Annons

Annons

Rekordmånga sjukskrivna av utmattning – sexdubblat antal sedan 2010

Idag är rekordmånga svenskar sjukskrivna med utmattningssyndrom. Sedan 2010 har antalet sexdubblats och de som bränns ut idag är yngre och var fjärde drabbad blir sjuk igen.

Sjuksköterskor är en hårt drabbad grupp av utmattningssyndrom. Bild: IBL

I februari i år var 36 552 svenskar sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress, enligt Försäkringskassans statistik. Siffrorna för sju år sedan var betydligt lägre, då var det 6237 svenskar som var sjukskrivna av samma anledning.

Annons

Det är en rejäl ökning som beror på arbetsrelaterad stress och att de drabbade går tillbaka till samma arbetssituation för fort, menar Marie Åsberg, senior professor i psykiatri vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet,

– Att den stora ökningen nu har att göra med arbetsrelaterad stress är jag helt säker på och det finns det bra belägg för forskningsmässigt. De som går i väggen är de som är mest ambitiösa, de som ställer upp mest för andra och som inte kan gå hem förrän jobbet är klart, säger Marie Åsberg till Expressen.

Marie Åsberg säger att det handlar om att kvinnors arbetsbörda generellt är större eftersom de inte bara har ett jobb utan även har hand om mer arbete i hemmet. Dessutom tar kvinnor i regel med sig jobbet hem efter arbetsdagens slut.

Läs också: 9 varningstecken på att du snart blir utbränd

Trots den enorma ökningen av utmattningssjuka tror psykiatriprofessor Marie Åsberg att det finns ett stort mörkertal.

– När det blir så här väldigt dramatiska uppgångar har Försäkringskassan skärpt sina rutiner, vilket gör att det blir svårare att vara sjukskriven under längre tid. Många går ner på egen bekostnad i arbetstid och det märker inte Försäkringskassan, för då betalar man själv.

I landstinget för Stockholms län har man tagit de alarmerande siffrorna på allvar. Psykiatriska kliniken vid Ersta sjukhus som är helt inriktad på vård av sjukvårdspersonal bedriver just nu en kartläggning av stressrelaterad psykisk ohälsa inom skrået.

Alexander Wilczek, verksamhetschef för specialpsykiatrin på Ersta sjukhus och ansvarig överläkare för stressprojektet, säger till Expressen:

– De som är riktigt illa däran är i praktiken helt utslagna, de kommer inte ur sängen, de sätter sig på fel buss, hittar inte hem, och är mycket mycket trötta.

Den yrkesgrupp som löper störst risk för att bli sjukskriven är läkare och sjuksköterskor. I slutet av 2016 var nästan hälften av alla patienter som var inskrivna på Ersta sjukhus för stressrelaterad psykisk ohälsa läkare. Motsvarade siffror för sjuksköterskor var 31 procent.

Text: Thowe Wagner Larsson/Må Bra

Läs också:

Let’s dance-domaren Ann Wilson om utbrändheten

Expertens 4 tips för att slippa bli utbränd

Vila dig i form!

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…