Annons

Annons

Riskerar jag att få livmodercancer?

Jag undrar om livmodercancer är ärftligt?

Äldre kvinna

Fråga: Jag undrar om livmodercancer är ärftligt. Min storasyster, som är 54 år, genomgick nyligen en operation för cancer i livmoderns slemhinna – livmodercancer, enligt gynekologen. Även vår mor och två av hennes systrar blev opererade för livmodercancer – men de levde alla många år efter operationen.
Kan man över huvud taget säga något om vilken risk jag löper att själv drabbas? Jag är, vad jag vet, fullt frisk och äter inga mediciner numera. Jag åt Cyclabil under en kort tid i 45-årsåldern – och slutade menstruera när jag fyllt 49.
/Gunvor

Annons

Svar: Tack för ditt brev – med en nog så intressant frågeställning kring vad som kan ligga bakom cancer i livmoderns slemhinna – så kallad livmodercancer, eller corpuscancer, där corpus står för livmoderkroppen.
Cancer i livmoderns slemhinna är en av de vanligaste cancerformerna hos kvinnor. Cirka 1 400 kvinnor om året får denna diagnos men endast ett fåtal kvinnor avlider i denna cancerform.
Anledningen antas vara att denna cancerform har mycket tydliga och lättolkade symtom – vilket gör att kvinnan snabbt kommer till undersökning, provtagning, diagnos och behandling.
De flesta kvinnor vet att en blödning – om än så liten – mer än ett år efter att kvinnan kommit i menopaus alltid ska föranleda ett besök hos en gynekolog.

När det gäller eventuell ärftlighet så anses mindre än 5 procent av fallen bero på ärftliga faktorer, men i ditt fall reagerar jag på det stora antalet av dina nära släktingar som drabbats.
Vanligtvis talar man om ökad risk att drabbas av livmodercancer om man är överviktig, har ätit östrogen (utan tillägg av gestagen) under lång tid, aldrig varit gravid, börjat menstruera tidigt och slutat menstruera högt upp i åldern.
Jag anser att du har anledning att be din husläkare om en remiss till så kallad genetisk rådgivning, och jag utesluter inte att du blir rekommenderad att operera bort livmoder och äggstockar i förebyggande syfte. Detta får du, naturligtvis, diskutera med en gynekolog.
/Stefan

Foto: IBL-AOP


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…