Annons

Annons

Hanna fick ta sitt livs svåraste beslut: ”Bebisen i min mage var svårt skadad”

Sorgen över den avbrutna graviditeten och dottern hon inte fick lära känna kommer alltid att finnas där.

Det var viktigt att tänka på det barn de redan hade, och efter många våndor kom Torbjörn fram till samma beslut som Hanna.

Livet vill inte alltid väl, och det händer att vi människor får fatta tunga och svåra beslut som för alltid etsar sig fast i våra minnen.

En som tvingats uppleva detta är Hanna Elwe, snart 38 år, som bor i den lilla byn Tutaryd utanför Ljungby. När hon och sambon Torbjörn Jonasson, snart 37, väntade sitt andra barn visade undersökningar att flickan skulle födas med ryggmärgsbråck och vattenskalle och vara svårt handikappad hela livet.

Annons

– Jag tvingades ta mitt livs svåraste beslut, säger hon och skakar på huvudet. Skulle jag föda barnet eller avbryta graviditeten? Jag var i vecka 21, och efter många våndor bestämde jag mig för att gå igenom en sen abort – mycket med tanke på storasyster Hilma, i dag 3, vars liv också hade påverkats om jag valt att behålla barnet.

Lilla Majken vilar i dag i en askgravlund på Tutaryds kyrkogård. Och Hanna är fast i sin tro: Energier omvandlas och dottern lever vidare – inte minst i den sång som hon och Torbjörn skrivit och spelat in tillsammans och som heter Du vårt barn.

– Vi hoppas att sången kommer till nytta för andra föräldrar som förlorat barn, då har Majkens korta liv inte varit förgäves. Och i dag kan jag känna lycka och glädje igen, nu väntar jag vårt tredje barn och alla undersökningar visar att det ska gå bra den här gången.

Flytt till släktgård

Hanna, som jobbar som maskör på Regionteatern i Växjö, är född och uppvuxen i Ljungby, men flyttade tidigt till Göteborg. Torbjörn kommer från Tutaryd, där han blivit kvar, och de båda träffades redan 2005 genom en gemensam vän. De hade en liten fling men mer blev det inte, och det skulle dröja till 2011 innan de blev ett par.

– Jag var hemma under Ljungbydagarna, och i ett serveringstält möttes mina och Torbjörns blickar. Då hade vi inte setts på fem, sex år, och det var det mest filmiska ögonblick i mitt liv. Jag hade några misslyckade förhållanden bakom mig, men vi började prata och bestämde oss för att ses.
Det ena gav det andra. Det dröjde inte länge innan Hanna sålde sitt hus i Göteborg för att flytta till Torbjörns släktgård. De blev sambor i mars 2012 och började snart planera för barn.

– Vi gav oss in i det nästan direkt. Vi hade åldern inne – jag var 34 och Torbjörn 33 – och vi längtade efter att bli föräldrar. Men jag blev inte gravid och 
vi hamnade under utredning. Vi stod i kö till IVF när det stod klart att vi väntade smått.

Hanna Elwe i Tutaryd tvingades göra abort.

Beskedet en chock

Allt flöt på bra under graviditeten. Att något kunde gå snett tänkte hon aldrig på, hon var 
bara lycklig och alla undersökningar visade att allt var bra. Och efter nio månaders väntan kom en efterlängtad och välskapt liten flicka till världen.

– Lyckan var total, men när jag blev gravid en andra gång var det först lite chockartat. Hilma var inte ens två år, och jag tyckte att det blev väldigt tätt mellan barnen. Men när jag väl hämtat mig blev jag superlycklig – syskonen skulle få glädje av varann och kunna leka tillsammans.

Ett första ultraljud gjordes, allt gick bra och ingen sa något. Hanna gick hem och andades ut, men när ett rutinultraljud skulle göras i vecka 19 minns hon att hon av någon outgrundlig anledning kände sig nervös.

– Jag märkte snart en tydlig förändring hos barnmorskan. Hon blev allvarlig och sa: ”Här ser jag tyvärr något som inte ser bra ut. Barnet har ryggmärgsbråck”.

Hanna visste inte vad det innebar och tänkte först att det här måste gå att lösa. Men när hon fick innebörden klar för sig fick hon en chock. Dagen efter fick hon träffa en specialist i Växjö – hon och Torbjörn åkte dit med förhoppningen om att läkaren skulle säga att det inte var något.

– Det blev inte så, säger hon stilla. Jag fick genomgå ännu en ultraljudsundersökning, och det uppdagades att barnet hade ett stort ryggmärgsbråck. Vår lilla flicka skulle aldrig kunna gå 
eller springa, hon skulle vara hänvisad till rullstol och uträtta sina behov i blöjor, hela livet.

Tanken på dottern Hilma, som nu är 3 år, spelade in i deras beslut.

Mamman stöttade

Hanna var svårt chockad och låg och grät. Livet skulle förändras totalt med ett svårt handikappat barn, men läkaren gav ett alternativ: ”Åk hem och tänkt efter vad du vill göra med graviditeten. Vill du fortsätta eller avsluta?”

Hon åkte hem med alla tankar och känslor, och hämtade stöd hos sin mamma. Mamman har jobbat som barnmorska och sett det mesta, och var mycket tydlig i vad hon tyckte. Dessutom hade Hanna en krånglig mage och besökte sin läkare i Halmstad.

– Hon jobbar även som naturläkare och förklarade för mig att barnet inte skulle försvinna utan dess energier skulle omvandlas, och det bekräftade min övertygelse. Det stärkte mig så att jag vågade fatta mitt beslut, och jag åkte hem till Torbjörn för att förklara hur jag tänkte och kände. Han var maktlös och förtvivlad, och jag insåg att han behövde processa det lite till.

Torbjörn och Hanna 2014, 
med dottern Hilma och hunden Nisse. Paret spelade in en låt efter sin svåra erfarenhet: Du vårt barn.

Känns overkligt

För Hanna kändes det nattsvart, men hon tänkte hela tiden på Hilmas bästa. Hon skulle gå miste om så mycket då föräldrarna skulle få lägga all tid på Majken. Det var viktigare att tänka på det barn de redan hade, och efter många våndor kom Torbjörn fram till samma sak.

– Jag gick igenom aborten, och det var en overklig upplevelse. Vår dotter var död när hon kom ut, och det var fruktansvärt svårt att ta in det jag varit med om.

Hanna och Torbjörn fick förbereda en begravning som ägde rum i Tutaryds kyrka. Men när de kom in i kyrkan fick de en jättechock.

– De hade gjort så fint i kyrkan och tänt levande ljus. Men Majken vilade i en pappkartong med ett nummer på, och det kändes ovärdigt. För oss var det vårt barn, och det var först när namnskylten kom på plats på kyrkogården som vi förstod vad vi 
varit med om.

Det gjorde ont och det kändes konstigt inombords, och fortfarande finns en overklighetskänsla som hon tror att hon kommer att bära med sig hela livet. Detta och en djup sorg – sorgen över att hon aldrig fick lära känna sin lilla dotter.

– Jag tänker ofta på varför mitt barn inte var ett friskt barn. Hon kommer alltid att vara en del av mig, men jag har en stark tro på att det finns en anledning till det som händer och att jag ska lära mig något av det. Majken var en lärdom jag fick i livet och 
såren bleknar med tiden – man lär sig leva med dem.

 

Fakta: Ryggmärgsbråck

Ryggmärgsbråck är en medfödd missbildning 
som ofta leder till fysisk 
och psykisk funktionsnedsättning.

Nästan alla som föds med ryggmärgsbråck har eller utvecklar hydrocefalus, vattenskalle. Då samlas 
för mycket vätska i hjärnan så att trycket där ökar.

Numera rekommenderas kvinnor som vill bli gravida ett dagligt intag av folsyratabletter eftersom internationella studier 
visat att folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck.

Källa: 1177.se

Text: Anna Lindau Backlund

Foto: Jan-Erik Ejenstam och privata bilder

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…