Annons

Annons

Så beräknar du mat och dryck för buffé eller plockmat

Buffé är ett praktiskt och smart sätt att bjuda gästerna på mat. Men det är inte alltid helt lätt att beräkna hur mycket som behövs. Här är tipsen som hjälper dig sätta ihop den bästa buffé- eller mingelmaten.

För att alla gästerna ska hitta något de tycker om väljer många att bjuda på en buffé med plockmat. Men hur mycket mat och dryck är lämpligt att köpa för att alla gästerna ska bli nöjda och mätta?

Annons

Plockmat är perfekt till alla sommarens fester. Bild: Shutterstock/IBL

Så beräknar du mat och dryck till buffén:

Förberedelser

Innan du skriver inköpslista är det bra att tänka ut hur många rätter du vill bjuda på.
För en buffé är det lagom med mellan 10 och 15 rätter.
För mingelmat kan det räcka med 6–8 plockrätter.
Bra om det går är att blanda varma och kalla rätter. Tänk också på att du kan fylla ut buffén med charkuterier, ostar, frukt, grönsaker, bröd och annat som inte kräver tillagning.
Grundregeln när du beräknar mängden är att alltid avrunda uppåt.

Hur mycket går det åt per portion på en buffé?

  • Helt kött: 50 gram
  • Benfritt kött i gryta: 50 gram
  • Köttfärs: 50–75 gram
  • Fiskfilé: 50–75 gram
  • Skaldjur: 100 gram
  • Kycklingfilé: 50 gram
  • Kycklingvingar: 100–150 gram
  • Potatis: 100–150 gram
  • Paj: 100–125 gram
  • Grönsallad: 50 gram
  • Dessertost: 15–25 gram
  • Hårdost: 20 gram
  • Bröd: 50 gram
  • Tårta: En tårta som är 23 centimeter i diameter räcker till mellan 10 och 12 bitar
  • Baklava: 2-3 mindre bitar per person

Kalla tilltugg

Räkna med att varje person kommer att äta ungefär sex stycken tilltugg. En bra måttstock för tilltuggen är att de ska vara så pass små att du kan stoppa hela i munnen. Utgå från att maten kommer att serveras rumstempererad.

Exempel på bra tilltugg är: Tunt uppskuren lufttorkad skinka, bruschetta, vinbladsdolmar, grissini och fetaostsallad med oliver.

Bonustips: Granatäppelkärnor är perfekta att strö både över bruschetta och i drinkar. De fungerar både som smakhöjare men också som dekoration.

Bild: Shutterstock/IBL

Varm mat

Som varmrätt kan det vara praktiskt att bjuda på en gryta. Dels kan du förbereda den redan dagen innan, dels kan den stå och småputtra när gästerna kommer. I grytsammanhang är det lämpligt att räkna med mellan 150 och 200 gram kött per person.

Se annars till att ha en riktigt mättande basrätt som potatissallad eller pastasallad. Basrätten ska aldrig ta slut så här är det bra att ta i ordentligt.

Servera gärna mycket vegetariskt och grönt till maten. Utgå från säsong och ta en ordentlig titt i trädgården, om du har en sådan, efter ätbara örter, vilda blad och blommor du kan dekorera med. Tänk också på att sallader mår bäst om du ställer fram lite i taget. Det kan också vara bra att servera dressingen vid sidan av så kan alla ta efter tycke och smak.

Dessert

Tänk på att dessertens främsta uppgift är att fungera som smakbrytare. Därför behövs sällan några större mängder.

Komplettera gärna desserten med ett stort fruktfat. Blanda bär och uppskurna bitar av melon. Du kan även sätta fram skålar med nötter. Har du tid kan du alltid tillverka små minispett med bär, toppa med färsk mynta eller citronmeliss. Servera gärna med lättvispad yoghurtgrädde

Frukt och bär är utmärkt att fylla ut dessertbordet med. Bild: Shutterstock/IBL

Dryck

Alkoholfritt: Räkna med cirka 4 deciliter per person.

Vin: En flaska vin bör räcka till minst två personer under en tvåtimmarsfest.

Öl: Räkna med två flaskor kall öl per person den första timmen. Därefter en öl per person och festtimme.

Vatten: Se också till att det finns stora karaffer med vatten som fylls på under kvällen. Var gärna generös med isbitar så att vattnet håller sig riktigt kallt. Smaksätt gärna också med gurka, citron eller färsk mynta. Det går att köpa färdig is i affären. Fråga annars på någon restaurang i närheten om det går att köpa av dem.

Bästa buffétipsen

  • Duka smart. Se därför till att ställa det du har minst av sist på bordet.
  • Ska du hyra porslin är det viktigt att vara ute i god tid. Satsa annars på dukning med udda porslin. Perfekt att låna ihop eller fynda på loppis.
  • Se till att det kan vara kö från två håll till buffébordet.
  • Presentera gärna maten och drycken med lappar eller skyltar. Finns det allergiker på festen är det lämpligt att skriva på lapparna vad maten innehåller.
  • Skapa mingelhörnor genom att sprida ut fruktkorgar.
  • Förutom att det är bra att ha vatten på flera olika ställer är det lämpligt att placera ut flera stationer för servetter.
  • Bulla upp med lite extra halloumi, fetaost, marinerande oliver, pitabröd eller brödpinnar. Detta är utmärkt buffertmat om dina beräkningar slagit fel eller om det plötsligt dyker upp eftersläntare. Dessutom är det mat med lång hållbarhet.

Sist men inte minst: Ju mer förberedd du är, desto mer kommer du kunna slappna av under själva festkvällen!

Text: Helena Sjögren
Källor: Buffé, Elle Mat&Vin, Allt om mat, Hemtrevligt, Larsa Foods

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…