Annons

Annons

Rör på dig och slipp benskörhet

Ut och rör på dig – få starkare ben! Var tredje svensk kvinna lider av benskörhet efter menopaus. Vägen till starkare ben är rörelser som belastar skelettet. Bra motion är styrketräning, raska promenader och mindre hopp.

Ror pa dig och fa starkare ben

Det är framför allt under klimakteriet, då östrogenhalten i kroppen minskar, kvinnor börjar förlora benmassa. Ärftlighet är den viktigaste riskfaktorn för benskörhet, osteoporos. Den som har en förälder som brutit höften på grund av osteoporos har en fördubblad risk att själv drabbas.

Annons

Förutom ärftlighetsfaktorn anser Jonathan Tobias, professor i reumatologi vid University of Bristol, att dagens höga och ökande förekomst av osteoporos beror på att vi rör oss för lite.

Forskning visar att äldre kvinnor belastar skelettet betydligt mindre än unga. I en studie vid University of Bristol belastade vissa tonåringar skelettet med accelerationskrafter på upp till 4G. Dessa tonåringar hade markant starkare höftben jämfört med andra jämnåriga.
– Det här är krafter som en äldre person sällan kommer upp i, säger Jonathan Tobias som är en av författarna till studien.

Han tillägger att man med ökad ålder självklart måste väga fördelarna med hög belastning mot riskerna med överbelastningsskador eller för att ramla. Detta är förstås extra viktigt om man redan har sköra ben.

Enligt Jonathan Tobias vet man inte om det krävs lika stora krafter för äldre personer som för unga. Kanske är det så att det krävs hög belastning för att unga personer ska kunna bygga upp sitt skelett, medan det räcker med mindre belastning för äldre att bibehålla sin benmassa.

En övning som i Jonathan Tobias forskning har visat sig ge höga G-krafter är att hoppa ner från en 40 centimeter hög låda. En annan studie, från USA, visar att kvinnor mellan 25 och 50 år som hoppade upp och ner från golvet minst 10 gånger per dag fick starkare höftben.

Mattias Lorentzon, professor i geriatrisk medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, betonar att alltför intensiv träning inte är lämpligt eller möjligt för äldre. Gruppgympa med ledare kan vara bra för att kontrollera att man inte belastar för mycket eller riskerar att ramla. Andra bra aktiviteter är raska promenader, jogging, styrketräning, hopp och trappgång.
– Ta med stavarna på promenaderna, råder han. Då ökar även benmassan i armarna.
Välj aktiviteter där du tränar med stötar och som är roliga. Aktiviteter som att cykla eller simma ger inte någon effekt på benmassan.

Av Maria Ekström Foto Shutterstock, Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…