i simningen. 2012, som 38-åring, var han så tillbaka i en individuell satsning mot OS och gjorde sitt livs snabbaste försökslopp under ett mästerskap.
Lars är övertygad om att det är den nya kosthållningen som har hjälpt honom att hålla sig frisk. Han gör stora sallader med mycket gröna blad, avokado och frön i och undviker att upphetta grödorna för att de ska bevaras så naturliga som möjligt.
– Det blir väldigt mycket rawfood. Jag brukar bara värma maten lite lätt så att den blir ljummen och så att inte viktiga näringsämnen försvinner. Det är inte så att jag tänker att jag ska leva någon ”rawfoodlivsstil”, det blir så av bara farten, säger han.
Lars blötlägger och groddar gärna frön, ärtor och linser på rawfoodvis, eftersom det anses ge mer näring när fröna skjuter skott. Men han köper även färdiggroddat. Han gör också mycket smoothies av bär, avocado, ingefära och mynta. Och istället för att koka pasta, strimlar han råa morötter och zucchini. Till frukost värmer Lars broccoli och spenat lite lätt, mixar med avocado, salt och olivolja till en slät soppa.
– Jag blir mättare av den här soppan än om jag äter gröt, säger han.
I dag har Lars lagt elitsatsningen på hyllan och nöjer sig med att tävla i SM utan större ambitioner. Det blir inte mer än fyra timmar träning i veckan och behovet av protein är inte lika stort som förr.
– Det här har blivit en livsstil för mig. Nu behöver jag aldrig vara orolig för att umgås med någon som är sjuk. Jag vet att bakterierna inte biter på mig.

Av Minna Tunberger Foto: Shutterstock

Gilla Året Runt på Facebook

Vad är rawfood?

Rawfood är ett slags vegankosthållning, som går ut på att man istället för att koka, steka eller ugnsbaka livsmedel äter dem rårivna eller hackade, mixade i röror, i juicer eller i biffar. Om man hettar upp livsmedel över 42 grader anses viktiga vitaminer, mineraler och enzymer försvinna. En del entusiaster torkar maten på låg temperatur i egna torkugnar. Nötter och frön blötläggs i förväg, och att grodda frön och säd är en viktig del för att optimera näringen.

Källa: Renée Voltaire, frontfigur inom svensk rawfood.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…