Annons

Annons

Krämig rotfruktsgratäng med kyckling

En krämig gratäng är alltid spännande att bjuda på. För under det smarriga täcket kan de mest ljuvliga godsaker dölja sig.

Rotfruktgratäng med kycklingfile

Rotfrukterna kokar vi riktigt mjuka och gräddiga och lägger sedan kycklingfiléerna ovanpå. Såsen med sweet chilisås ger precis det där lilla extra som gratängen behöver. Servera gärna lite sweet chilisås bredvid.

Annons

4 personer

400 g normalstor potatis
200 g palsternackor
200 g morötter
1/2 dl finhackade örter
2 1/2–3 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 kycklingfiléer
1 krm svartpeppar
140 g skivad bacon
2 dl crème fraiche
1/2 dl sweet chilisås
2 dl vitt vin
1 msk majsstärkelse
2 msk finhackad persilja
2 dl riven lagrad ost

Gilla Året Runt på Facebook

Skala samtliga rotfrukter och dela i ca 2 cm stora bitar. Koka upp grädde och mjölk och tillsätt örter. Lägg ner rotfrukterna och låt koka ca 15 minuter.

Vänd ner riven ost och smaka av med salt och peppar. Häll över i en smord ugnsform.

Sätt ugnen på 225 grader.

Putsa kycklingen och peppra runt om. Linda bacon skivor runt filéerna. Bryn runt om i lite smör. Flytta över till en ugnsform eller plåt med bakplåtspapper och stek vidare mitt i ugnen 15–20 minuter. Ta ut kycklingen och lägg den på rotfruktsbädden.

Värm crème fraiche och sweet chilisås, och låt smälta samman. Tillsätt vitt vin. Låt allt sjuda på svag värme.  Rör ut majsstärkelse i lite vatten, tillsätt i såsen tillsammans med persilja. Häll såsen över kycklingen och strö över riven ost. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Servera med en grönsallad.

Tips! I stället för majstärkelse och vatten kan du använda Maizenaredning för ljusa såser.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Recept: Fler goda krämiga gratänger hittar du här >>


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…