Annons

Annons

Rikard Palm: ”Utan Solveig hade jag aldrig fixat allt”

I över ett decennium var Rikard Palm, 57, en publikfavorit i rutan. Men livet efter SVT-tiden har kantats av sjukdom och dödslängtan men också av kärlek. "Utan Solveig hade jag aldrig fixat allt det här", säger han till Aftonbladet.

Rikard Palm i Rapport-studion 2009.

Rikard Palm i Rapport-studion 2009. Bild: IBL Bildbyrå

Rikard Palm började hoppa in som nyhetsankare i ”Rapport” 1996 och bjöd genom åren på en mängd ikoniska ögonblick.

Men hösten 2008 blev han omplacerad till nattsändningarna. Protesterna lät inte vänta på sig och det skapades protestgrupper på Facebook och omröstningar på nätet.

Annons

För Aftonbladet beskriver han det hela som lugnet före stormen. Allt i hans liv var väldigt bra, men saker och ting skulle snabbt förändras.

Gilla Året Runt på Facebook

En tidigt lördagsmorgon blev han stoppad av en polis vid Zinkensdamm i Stockholm. Alkomätaren gav utslag och efter ett blodprov stod det klart att Rikard Palm hade 0,22 promille alkohol i blodet.

Rikard Palm fick cancer

Rattfyllan vände upp och ner på hela hans liv. Han minns hur han cyklade längs med Hornsgatan och kunde se sitt namn på alla löpsedlar. Förutom att hans tv-karriär nu var över skulle även hans äktenskap ta slut. Han beskriver det som att han blev ”deppig och tråkig”.

– Jag hoppades att allt skulle ta slut. Det låter absurt, men det var sådana tankar som for genom huvudet. Jag tänkte att vid Gud, kan jag få någon svår sjukdom så jag avlider. Det skulle vara respektfullt för barnens skull, inte Västerbron eller något sådant, men jag ville inte leva, inte alls. Jag hade tappat livsgnistan och glädjen att överhuvudtaget gå upp, säger han till tidningen.

Rikard Palm äter en macka i samband med jobb på SVT.

Rikard Palm började jobba på Rapport 1994. Två år senare, 1996, började han hoppa in som nyhetspresentatör. Bild: IBL Bildbyrå

I samma veva drabbades han av cancer i matstrupen. Det blev totalt åtta operationer för att bekämpa sjukdomen. Efter cancerbehandlingen fick han en dubbelsidig lunginflammation som aldrig ville ge med sig.

Eftersom den förlamande tröttheten bara fortsatte sökte han vård på nytt, men blev gång på gång hemskickad. Till sist blev han uppringd av en orolig hjärtläkare.

När han kom in till sjukhuset hade hans hjärta bara fyra procents kapacitet. Han sattes upp på den akuta donationslistan och kardiologen trodde aldrig att han skulle klara det.

Rikard Palm och Solveig Hörnfeldt

I dag är Rikard Palm sjukpensionär och har en ljus syn på framtiden, mycket tack vare fästmön Solveig Hörnfeldt, 44. Paret träffades för fyra år sedan när de sjöng i samma kör.

– Hon är verkligen min solstråle. Utan Solveig hade jag aldrig fixat allt det här. Då hade jag antagligen befunnit mig på ett jäkla ålderdomshem. Men Solveig är helt underbar, en fantastisk människa.

Rikard Palm tillsammans med fästmön Solveig och hunden Gordon 2015.

Rikard Palm tillsammans med fästmön Solveig och hunden Gordon 2015. Bild: IBL Bildbyrå

Rikard Palm har fortfarande en önskan om att kunna jobba på något sätt. Han håller på att skriva en bok om sina upplevelser, och har också en idé om ett nyhetsprogram på Youtube.

– Det skulle i så fall heta ”Veckans rapport med Rikard Palm” och jag skulle smälla upp en vägg i vardagsrummet och filma härifrån. Jag har faktiskt konkreta planer på att dra i gång det, men just nu har jag tyvärr ingen ork, säger han till Aftonbladet.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Soraya Lavasani: ”Jag såg 
ingen väg ut ur mörkret”

Claes Elfsberg: ”Vi drömde om det barn vi aldrig fick”

Jesper Börjesson på Nyhetsmorgon:” Tack vare TV-jobbet mötte jag min fru”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…