Annons

Annons

Rollatorz rockar mot åldersdiskriminering: Rösten blir aldrig gammal

Mariana och Diana är en kvinnlig artistduo. De kallar sig Rollatorz med en blinkning till både rock, dansband och att vara 50-plus.

The Rollatorz: Mariana Lundgren och Diana Haraldzon

Mariana och Diana uppträder ofta med sin duo Rollatorz.

Mariana Lundgren och Diana Haraldzon. Förnamnen klingar lika och det händer ofta att folk blandar ihop dem, berättar kvinnorna som tar emot i sin inspelningsstudio i det tidigare glasbruket i Åfors, Småland.

Annons

Bandnamnet Rollatorz kom de på när Diana hade opererat höften och fick gå med rollator.

– Vi får väl heta Rollatorz, sa jag, för jag kan ju knappt gå. Det var på skoj men Mariana tyckte det var toppen. Det är roligt när folk ska uttala det, för det blir alltid olika. Vi vet knappt själva hur det ska uttalas men det ska låta lite svengelskt.

Namnet har flera innebörder.

– Rock’n’roll, vi är äldre än 25 år och z på slutet är typiskt dansband, berättar Mariana.

Andra villkor för män

Diana är 53 och Mariana är 56 år. En kvinnlig duo i deras ålder är ovanligt.

– Jag har inte träffat på någon i den här åldern och med den här musiken. Finns det fler är det jätteroligt, säger Diana.

Att vara 50-plus inom artistbranschen kan vara tufft, tycker kvinnorna och berättar att de möter motstånd hos olika musikförmedlingar som tycker att de är för gamla. De tycker också att det är andra villkor för män.

– Det är jättestor skillnad. Män kan se ut som att katten har släpat in dem, men tjejer ska vara 25 och se bra ut, säger Mariana.

Men åldersdiskriminering stoppar dem inte.

– Jag tycker bara att det är väldigt tråkigt att många arrangörer tittar på just den biten. De vill ha unga snygga men som kanske bara kan 25 procent av det vi kan. Vi har inte direkt några gammelröster utan vi håller igång rösten. Du kan ha en 70-åring som har en 25- årings kropp för att den tränar och håller sig i form. Det är det vi gör med våra röster, säger Mariana.

Rollatorz ger sig inte och de skojar även om åldern.

– Jag brukar säga att det är inte min ålder jag har problem med. Det är min hud, säger Mariana.

– Det går åt fler klädnypor, säger Diana.

The Rollatorz: Mariana Lundgren och Diana Haraldzon

Deras liknande röster gjorde att de lärde känna varandra.

Rösten var bekant

Det var deras sångröster som förde dem samman. Mariana hörde Diana sjunga och tyckte att hon kände igen rösten.

– Då sa jag till min gubbe att den rösten låter bekant. Han sa att det låter som att det är du som sjunger, säger Mariana och skrattar åt minnet.

Kvinnorna fick kontakt och när Mariana fick frågan om ett gig slängde hon sig på telefonen till Diana. De blev en duo 2014.

Diana är multi-instrumentalist. Hon kan dragspel, piano, gitarr, bas, trummor, keyboard och flöjt. Hon sjunger också. Att jobba med musik var en självklarhet för henne som växte upp i ett hem med folkmusik.

– Hela min släkt har sysslat med musik, säger Diana.

Hon har spelat visor, dansband, rock, country och annat. Hon försörjer sig som musiker och musikledare.

– När jag var 13 år började jag i en tjejgrupp som hette Blue eyes. Vi strålade samman igen när vi var 50 år och vi kom ihåg alla låtarna. Det var väldigt skoj efter så många år. Mariana var hejaklack, säger Diana.

Började tidigt

Mariana arbetar som administratör hos ABF och är musiker. Hon kommer inte från en familj som höll på med musik men bestämde sig ändå tidigt.

– Jag har minnen av att jag sa att jag skulle bli sångerska när jag var 3,5 år. Det hade jag klart redan som liten trots att jag inte har så många musikaliska släktingar.

Hon började som trubadur när hon var 16. Sedan var hon med i olika dansorkestrar och startade det egna dansbandet Marianaz orkester. Hon har varit med i olika duogrupper och i ett rockband.

– Vi spelade lite softare hårdrock. I hårdrock får man använda rösten på ett helt annat sätt. Då måste man ta i väldigt mycket från magen och man måste få ut mycket, säger Mariana.

Båda bor bara några hundra meter från studion. Där strålar de samman för att repetera och spela in låtar. De håller på att spela in en skiva, men en datorkrasch har försenat arbetet.

När de uppträder spelar båda gitarr och har med sig förinspelad musik som ackompanjemang. De har på egen hand lärt sig att spela in musiken.

– Jag satte igång den där gruppen när vi var tretton för att visa att tjejer kan. På den tiden var det ovanligt med tjejband. Nu vill jag visa att kärringar kan, säger Diana.

The Rollatorz: Mariana Lundgren och Diana Haraldzon

Duon arbetar med att skriva egna låtar.

Inte sämre med åldern

Diana spelar i olika sammanhang, bland annat folkmusik tillsammans med sin pappa. Mariana arbetar som nämnt som samordnare på ABF. Båda delar kärleken till musik.

– Jag tycker väldigt mycket om hårdrock men jag tycker det är lika gott att sitta och lyssna på dansband. Jag kan inte säga att jag har någon favoritgenre men jag tycker om blues-rock. Det är härlig musik, säger Mariana.

Kvinnorna lär sig av varandra och har utvecklats musikaliskt både tillsammans och var för sig.

– Man blir bättre ju mer man håller på. Åldern gör inte att man blir sämre i prestation, om man inte har något fel som gör att det inte funkar längre, säger Diana.

De får hjälp med att kånka saker som ska med till spelningar, bygga ljusanläggningar och annat av Ulf Andersson, Dianas sambo, och Tomas Svensson, Marianas sambo.

Rollatorz uppträder på olika pubar och dansställen, hos föreningar och på olika arrangemang. Periodvis blir det två till tre gånger i veckan.

Vid opera går gränsen

Eftersom de har olika musiksmak och bakgrunder kompletterar de varandra.

– Vi kan ha en jättebred repertoar. För de flesta som varit med i dansband kan bara hålla sig till att sjunga på dansbandssätt. Det är en viss stil. Men Diana sjunger country. På riktigt. Inte dansbandscountry. Och jag har inga problem att slänga ut en liten hårdrocksballad utan att det låter dansband, säger Mariana.

Men vid opera går gränsen, säger Mariana. Diana håller med.

– Opera är det värsta jag vet. Sätter man på något med opera, då går jag ut, för jag blir så hispig, säger Diana.

– Det var inte riktigt så jag tänkte, utan opera – det klarar vi nog inte av, säger Mariana och skrattar.

Av Anna Smedberg
Foto: Kristina Wirén, privat

Kända kvinnliga musikduor

Det är ovanligt med kvinnliga duogrupper men de senaste åren har fler unga tjejer börjat uppträda tillsammans i par, inte minst i Sverige. Några exempel är Rebecca & Fiona, Icona Pop och First Aid Kit.

Läs också:

Studie: Musikaliska personer är lite smartare

Musik gör dig både positivare och uthålligare

Madelein, 74, är Sveriges äldsta DJ: ”Fortsätter tills jag är 100 år”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…