Annons

Annons

Recept – så gör du Drottning Silvias favoritjulbröd

Silvoas favoritjulbröd Weinachtsstollen

1 dl russin (drygt)
½ dl korinter
1 dl blandade julfrukter (dadlar och fikon), hackade
3 msk rom (välj gärna Stroh – den är extra ”mustig”)
50 g jäst
8 dl vetemjöl (ta mer om degen blir för lös)
1 dl vatten
50 g smör eller margarin
1 ¼ dl mjölk
½ dl strösocker
1 tsk rivet apelsinskal (bara det oranga)
½ tsk salt
1 ägg, uppvispat
½ dl hackade valnötter

Annons

Till pensling och garnering:
Skirat smör
Siktat florsocker

Börja med att blanda russin, korinter och de hackade frukterna med rommen och låt detta stå och dra åt sig ordentligt, gärna över natten.
Smält smöret i kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Fördela jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt socker och apelsinskal och rör tills allt är blandat och jästen och sockret löst sig. Blanda ner salt och ägget och så mycket av mjölet så att det släpper från kanterna.
Häll ut degen på bakbordet och knåda in resterande mjöl ordentligt tills degen är elastisk. Täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter. Knåda om degen och platta ut den till en stor fyrkant och strö över romblandningen samt nötterna.
Vik ihop degen och arbeta runt frukterna så att det fördelas i degen. Rulla till en stor limpa och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till hela limpan med en kavel så att det blir en fördjupning i mitten, vik degen sedan över gropen och lämna en kant på 3 cm på ena sidan. Pensla med smör och jäs ytterligare 45 minuter.
Grädda i ugn 175 grader tills brödet fått fin färg, ca 35 minuter. Pudra över ordentligt med florsocker och servera i skurna bitar.

Foto: Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…