Annons

Annons

Rickard Sjöberg: Jag hjälper andra – det är jag stolt över

I över 10 år har Rickard Sjöberg varit programledare för det populära programmet "Postkodmiljonären". Han älskar sitt jobb, älskar lotteriet som engagerar svenska folket. För Året Runt avslöjar han varför.

postkodlotteriet

LÄS OCKSÅ:
Rickard Sjöberg: Jag hade min första ålderskris som 20-åring
Tävla mot Rickard Sjöberg – klarar DU våra frågor?

Checkar med miljonbelopp. Splitternya bilar. Presentkort på underbara resor. Att Postkodlotteriet gör skillnad för dem som vinner på sitt postnummer är lätt att förstå.

Annons

Men det finns även andra vinnare, som lätt glöms bort i skenet från tv-strålkastarna: Förmånstagarna, det vill säga de ideella organisationer som får pengar från lotteriet. Just nu har Postkodlotteriet 55 stycken förmånstagare, organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, för djur och natur och för forskning mot sjukdomar.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det känns fantastiskt att få jobba med det här. Postkodlotteriet är ett lotteri, men det är mer än ett vanligt lotteri, säger Rickard Sjöberg när Året Runts reporter möter honom på ett café i Gamla Stan i Stockholm.
– De som köper lotter bidrar till att göra världen bättre. Hela överskottet, 31 procent, går till förmånstagarna. De använder pengarna för att göra skillnad: små barn i Afrika som är sjuka i malaria kan överleva, regnskog kan skyddas, flyktingar kan räddas från drunkning i  Medelhavet…

Rickard pratar engagerat om de olika organisationernas arbete. Han har själv gjort studieresor, bland annat till Indien och Balkan, och har sett hur pengarna gör nytta.
– Vi är bra på lotter. Förmånstagarna är bra på det de gör. Kärnan i vår verksamhet är att kunna bidra med så mycket pengar som möjligt till deras arbete. Att det även är ett underhållande tv-program och att folk vinner pengar, det är en bonus, säger Rickard.

Sedan starten 2005 har sammanlagt över 7 miljarder kronor delats ut. Hur mycket varje organisation får, det avslöjas vid en årlig ceremoni där checkarna delas ut. 2016 års ceremoni ägde rum igår, den 14 mars, på Berns i Stockholm.

Rickard Sjoberg

Har du lotter själv, Rickard?
– Ja, jag har två stycken lotter – och en gång vann jag 500 kronor på varje lott.

OK, en klassisk Postkodmiljonär-fråga nu: Om du skulle vinna mycket pengar, vad skulle du göra då?
– Jag skulle rusta upp vår sommarstuga på Gotland och renovera radhuset här i Stockholm. Blir det några pengar över så gör jag en resa med familjen. Gärna till Sydamerika, där har jag aldrig varit.

Du har varit programledare för Postkodmiljonären sedan 2005, du har inte tröttnat?
– Nej, mitt jobb blir bara roligare och roligare. Jag träffar ju nya människor som tävlar och det är kul.
– I början var jag nog lite stel och höll mig strikt till manus. Med åren har jag blivit tryggare i min roll och vågar ta ut svängarna lite mer. Det gör inte så mycket om jag gör en tabbe och säger fel. Det bjuder jag på.

Några av Postkodlotteriets förmånstagare:

Alzheimerfonden, Amnesty International, Astma och Allergiförbundet, BRIS, Barncancerfonden, Cancerfonden, Ecpat, Erikshjälpen, Friends, Greenpeace, Hjärnfonden, Hjärt-Lungfonden, Hungerprojektet, Min Stora Dag, Rädda Barnen, Röds Korset, Unicef; Vi-skogen, WWF, World Childhood Foundation… m fl

Felsägningar och tokiga infall…Se Rickard bjuda på sig själv i ”Postkodmiljonären”

Av Helene Arkhem Foto Gustaf Mårtensson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…