Annons

Annons

Linda drabbades av rickettsia: Det kändes 
som en kraftig 
influensa

Efter att ha klappat en tam giraff på en djurpark fick Linda Forså huvudvärk och feber. Hon hade blivit smittad av rickettsia 
– en fästingburen sjukdom som lätt kan förväxlas med borrelia.

Rickettsia från fästing

I dag mår Linda Forså bra och har inga sviter av den sydafrikanska fästingsjukan.

Linda Forså, 32, bor i Nyköping med sin son Emil, 5 år. Hon jobbar på SSAB i Oxelösund och är också fackligt engagerad. Vid en olycka på jobbet halkade hon i en trappa och fick en svår huvudskada som orsakade epilepsi.
– Det var jobbigt, men nu har jag varit anfallsfri i snart fem år, och ska försöka sluta med medicinen.
Lindas stora passion i livet är att resa. 2015 hälsade hon på sin bästa vän som bor i Queenstown i Sydafrika.
– Det är ett vackert och speciellt land, men har tyvärr stor kriminalitet, berättar Linda.
Dagen innan hon skulle åka hem besökte hon och hennes vän ett naturreservat, där man fick komma nära djuren som är tama. Där träffade hon giraffen Abbey, som älskar människor. Han kom springande fram till Linda och ville umgås.
– Jag såg att han hade fästingar, en hel massa i öronen. Men han var så söt att jag inte kunde låta bli att klappa honom.
När Linda skulle åka hem tog hon på sig samma tröja som hon haft när hon gosade med Abbey.
– När jag kom till Stockholm och skulle krama Emil som mötte mig så såg jag att han hade en fästing i håret. Den tog jag bort. När jag sedan satt i bilen kände jag att det började klia i armhålan, och fick för mig att det var Emils fästing som bitit mig.

Extrem huvudvärk

Det gick drygt en vecka och Linda började känna av en obehaglig huvudvärk.
– Jag blev ljusskygg, huvudvärken blev snabbt värre och så fick jag feber. Jag 
började må illa och kände mig typiskt influensasjuk.
Linda gick till vårdcentralen och visade sitt fästingbett. Det fanns ingen röd ring, man såg bara ett sår som hade en svart skorpa i mitten.
Linda skickades direkt till akuten på sjukhuset och där började man prata om TBE och borrelia, och tog prover. Medan hon låg där blev hon hela tiden sämre, 
huvudvärken blev extrem och hon fick 
yrsel.
Då började man började ställa frågor om hon hade varit utomlands, och hon berättade att hon varit i Sydafrika. Läkaren misstänkte malaria och Linda skickades vidare till infektionskliniken i Eskilstuna. Där blev hon inlagd och fick dropp, eftersom hon hade kräkts och var väldigt dålig.
Smärtan i huvudet var helt förlamande, berättar Linda, som har otydliga minnen av vad som hände sedan.
– Min mamma och pappa kom, och pappa som är journalist och hade googlat frågade läkaren om de hade tänkt på en fästingsmitta som heter African tick bite fever. ”Nej”, sa läkaren, ”vi är nästan säkra på att det är TBE. Det finns ingenting att göra mer än att låta kroppen ta sig igenom det!”
Men pappa Lars-Magnus stod på sig och läkaren tog en bild av Lindas fästingbett och skickade upp till Karolinska sjukhusets experter. Av dem fick hon rådet att sätta in antibiotika direkt, den som hjälper mot just African tick bite fever. Och Linda blev snabbt bättre.
– Dagen efter fick jag visserligen fullt med små röda prickar på hela kroppen men det var tydligen ett typiskt symtom för just den här sjukdomen. Jag låg kvar två nätter, sedan fick jag åka hem och fortsätta med antibiotikan ganska länge.

Kolla kroppen varje kväll

Huvudvärken var borta, men i stället fick Linda hemska mardrömmar. Och ibland febertoppar på nätterna.
– Jag var faktiskt rädd för att somna. Det var en känd komplikation, enligt smittskyddsläkaren.
Linda var sjukskriven i tre veckor, och gick sedan tillbaka till sitt ganska tuffa jobb på järnverket. Det gick bra, och i dag finns inga spår kvar av den sydafrikanska fästingsjukan.
Lindas råder alla som ska resa utomlands att tänka på att det finns fästingar även i andra länder.
– Har ni fått ett bett och upplever konstiga symtom – gå helst till läkare direkt på plats om ni ska vara borta länge, vänta inte tills ni kommer hem. Och om ni åker på safari, eller för all del går ut i skogen och plockar svamp hemma i Sverige, använd heltäckande kläder, som ni inte använder igen förrän de tvättats. Och kolla kroppen på varandra varje kväll.■

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Susanna Hauffman

Foto: Gustav Gräll, Shutterstock

 

Rickettsia från fästing

Rodnad runt bettet kan 
uppstå både vid borrelia och rickettsia.

Rickettsia
– lika vanligt som borrelia

Den fästingsmitta som Linda drabbades av heter rickettsia. Den finns i flera typer, den som Linda hade heter Rickettsia africae (African tick bite fever).
– Den förekommer framför allt i Södra Afrika och ”importeras” ibland till Sverige av turister som rest i Sydafrika, berättar Kenneth Nilsson, överläkare och forskare på Akademiska sjukhuset i Uppsala
Inkubationstiden är 7–10 dagar och symtomen är hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Oftast ser man på platsen för bettet en blåröd rodnad eller ett sår med en svart skorpa. Utslag i form av prickar förekommer ofta. Diagnosen ställs genom ett blodprov, som analyseras hos Folk-
hälsomyndigheten. Det kan gå ganska lång tid efter att man fått bettet innan man ser antikroppar mot bakterien.
– Rickettsia är en minst lika vanlig fästingsmitta som borrelia i Sverige, åtminstone i områden där det finns mycket fästingar, säger Kenneth Nilsson.
I Sverige är femton procent av fästingarna bärare av en annan typ, Rickettsia helvetica, även kallad fläckfeber. Bakterien har troligen funnits länge i Sverige men uppmärksammandes först i slutet av 1990-talet. Den kan finnas hos fästingar från sydligaste Sverige upp till Dalälven och längs ostkusten upp mot Umeå.
– Hos de flesta som smittas självläker sjukdomen efter två veckor. Men i en del fall har man sett komplikationer som 
hjärtmuskel- eller hjärnhinneinflammation eller ansiktsförlamning, berättar Kenneth Nilsson.
Eftersom symtomen vid borrelia och rickettsia liknar varandra – båda kan orsaka hudutslag där fästingen bitit – finns det risk att rickettsian inte upptäcks eller behandlas. Samma fästing kan också vara bärare av bägge smittorna. Därför är det viktigt att läkarmottagningar känner till att rickettsia inte botas med samma typ av penicillin som kan användas vid borrelia.
– Borreliautslag botas med penicillin medan rickettsia bör behandlas med en annan typ av antibiotika (oftast doxycyklin) och i andra doser.
Alla som blir bitna av rickettsiasmittade fästingar blir dock inte sjuka, klargör Kenneth Nilsson.
– För de flesta som smittas av rickettsiabakterier verkar infektionen ge få eller nästan inga symtom alls.

Läs också:

Så skyddar du dig mot fästingsmitta

Så skyddar du ditt djur mot fästingar i sommar

Erica drabbades av nya fästingsjukan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…