Annons

Annons

Rickard Sjöberg: Jag hade min första ålderskris som 20-åring

Via USA, Botswana, Jönköping och Växjö landade Rickard Sjöberg som programledare på TV4 i Stockholm. Efter tio framgångsrika år med "Postkodmiljonären" är det nu dags för nygifte Rickard Sjöberg, 46, att presentera ett nytt lekprogram.

Rikard Sjöberg

LÄS OCKSÅ: Hallå där…8 snabba frågor med Rikard Sjöberg

Ända sedan augusti 2005, då ”Postkodmiljonären” hade premiär, har Rickard Sjöberg, 46, varit programledare för det populära TV4-programmet, med runt 800 000 tittare per avsnitt.
I mer än 900 program har Rickard suttit i studion i Göteborg och lett utfrågningen av de tävlande.
– Under de här tio åren har jag sett tävlande svettas, våndas – och skrika ut sin glädje. Och jag har inte varit sjuk, ledig eller bortrest en enda gång.

Annons

Vad är det bästa med programmet?
– Att det är oförutsägbart och svårt att veta vem som kommer att gå långt. Vem som helst kan verkligen vinna.
– Sedan skadar det ju inte att skratt och spänning bor granne med varandra, i just det här programmet.

Vilka är dina roligaste minnen, så här långt?
– Givetvis är det häftigt när någon går hela vägen i frågesporten. Åtta gånger har det hänt att någon har svarat rätt på sista frågan och kammat hem maxvinsten på en miljon kronor.
– När det gäller syskonprogrammet Postkodlotteriet med grannyran, är den högsta vinsten hittills 36 miljoner kronor!
– Vinnaren, som kammade hem det jättebeloppet, var en kvinna på Gotland. Att få dela ut den checken var nästan overkligt.

Finns det något du ångrar eller skäms över, genom alla dina år med programmet?
– Jag tycker att det största misstaget är när man skäms för sitt misstag. När man inte klarar av att hantera det och blir stressad eller sur.
– Att det blir fel ibland är något man får bjuda på och då gäller det att göra det med finess. Vi har hela tiden velat ha med skratt som en viktig del av programmet.

Stämmer det verkligen att deltagarna har obegränsat med tid att svara på en fråga?
– Ja, man kan sitta två dagar om det skulle vara så. Men jag garanterar inte att jag är kvar i studion, om det drar ut för länge på tiden…
– Rekordet är 36 minuter och det var faktiskt väldigt segt både för mig och publiken. Det är ju tur att programmet klipps ner till 22 minuter effektiv tid.

Händer det någon gång att du blir irriterad och ber om ett svar, om tiden rinner iväg?
– Arg kanske jag inte blir, men jag har väl skyndat på en och annan deltagare genom åren. Om man inte har något svar inom fem-sex minuter, tror jag att det är ganska lönlöst att fundera längre.
– En gång var det en tjej som funderade i över en halvtimma. Till slut sa hon ett svar. Då ropade hennes mamma ”ja”, på läktaren.
– Men eftersom vi inte hann få svaret bekräftat, så att vi kunde låsa det, godkändes det inte och svaret blev ogiltigt.

Hur pass allmänbildad är du själv – skulle du kunna ta dig långt bland frågorna?
– Tja, lite över medel kanske. Jag har lärt mig enormt mycket av våra frågeskrivare genom åren.
– Samtidigt finns det ämnen som jag är totalt ointresserad av och då är det svårt att lägga fakta på minnet. Mytologi är inte mitt ämne, till exempel.
– Allra bäst är jag på idrott, geografi och samhällskunskap. Så om jag ska kunna gå långt beror helt på om jag har tur med frågorna.

Nu tar ”Postkodmiljonären” paus i ett par månader. I stället får vi se dig som programledare i det nya programmet ”En ska bort”. Vad handlar det om?
– Även det är ett frågeprogram, men här tävlar man i par. Deltagarnas uppgift är att välja bort en av fyra bilder, som inte hör ihop med de andra.

Du har jobbat inom TV ända sedan 1993, men som ung hade du andra drömmar?
– Ja, då drömde jag om att bli proffs i fotboll eller tennis.
– Men redan som 20-åring fick jag min första ålderskris. Det var då jag insåg att jag inte hade talang nog att bli något riktigt stort inom idrotten.

Som 17-åring var du utbytesstudent i USA ett år. Berätta!
– Att vara 17 år och utan föräldrar var både spännande och lite läskigt. Men jag lärde mig verkligen att ta hand om mig själv.
– Jag kunde inte heller prata så mycket med mamma och pappa, eftersom de då befann sig i Botswana i södra Afrika, där de jobbade med biståndsprojekt för Sida.
– Det var enormt dyrt att ringa på den tiden och ofta bröts de knastriga samtalen gång på gång.
– Inför avresan till USA trodde jag att jag hade en ganska glassig tid med sport, kompisar och strandliv framför mig. Men i det fallet fick jag mig en lärdom, det finns en vardag där också.

Och året därpå bodde du med resten av familjen i Botswana. Hur var det?
– Botswana var förstås väldigt annorlunda och en nyttig erfarenhet. Jag fick mig helt klart en tankeställare och insåg hur bra vi har det i Sverige.
– Jag trivdes ändå bra i den ovana miljön. Jag läste in andra året på gymnasiet per korrespondens. Det passade mig fint att få lägga upp arbetet på egen hand.
Efter gymnasiet pluggade Rickard journalistik i Jönköping och därefter jobbade han på både lokal-TV och lokalradion.
Via TV4 i Växjö flyttade Rickard upp till Stockholm, för att bli hallåman på TV4:s huvudredaktion. Han hann också vara programledare för ”När och fjärran” och frågesportprogrammet ”Alla mot en”, innan succén med ”Postkodmiljonären” drog i gång. Rickard är skild och omgift. Från sitt tidigare äktenskap har han döttrarna Lilly, 11, och Gloria, 6 år. Rickard har döttrarna boende hos sig varannan vecka och nuvarande hustrun Annika, paret gifte sig i somras, har en liknande situation med sina barn.
– Ibland är det full rulle med många barn och ibland lite lugnare. Om man nu kan kalla det helt lugnt med Uffe i huset, säger Rickard och ler.

Uffe, ja. Det är er vovve och honom verkar det vara full fart på, trots att han blir tolv i år?
– Ge honom ingen boll eller pinne och klia honom inte länge, för då blir du aldrig av med honom.
– Men jag ska inte klaga. Det är väldigt kul att ha hund och jag tycker att det är skönt att ta långa promenader med honom.
– Men tolv år är en aktningsvärd ålder för en hund. Uffe börjar bli lite gammal och han har en del krämpor.

Vad tycker dina barn om att ha en kändis till far?
– Än så länge tror jag inte att de skäms alltför mycket över mig. De är också vana vid att folk tittar på mig eller kommer fram och pratar.

Du är religiös och går i kyrkan, vad betyder din kristna tro för dig?
– Min tro ger mig ett lugn, som jag har stor nytta av både privat och i mitt arbete.
– Som många barn med frikyrkliga föräldrar slussades jag in i kyrkan. Men de tvingade mig aldrig, jag fick utrymme att ifrågasätta.
– Nu för tiden går jag i kyrkan så ofta jag kan. Men jag är inte en sådan som har fasta tider för bön, det kan ske när som helst på dagen.
– I en stressig vardag kan vi alla behöva varva ner för att inse vad som egentligen är viktigt.

Namn: Rickard Sjöberg
Yrke: Programledare i TV
Ålder: 46 år
Familj: Gift med Annika, 46, döttrarna Lilly, 11, och Gloria, 6, från tidigare äktenskap, samt fyra bonusbarn. Till familjen hör även hunden Uffe.
Bor: Radhus i Stockholm
Aktuell med: Rickard är programledare för det nya frågesportprogrammet ”En ska bort”, som sänds på lördagar i TV4. Premiärprogrammet sändes 16 januari. Under de nio veckor som ”En ska bort” pågår tar ”Postkodmiljonären” paus.

LÄS OCKSÅ: Hallå där…8 snabba frågor med Rikard Sjöberg

Av Joakim Löwing Foto: Peter Ericsson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…