Annons

Annons

Rengöra grillgallret – 9 tips som hjälper dig

Grilla är gott och mysigt! Men rengöringen efteråt är inte lika rolig, men lugn det finns flera smarta knep att ta till. Vi tipsar om 9 olika användbara metoder.

grillgaller

Dofter av grillat är underbar.

Att göra rent grillgallret är inte roligt, men det finns dock en hel del olika knep att ta till. Här har vi samlat de bästa förslagen.

1. Gräsmetoden
Lägg grillgallret i gräset när du har grillat och det fortfarande är varmt. Låt gallret ligga över natten så kommer daggen att lösa upp smutsen. Skölj av gallret och skrubba om det behövs, innan solen torkat upp dagget i gräset.

Annons

2. Lökmetoden
Ta en halv lök och gnid in grillens riktigt heta galler. Det löser upp beläggningar och kommer ge en smak av lök nästa gång du grillar.

3. Natriumkarbonat
Lägg gallret i varmvatten i ett badkar, en balja eller en stor sopsäck tillsammans med en rejäl dos natriumkarbonat, diskmaskinstablett eller såpa. Efter ett par timmar kan du skrubba av gallret och den kommer att bli som ny.

4. Aluminiumfolie och Coca Cola
Ta en bit aluminiumfolie och gör en boll. Doppa bollen i Coca-Cola eller såpa och gnugga gallret så försvinner smutsen.

5. Diskmaskinen
Rostfria och emaljerade galler går bra att köra en vända i diskmaskinen, däremot inte galler av gjutjärn. Vill du kan du sen bränna av gallret på full värme i 15 minuter och skrubba bort den sista smutsen med grillborste.

6. Såpa och ugn
Smörj in grillgallret med såpa och lägg in i ugnen. Värm ugnen till 100°C, stäng av och låt svalna. Än bättre är att lägga gallret i en djup ugnsplåt, fyll upp med vatten så att det täcker grillgallret och skvätt i en del såpa eller diskmedel. Nu är det lätt att diska av gallret! Vill du vara effektiv kan du samtidigt passa på att rengöra ugnen.

7. Grillborste
Grillborste är ett måste och den ska vara av rostfritt stål eller mässing. Till gjutjärnsgaller ska du dock använda mjuk svamp eller borste.

Varning Kontrollera din grillborste ofta och noga, byt borste en gång om året. En sliten grillborste kan tappa sina strån som sedan kan hamna i maten. Detta kan leda till direkt livsfara om du får i dig stråna när du äter!

8. Brännmetoden
Förmodligen den vanligaste metoden. Brännmetoden innebär att du hettar upp grillgallret till hög temperatur så att alla inbrända matrester och fetter enkelt bränns bort. Sedan skrapar och borstar du rent gallret med en stålborste.

9. Olja in
Om du oljar in ditt grillgaller både före och efter grillning så kommer maten att släppa lättare och du slipper rost. Använd inte olivolja utan en neutral matolja.

Av Sofia Gerholm Foto AOP-IBL Källa: Webergrill.se och Rengöra.se


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…